Se strânge laţul… Moldova şi Ucraina – control comun al mărfurilor în/din Transnistria


Republica Moldova și Ucraina au semnat un acord privind stabilirea unui control comun la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Pervomaisk-Kuciurhan. Este primul punct de pe segmentul transnistrean la care vameșii celor două țări semnatare vor lucra împreună, informează Timpul.md.

Oficialii de la Tiraspol sunt nemulțumiți și declară că acțiunea respectivă va provoca blocada economică a Transnistriei. Pe 4 noiembrie 2015, Republica Moldova și Ucraina au semnat două acorduri noi de cooperare transfrontalieră, menite să contribuie la trecerea mai rapidă şi uşoară a frontierei moldo-ucrainene.

Potrivit sursei, primul acord prevede stabilirea controlului comun la PTF Pervomaisk-Kuciurhan pentru a permite transportul bunurilor accizabile și non-accizabile pentru import – export și tranzit prin Transnistria.

Potrivit unui comunicat emis de Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), acest acord va economisi timpul şi banii întreprinzătorilor, eliminând necesitatea de a schimba itinerarul prestabilit pentru oricare bunuri, inclusiv, alcool și tutun, înconjurând această parte a frontierei și, de asemenea, eliminând dubla vămuire la Chișinău și Tiraspol.

Cel de-al doilea acord, cu privire la schimbul automat de date privind trecerea frontierei moldo-ucrainene, va spori securitatea prin creșterea transparenței cu privire la circulația vehiculelor și a mărfurilor peste frontiera dată.

 

 

Sursa material: BucPress Cernăuţi

Sursa foto: http://bucpress.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter