09-12-1993, Tiraspol – Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, iar camarazii săi la ani grei de puşcărie…


Pe 9 decembrie 1993, un tribunal anticonstituțional de la Tiraspol, din autoproclamata „republică moldovenească nistreană”, a pronunţat sentinţa în procesul grupului de patrioţi români cunoscut de opinia publică mondială ca Grupul Ilaşcu.

Membrii Grupul Ilaşcu sînt născuţi în diferite localităţi ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM), domiciliaţi în 1992 în provincia transnistreană a R. Moldova.

Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Aceştia au fost acuzaţi de autorităţile separatiste de crime de război şi acţiuni de terorism.

În urma pronunţării sentinţei ilegale, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani.

 

 

 

Cadre de la aşa-zisul proces de judecată şi interviul TVR cu Ilie Ilaşcu în închisoarea de la Tiraspol

 

 

Unul dintre membrii Grupul Ilaşcu, Valeriu Garbuz, a fost eliberat peste cîteva luni, după ce a recunoscut aşa-zisa vină incriminată acestui grup de către forțele separatiste transnistrene. La scurt timp după eliberare, Garbuz a declarat că a fost maltratat de angajaţii ministerului securităţii din Tiraspol. Garbuz este singurul care a recunoscut învinuirile aduse Grupului Ilaşcu, fiind considerat de camarazii de luptă drept „securist infiltrat în rîndurile lor”.

Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, la expirarea termenului de doi ani de detenţie. După ce s-a tratat un timp îndelungat, Petru Godiac s-a stabilit în România.

Ilie Ilaşcu a fost eliberat la 5 mai 2001, după 9 ani de detenţie, devenind  cetățean român și senator din partea Partidului România Mare.

La 2 iunie 2004, a fost eliberat Alexandru Leşco, după expirarea termenului de 12 ani de detenţie, la care fusese condamnat.

Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani de închisoare, în timpul unor momente de haos şi derută la așa-zisa graniţă de pe Nistru. A fost adus aproape de bariera vamală de la Tighina cu maşina, după 2 ore de la ora anunţată iniţial, reprezentanţii regimului separatist i-au citit ordinul prin care se anunţa că este persona non-grata pe „teritoriul Transnistriei” şi nu are voie să revină înapoi, adăugîndu-se că acesta este documentul în baza căruia va fi predat autorităţilor Republicii Moldova.

Eliberarea lui Tudor Petrov Popa a survenit în 4 iunie 2007, la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc, şi s-a petrecut, fără incidente, la Dubăsari, pe malul stîng al Nistrului, unde el era aşteptat de rude, de fostul său coleg de detenţie, Alexandru Leşco (eliberat în 2004), de personalităţi publice şi de ziarişti.

Toţi membrii Grupului Ilaşcu sînt în viață, locuiesc în România sau Republica Moldova.

 

1-Ilie_Ilascu

Ilie Ilașcu

 

2-Alexandru_Lesco

Alexandru Leșco

 

3-Andrei_Ivantoc

Andrei Ivanțoc

 

4-Tudor_Petrov_Popa

Tudor Petrov Popa

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Emisiunea-DOCument „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA I)

Emisiunea-DOCument „Focul din Vatră”, dedicată deţinutului politic Ilie Ilaşcu (3 iunie 2000, PARTEA II)

 

DOC. 21 iulie 1992 // Acordul Elţin – Snegur de încetare a focului pe Nistru, legalizarea ocupaţiei ruseşti

Adrian Păunescu: Scrisoare către Mircea Snegur (după ce „a coborât din căruţa Neamului”)

Filmul „Masacrul inocenților sau Cronica unui război uitat” de Victor Bucătaru (războiul Rusiei contra Moldovei, 1992)

 

Generalul Ion Costaş: Acordul semnat de Snegur, Elţin şi Smirnov este o tragedie pentru Moldova

Gen. Ion Costaş îl critică pe Mircea Snegur că a dispus eliberarea lui Smirnov şi a dat armatei ruse statut „pacifictor”

 

DEZVĂLUIRI // Ilie Ilașcu: „R. Moldova e ÎMPÂNZITĂ de omuleți verzui”. Cine sunt aceştia?

Profesorul Ion Iovcev: „În Transnistria are loc un genocid față de populația băștinașă…

Aurica Basarabeanca – „În bătaia vântului…” (cântec despre războiul de la Nistru, 1992)

 

Senatul român a aprobat indemnizaţii pentru Grupul Ilaşcu, PNL-ul lui Iohannis – CONTRA!

 

 

Sursa material: Istoria.md

Sursa foto: arhivă istorică / www.istoria.md

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter