Emisiunea-document „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA I)


La mulţi ani eroului Neamului, Ilie Ilaşcu!

Dragă Ilie Ilaşcu, n-am uitat sacrificiile dvs pentru Libertatea şi bunul nume al poporului român.

Vă iubim şi sperăm să vă răsplătim cât de puţin jertfa prin faptele noastre, care să vă bucure şi să vă redea încrederea că aţi luptat pentru o Cauză dreaptă.

Publicăm astăzi, 30 iulie, de ziua naşterii dvs, emisiunea-document „Focul din Vatră”, realizată de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în 3 iunie 2000, în cadrul căreia veţi auzi vocea celor mai scumpe fiinţe din viaţa dvs, vocea mamei Natalia şi vocea soţiei dvs, Nina, care se zbuciumau să vă scoată din puşcăria teroriştilor de la Tiraspol.

În emisiune, vom reauzi mesajul temerar al deţinutului politic Ilie Ilaşcu la aşa-numitul proces de judecată de la Tiraspol, unde a rostit celebrele cuvinte: „Vă iubesc, popor român!”. 

De asemenea, vom putea asculta un document audio rarisim: un fragment din discuţia lui Ilie Ilaşcu cu Dumitru Diacov, pe atunci preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, care-l vizitase la închisoare, moment zguduitor şi prin adevărurile pe care Ilie i le spune verde-n ochi tov. Diacov…    

Audiţie de folos!

 

PARTEA II AICI

Grupul Ilascu-detinuti politici la Tiraspol-1992

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul „Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

Studioul Flacăra

 

 

Flag Counter

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

În 2018 marcăm Centenarul Marii Uniri.
Ce credeți că vom obține de-a lungul anului?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...