Combatanţii Andrei Calcea şi Vasile Stelea au lansat o carte-document despre războiul de pe Nistru (1992)


Unii eroi ai luptei pentru integritatea ţării lasă în urma lor cărţi necesare, de amintiri despre conflictul armat de pe Nistru, despre combatanţii care şi-au sacrificat viaţa pentru idealul de a fi liberi şi fericiţi. O asemenea carte-document despre voluntarii din raionul Orhei a fost scrisă de foştii combatanţi Andrei Calcea şi Vasile Stelea.

Lansarea cărţii a fost un prilej de comunicare între foştii combatanţi, pe care apariţia memoriilor i-a sensibilizat şi le-a trezit amintiri dureroase.

„Eu am lăsat doi copii mici acasă, am fost voluntar de pe 2 martie. Am luat arma şi am plecat, am luptat cinci luni, timp în care fiecare ştia că putea fi omorât”, a declarat președintele Asociației Veteranilor Războiului de pe Nistru din Dubăsari, Andrei Agachiev.

Volumul despre detaşamentul de voluntari „Domnitorul Moldovei Vasile Lupu” din Orhei, care a luptat pe platoul de la Cocieri, reprezintă o incursiune în anii plini de speranţe şi proiecte pentru viitor, războiul venind ca o  ameninţare la tot ce le era mai scump oamenilor.

„Împreună cu colegul meu, Vasile Stelea, am scris această carte din lacrimi şi durere cu triste amintiri nu doar despre acele lupte, care au fost pe platoul de la Cocieri, dar şi despre camarazii de luptă care, cu riscul vieţii, ne-au dat posibilitatea de a vedea lumina soarelui la 25 de ani de la acel război”, a declarat coautorul cărții, Andrei Calcea.

Orice război este o crimă, dar războiul civil este o crimă dublă, a afirmat generalul de brigadă Nicolae Petrică, participant la Războiul din Afganistan şi la conflictul armat de pe Nistru.

Cărţile de memorii ale celor care au luptat cu arma pentru idealurile neamului sunt documente preţioase şi necesare pentru istorie, pentru tânăra generaţie.

Cartea despre voluntarii din raionul Orhei urmează a fi distribuită în biblioteci, pentru a fi lecturată de cititorii interesaţi de istoria noastră recentă.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Moldova 1 TV – Victimele conflictului armat de pe Nistru, comemorate la Chişinău

TVR Moldova – Participanţii la Războiul de pe Nistru, nemulţumiţi de atitudinea autorităţilor

TVR Moldova – VIDEO. Istoric: Eroi nu sunt doar combatanţii căzuţi la Nistru, dar şi soţiile şi familiile acestora

 

Aurica Basarabeanca – „În bătaia vântului…” (cântec despre războiul de la Nistru, 1992)

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: TVR Moldova

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter