Proteste la Storojineț// Războiul bisericilor din Ucraina afectează grav și românii, le sunt acaparate Parohiile


În data de 14 februarie 2019, enoriașii și preoții ortodocși din regiunea Cernăuți au protestat în fața Administrației Raionale de Stat Storojineț împotriva acaparării abuzive a bisericilor Mitropoliei Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, de către reprezentanții nou createi Biserici Ucrainene Autocefale.

Ca și în data de 7 februarie a.c, la un miting din Hliboca, credincioșii au declarat că îl susțin pe Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie. Enoriașii și-au exprimat nemulțumirea în legătura cu decizia unei părți a comunității din Mihalcea de a se alătura Bisericii Ortodoxe Autocefale. Comunitatea religioasă din această localitate s-a împărțit în două tabere. Una vrea ca parohia Adormirea Maicii Domnului să treacă în componența Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale, în timp ce alta – să rămână în subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei). O parte din enoriași se află pe teritoriul bisericii pentru a nu permite acapararea acesteia.

 

 

Preoții ortodocși au acuzat puterea ucraineană că susține exagerat de mult noua structură ortodoxă, menționând că puterea raională Storojineț trebuie să aibă o atitudine imparțială, nu una de susținere evidentă a noii Biserici Ucrainene.

Reprezentanții puterii raionale au vorbit în fața enoriașilor, spunând că sunt acuzați pe nedrept și că nu favorizează în nici un mod trecerea bisericilor din subordinea Patriarhiei de la Moscova în subordinea Bisericii Autocefale. A fost amintită decizia Patriarhului Bartolomeu de Constantinopol de a acorda Tomosul de autocefalie Mitropoliei de la Kiev, enoriașii huiduind acest discurs.

 

 

Preoții au precizat că sunt acaparate abuziv biserici, adăugând că cine dorește poate să construiască alte lăcașe de cult în localitățile raionului. Mitropolitul Bucovinei și Cernăuțiului Meletie al Bisericii Ortodoxe Ucrainana, Patriarhia Moscovei, a declarat că în satul Mihalcea au venit mulți oameni care nici nu umblă la biserică măcar, scandând că este clădirea lor și că trebuie transmis Bisericii Autocefale.

Creștinii s-au rugat pentru pace, rostind rugăciuni în limbile ucraineană, rusă și română.

 

 

 
Transmisiunea LIVE a acțiunii de protest din fața Administrației Raionale de Stat Storojineț, reg. Cernăuți // 14-02-2019

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi: 

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale va sosi într-o vizită oficială la Cernăuţi

Cernăuți: Alte trei comunități religioase au trecut la Biserica Ucraineană Autocefală

Preoții și enoriașii din regiunea Cernăuți au protestat la Hliboca împotriva acaparării abuzive a bisericilor ortodoxe (VIDEO)

În pofida împotrivirii părintelui paroh, o biserică din raionul Hliboca a trecut în subordonarea Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina

Creștinii și preoțimea din Zastavna au ieșit în stradă. Ei se opun trecerii la Biserica Ortodoxă Ucraineană (VIDEO)

 

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române mută cu piesele albe în șahul geopolitic (editorial)

 

 

Sursa material: Agenția BucPress și Radio Cernăuți

Sursa foto: Bukovyna Online

Sursa video: Bukovyna Online

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter