FlacăraTV.md > Evenimente, Opinii > Bucovina, Basarabia

Bucovina, Basarabia


La mulți ani, dragi români din Bucovina! E ziua ta, „mîndră Bucovină”! // Scurt istoric al Unirii din 28-11-1918

Astăzi este ziua Unirii Bucovinei cu România! Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu patria-mamă. La 28 Noiembrie 1918 a avut loc proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei – la 27 Martie 1918 – şi de unirea ulterioară a […] detalii…

Alexandrina Cernov, Cernăuţi – discurs la Marea Adunare Naţională, 27 august 1991

Filolog, critic şi istoric literar, prof. universitar, membră de onoare a Academiei Române, Alexandrina Cernov este o personalitate a culturii româneşti moderne, care s-a născut în 24 noiembrie 1943, la Hotin, activînd de-o viaţă la Cernăuţi, unde îngrijeşte o frumoasă revistă de Istorie şi Cultură – Glasul Bucovinei.  Doamna Alexandrina Cernov este unul dintre pilonii […] detalii…

Filmul TVR „Masacrul de la Fîntîna Albă – 1 aprilie 1941” de Lucia Hossu Longin

Astăzi, 1 Aprilie, de Ziua Națională a Memoriei Românilor – victime ale masacrelor de la Fîntîna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, Nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie (instituită de Parlamentul României în 10 mai 2011), vă îndemnăm să cinstim eroii […] detalii…

Maria Iliuţ cîntă jalea Ţării de Sus: „Bucovină, şi-ai paţît?” (Şini-n două te-o-mparţît…)

Astăzi, 23 februarie, este ziua de naştere a îndrăgitei artiste din nordul Bucovinei Maria Iliuţ, care marchează o nouă aniversare a femeii / artistei împlinite, cu pomul vieţii şi creaţiei doldora de roade bune. Îi spunem azi cu drag LA MULŢI ANI!, dorindu-i sănătate, ca să ne încînte şi de-acum încolo cu cîntecele, portul popular şi, bineînţeles, […] detalii…

Michael Nicholas Blaga: „Cum ne-a luat Molotov Bucovina şi Ţinutul Herţei…”

Cartea de amintiri a lui Molotov – Molotov remembers. Inside Kremlin Politics (Amintirile lui Molotov. În interiorul politicilor Kremlinului, publicată de editura Ivan R. Dee din Chicago, SUA, 438 pagini) – prezintă interes şi pentru cititorii români, deoarece descrie circumstanţele în care România a pierdut nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa în anul 1940, odată cu Basarabia. Nu […] detalii…

80 de ani de la masacrul din Lunca Prutului… Bucovinenii au cinstit martirii uciși de grănicerii sovietici în 6-7 febr. 1941

Reportajul colegei Maria Toacă-Andrieș de la evenimentul de comemorare a martirilor Neamului, organizat Dumincă, 7 februarie 2021, în satul Mahala, reg. Cernăuți. De la Mahala cântare: „Trecem Prutul, apa-i mare, dorul ne duce-n spinare…” Ca martori ai genocidului neamului românesc din Bucovina stau crucile albe în cimitirul din satul Mahala, împodobite cu panglici tricolore și […] detalii…

„Poetul Mircea Lutic a pășit în veșnicie…”, gînduri și aprecieri ale românilor din Ucraina

In Memoriam Mircea Lutic, ilustru poet din nordul Bucovinei, profesor, traducător, istoric și critic literar, Cetățean de Onoare al Bucovinei, membru al Uniunilor Scriitorilor din România, R. Moldova şi Ucraina (29 mai 1939 – 18 sept. 2020). Mircea Lutic … „Zămislit, ca un prunc, în cuvânt…” Omagiul scriitorilor, jurnaliștilor, profesorilor, savanților, artiștilor români din Ucraina Aripa […] detalii…

O mînă de oameni cu preotul în frunte a ajuns, totuși, la Memorialul românilor împușcați în zi de Paști la Fîntîna Albă

Reportaj al colegului Nicolae Șapcă de la Cernăuți, jurnalist la publicația „Monitorul Bucovinean”, membru activ al Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din reg. Cernăuți. Îi mulțumim din inimă pentru relatare și pentru poemul emoționant al său, pe care îl publicăm alăturat! (Flacăra TV Chișinău) Lumină din Lumină Martirilor Neamului din […] detalii…

DOC.// Românii din reg. Odesa cer Kievului păstrarea școlilor lor și excluderea falsului „limba moldovenească”

Reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei solicită într-o scrisoare deschisă președintelui, premierului și ministrului ucrainean de Externe să NU permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Este solicitată demararea de urgență a procedurii de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile […] detalii…

Societatea „M. Eminescu” din Cernăuți cere conducerii de la Kiev să recunoască românii ca popor băștinaș în Ucraina

Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți   Către: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmitro Razumkov Prim-ministrul Ucrainei, Olexii Goncearuk     Adresare   Excelențele Voastre! Vă adresăm cele mai sincere felicitări cu ocazia victoriei incontestabile la alegerile prezidențiale și cele parlamentare din acest an. Poporul […] detalii…

Profesorul Dorin Misichevici din Cernăuți: De ce românii din Ucraina au nevoie de învățământ în limba română?

10 argumente în favoarea învățământului românesc din regiunea Cernăuți, aduse de Dorin MISICHEVICI, profesor grad superior cu un stagiu pedagogic de 34 ani (inclusiv 20 ani la Liceul din Carapciu), jurnalist, de două ori laureat al concursului „Învățătorul Anului”, președintele Asociației ucraineano-franceze ,,Les Amities”, care a realizat 8 proiecte europene în probleme de învățământ. „Argumente care nu pot fi demontate de […] detalii…

România a inițiat la APCE o moțiune privind nerespectarea în Ucraina a drepturilor lingvistice ale minorităților naționale

Senatorul român Titus Corlăţean a iniţiat, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), o moţiune pentru Rezoluţie pe tema nerespectării angajamentelor Ucrainei în materia drepturilor lingvistice ale minorităţilor naţionale. „În contextul acestor evoluţii îngrijorătoare, acest demers propune APCE să monitorizeze îndeaproape maniera în care Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiile internaţionale relevante din perspectiva creării unui mediu […] detalii…

La Cernăuți a fost lansată cartea „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice” de Dan Toma Dulciu // VIDEO

La sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din orașul Cernăuți s-au adunat reprezentanții asociațiilor național-culturale românești din nordul Bucovinei  pentru a participa la evenimentul cultural prilejuit de împlinirea a 130 de ani de la trecerea în Eternitate a marelui poet al neamului – Mihai Eminescu. Anume la 17 iunie, data funeraliilor lui Mihai Eminescu, a […] detalii…

Și la Cernăuți au fost cinstiți eroii și martirii Neamului, românii împușcați și deportați de regimul sovietic

La 6 iunie 2019, de Înălțarea Domnului, Societatea ,,Golgota” a românilor din Ucraina, condusă de Octavian Bivolaru, a comemorat martirii neamului românesc din nordul Bucovinei, ținutul Herței și nordul Basarabiei, care au fost deportați în 1941 și nu s-au mai întors la vatra părintească. Potrivit vicepreședintelui Societății „Golgota”, Vasile Rauț, în cimitirul vechi din Cernăuți, […] detalii…

La Boian, Cernăuți, a fost inaugurat bustul preotului Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului de geniu

Pe 2 iunie 2019, la Boian, reg. Cernăuți, în fața bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” (sfințită în 1838), în care a păstorit Iraclie Porumbescu (1857-1859), a fost dezvelit bustul acestui vrednic preot exarh și scriitor, tatăl ilustrului compozitor Ciprian Porumbescu. Potrivit istoricului și arhivarului Dragoș Olaru, lucrarea este creația tânărului și talentatului sculptor boincean, Cristian […] detalii…

La Cernăuți s-a desfășurat și-n 2019 Parada Portului Popular Românesc // reportaje FOTO / VIDEO

Astăzi, 12 mai 2019, la Cernăuți, a avut loc Parada Portului Popular Românesc și un spectacol de folclor în cadrul proiectului „Unitate prin diversitate”, ediție dedicată preluării de către România a Preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene, informează Agenția BucPress din Cernăuți. Traseul Paradei Portului Popular Românesc a fost unul extins în comparație cu anii precedenți, incluzând […] detalii…

Cernăuți // Arcașii lui Ștefan cel Mare vor fi cinstiți de Sf. Paști în Codrii Cosminului

La 29 aprilie 2019, a doua zi de Sf. Paști, românii din nordul Bucovinei sunt invitați în mod tradițional la Stejarul lui Ștefan cel mare din Codrii Cosminului pentru a-i comemora pe Arcașii marelui Voievod căzuți pe aceste meleaguri mioritice. Conform tradiției creștinești, la Stejarul lui Ștefan cel Mare va avea loc o Slujbă de […] detalii…

La Strasbourg au fost discutate problemele grave cu care se confruntă etnicii români și maghiari din Ucraina

Minoritățile naționale din Ucraina trec printr-o situație foarte dificilă. Noile legi pe care le-a adoptat Rada Supremă a Ucrainei în ultima vreme sunt îndreptate împotriva minorităților și pun în pericol păstrarea și dezvoltarea în continuare a limbii, culturii și tradițiilor strămoșești ale acestora. La 9 aprilie 2019, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg […] detalii…

Românii din Ucraina cer candidaților la Președinție garanții că nu le vor fi încălcate drepturile de etnici băștinași

Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” (UI) a înaintat unele cerințe către cei doi candidați la Președinția Ucrainei, Petro Poroşenko şi actorul de comedie Volodimir Zelenski, solicitând unele garanții privind respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional. În adresarea semnată de liderii UI „Comunitatea Românească din Ucraina”, semnatarii Ion Popescu, președinte, Vasile […] detalii…

Viclenie electorală! Poroșenko a vorbit la Cernăuți și-n română, dar luptă contra școlilor și grădinițelor românilor

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a efectuat sâmbătă, 23 martie 2019, o vizită în regiunea Cernăuți, unde, împreună cu susținătorii săi, a participat la două mitinguri electorale organizate la Chițmani și în orașul Cernăuți. În timpul mitingului organizat pe Piața Filarmonicii din Cernăuți, șeful statului a adresat mulțimii câteva cuvinte în limba română, subliniind că Bucovina este o zonă unică unde oamenii care vorbesc diferite […] detalii…

Românii din or. Cernăuți cer ajutorul OSCE, sunt revoltați că Primăria refuză deschiderea primei grădinițe românești

Românii din Cernăuți sunt dispuși să dea în judecată primăria orașului dacă aceasta va continua să ignore solicitările părinților de a inaugura în centrul regional o grădiniță românească. De zeci de ani cernăuțenii cer autorităților locale să deschidă o instituție preșcolară cu predarea în limba română, însă solicitările lor n-au fost luate în considerare, iar […] detalii…

Proteste la Storojineț// Războiul bisericilor din Ucraina afectează grav și românii, le sunt acaparate Parohiile

În data de 14 februarie 2019, enoriașii și preoții ortodocși din regiunea Cernăuți au protestat în fața Administrației Raionale de Stat Storojineț împotriva acaparării abuzive a bisericilor Mitropoliei Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, de către reprezentanții nou createi Biserici Ucrainene Autocefale. Ca și în data de 7 februarie a.c, la un miting din Hliboca, credincioșii au […] detalii…

Memoriu// Recunoașterea ca popor autohton și alte cerințe ale românilor din Ucraina către România și UE

Românii din Ucraina, prin Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”, au solicitat Bucureștiului să abordeze la nivelul european problemele cu care se confruntă etnicii români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Potrivit unui Memoriu adresat conducătorilor României, scopul strategic al eforturilor diplomatice, politice și culturale trebuie să fie recunoașterea românilor din Ucraina ca popor autohton. […] detalii…

La Cernăuți a fost reluat dialogul româno-ucrainean privind renovarea Casei Aron Pumnul – Mihai Eminescu

La Cernăuți se află într-o vizită de lucru secretarul de stat în Guvernul României, Victor Alexeev, care a avut astăzi, 27 decembrie 2018, o întâlnire cu autoritățile ucrainene. Renovarea Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți a constituit subiectul principal al discuției între secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), Victor Alexeev, […] detalii…

România insistă ca Ucraina să respecte drepturile românilor și să revizuiască scandaloasa Lege a Educației

Legea Educaţiei din Ucraina – unul dintre motivele nesemnării protocolului sesiunii Comisiei româno-ucrainene privind drepturile minorităților naționale. Comunitatea românească din Ucraina de nenumărate ori și-a arătat nemulțumirea față de adoptarea în 2017 a Legii Educației, care reduce în mod substanțial dreptul la studii în limba maternă. Acest subiect a fost unul de bază în timpul […] detalii…

Celebra artistă Sofia Rotaru, care locuiește la Kiev, refuză participarea la evenimente din Rusia

Cântăreața Sofia Rotaru, originară din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, a refuzat să cânte la cel mai important concert din Rusia „Cântecul anului”, argumentând decizia sa prin instituirea Legii marțiale în Ucraina. Potrivit Segodnya.ua, Sofia Rotaru a refuzat să cânte în Rusia la concertul de înmânare a premiului „Cântecul anului” din cauza legii marțiale din […] detalii…

100 ani de la Unirea Bucovinei cu România, 200 ani de la nașterea lui Aron Pumnul // Reportaje din Cernăuți

În perioada 27-28 noiembrie 2018, la Cernăuți au avut loc o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a României, Zilei Bucovinei și împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul. Românii din Cernăuți au depus flori la Monumentul Poetului Național Mihai Eminescu din centrul orașului Cernăuți. A fost oficiat un Te […] detalii…

La Cernăuți se vor desfășura în premieră Zilele Filmului Istoric în Bucovina

În perioada 22-24 noiembrie 2018, la Cernăuți se vor desfășura Zilele Filmului Istoric în Bucovina. Cernăuțenii vor avea posibilitatea să vizioneze șase filme istorice, patru dintre ele fiind produse în România. Zilele Filmului Istoric în Bucovina au loc la Cernăuți la inițiativa Asociației „Bukowina Alpineverein” din Vatra Dornei în parteneriat cu Centrul Media BucPress din […] detalii…

Interviu acordat de celebrul compozitor Eugen Doga colegilor de la BucPress TV și Radio Cernăuți

La Cernăuți s-a desfășurat un concert inedit de muzică simfonică românească, în cadrul căruia a evoluat maestrul Eugen Doga, care a fost întâmpinat sărbătorește de românii din zonă. Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” și Direcția pentru Cultură Vrancea derulează un proiect internațional „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii – turneu internațional de concerte simfonice de muzică […] detalii…

Premiul I pentru Ansamblul „Dor Basarabean” din sudul Basarabiei la un Festival folcloric de la Kiev

De Ziua Internaţională a Dansului, în capitala Ucrainei s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului-concurs folcloric internaţional de coregrafie şi dansuri ale lumii „Veselkova Terpsyhora”, eveniment de prestigiu şi referinţă în lumea dansului, organizat de Uniunea Naţională a Coregrafilor din Ucraina. Selectat pentru a reprezenta regiunea Odesa, la invitaţia organizatorilor la Kiev s-a deplasat […] detalii…