Bilanț 2017 // Vicepremierul Gheorghe Bălan despre reușite și strategii în dosarul transnistrean


Fermierii din raionul Dubăsari, cărora Tiraspolul le interzice să-şi lucreze terenurile agricole care se află după traseul Tiraspol-Râbniţa, ar putea avea acces, din primăvara anului 2018, la pământurile lor. La rândul lor, elevii din stânga Nistrului vor putea studia nestingheriţi în şcolile cu predare în limba română din regiune, iar chiriile exorbitante vor dispărea.

Cel puţin asta prevăd protocoalele semnate în 2017 de reprezentanţii politici în procesul de reglementare transnistreană. Care vor fi următorii paşi în procesul de reglementare transnistreană aflaţi din interviul acordat postului Moldova 1 TV de vicepremierul în exerciţiu pentru reintegrare, Gheorghe Bălan.

 

Gheorghe Bălan: 2017 a fost un an plin de rezultate în procesul de reglementare transnistreană

– Recent, la Viena, a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”, unde au fost prezentate mai multe rezultate pozitive în procesul de negocieri. Asistăm la o situație foarte interesantă, în care Moscova și Tiraspolul sunt cei care insistă asupra discuţiilor. De obicei ei erau cei care se împotriveau. Ce credeţi că i-a făcut să se „răzgândească”? 

Nu doar Moscova şi Tiraspolul au insistat pe necesitatea discuţiilor, aici era abordarea tuturor partenerilor, inclusiv a Chişinăului, cu privire la necesitatea acestei runde de negocieri în baza unor rezultate concrete, să nu ne întâlnim doar de dragul întâlnirilor. Abordarea colegilor din formatul de negocieri a fost clară: să obţinem rezultate palpabile, să semnăm înţelegeri între Chişinău şi Tiraspol. După atingerea celor cinci aspecte importante şi semnarea celor cinci decizii protocolare la Bender, am reuşit să organizăm această rundă, după care să obţinem şi o declaraţie ministerială a OSCE-ului pozitivă Chişinăului.

– Aveți încrederea că administrația de la Tiraspol va respecta realizarea celor convenite? Ce se va întâmpla în cazul în care anumite prevederi incluse în aceste protocoale nu vor fi totuşi îndeplinite?

Există termeni foarte clari stabiliţi pe fiecare subiect, există şi deschiderea la Chişinău şi Tiraspol ca aceste teme să fie depăşite. În acest sens, grupurile sectoriale se întâlnesc, lucrează pentru implementarea practică a acelor înţelegeri. Avem semnale că există mişcări pe toate aceste domenii. Sperăm că anul viitor ele toate să se materializeze, prin semnarea unor chirii pe o perioadă de zece ani pentru şcoli, la preţuri simbolice, preţuri pentru serviciile comunale similare cu cele care sunt în regiunea transnistreană. Din martie toţi agricultorii să aibă acces la pământurile pe care le deţin după traseul Râbniţa-Tiraspol. Pe domeniile telecomunicaţiilor au demarat consultările între operatorii care operează pe această piaţă şi, de asemenea, prin apostilarea diplomelor de studii pentru elevii din regiunea transnistreană, ca să le oferim posibilitate tinerilor să-şi continue studiile ori să se angajeze la serviciu în baza unor acte apostilate de autorităţile Republicii Moldova.

 

TVM-George Balan-bilant 2017 dosar Transnsitria-1 ian 2018.Still005

 

– În ultima perioadă se vorbeşte despre necesitatea de a elabora o strategie a Chişinăului privind reglementarea conflictului transnistrean. La ce etapă este această strategie?

La momentul de faţă este pregătit un material care ar prezenta abordările Chişinăului în cadrul procesului de reglementare. Această viziune e în curs de definitivare. În acest sens se lucrează şi cu societate civilă, după care urmează ca acest document să fie dezbătut şi cu partenerii externi în procesul de reglementare şi de comun să trecem la implementarea graduală a prevederilor acestui document în cadrul procesului de reglementare. Soluţiile atinse în 2017 ne vor permite să trecem la discutarea unor subiecte politice legate de statut, de transformare a operaţiunii de menţinere a păcii sau retragerea necondiţionată a trupelor fostei armate şi la restabilirea graduală a spaţiilor naţionale pe întreg teritoriul ţării.

– Moldova insistă pe retragerea trupelor ruse şi chiar i-a cerut oficial ONU să includă acest subiect pe ordinea de zi a următoarei şedinţe. Cât de mari sunt şansele ca Moscova să facă totuşi acest pas?

Începând din 1992, insistăm asupra necesității retragerii necondiţionate a trupelor ruse din Republica Moldova, care se află pe teritoriul ţării fără consimţământul Chişinăului, inclusiv privind retragerea acelor muniţii care se află la depozitul de la Cobasna. Până în prezent au fost depuse toate eforturile necesare ca acest deziderat să fie îndeplinit în scurt timp. Considerăm că retragerea trupelor ar contribui şi la procesul de reglementare, ar duce la respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

 

Interviu Moldova 1 TV: Ana Bejenaru – Gheorghe Bălan, vicepremier pentru Reintegrare // 1 ianuarie 2018

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:    

Reportaj TVM de la Mocra, Râbnița, unde Eugen Doga a ajuns totuși pentru filmările la noul documentar

DOC.// Tiraspolul i-a interzis maestrului Eugen Doga să se reîntoarcă în satul natal cu elicopterul

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin

 

DOC. // Acordul Elţin – Snegur de încetare a focului pe Nistru, legalizarea ocupaţiei ruseşti

09-12-1993, Tiraspol – Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, iar camarazii săi la ani grei de puşcărie

Emisiunea-document „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA I)

Emisiunea-document „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA II)

Profesorul Ion Iovcev: „În Transnistria are loc un genocid față de populația băștinașă…”

 

Adrian Păunescu: Scrisoare către Mircea Snegur (după ce „a coborât din căruţa neamului”)

Aurica Basarabeanca – „În bătaia vântului…” (cântec despre războiul de la Nistru, 1992)

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Ana Bejenaru

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter