100 ani de la Unirea Bucovinei cu România, 200 ani de la nașterea lui Aron Pumnul // Reportaje din Cernăuți


În perioada 27-28 noiembrie 2018, la Cernăuți au avut loc o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a României, Zilei Bucovinei și împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul.

Românii din Cernăuți au depus flori la Monumentul Poetului Național Mihai Eminescu din centrul orașului Cernăuți. A fost oficiat un Te Deum la mormântul lui Aron Pumnul din cimitirul central din Cernăuți, respectiv la capela din incinta cimitirului. În acest context, la sediul Societății „Mihai Eminescu” din Cernăuți, s-a desfășurat o conferință științifică consacrată împlinii a 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul.

În afară de aceste evenimente culturale, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o recepție oficială, la care s-au adunat românii din regiune, reprezentanți ai autorităților locale, oaspeți din România, spunând „La mulți ani” poporului român și României cu prilejul Zilei Naționale. Consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, a rostit un mesaj de sărbătoare, menționând importanța păstrării și dezvoltării cooperării ucraineano-române în context european.

 

 

Mai multe secvențe FOTO de la Recepția oferită de Consulatul General al României la Cernăuți puteți vizualiza pe pagina Valy Hudești de pe FB

27 de secvențe VIDEO realizate de colegul Nicolae Hauca pe Canalul Euro Media Cernăuți

 

România și toți românii de pretutindeni au fost felicitați de deputatul poporului din Ucraina Grigore Timiș. Pentru pace în lume și liniște în casele românilor din Ucraina s-au rugat monahii sosiți de la Mănăstirea Putna, în frunte de părintele stareț Melchisedec Velnic, dar și sfinții părinți din regiunea Cernăuți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melodii de suflet, de Ziua Națională, au fost interpretate de Ilie Caraș, originar din Ropcea, de corul „Dragoș Vodă”, dar și de copiii formației folclorice „Perla”.

 

 

În data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, zi care celebrează devenirea Țării Fagilor acum 100 de ani, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775, românii din regiune s-au adunat la sediul ziarului „Zorile Bucovinei” pentru a evoca evenimentul care s-a produs acum 100 de ani când Consiliul Național al a hotărât în majoritate revenirea ținutului la Țara Mamă. După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.

Tot în 28 noiembrie, la Consulatul General al României la Cernăuți a avut loc vernisarea expoziției „Reconstituiri”. Consacrată Zilei Bucovinei, expoziția de artă contemporană „Reconstituiri” invită publicul la o redescoperire a unor noi valențe ale autenticului și identitarului în dialog cu imaginarul. Expoziția va avea loc la Consulatul General al României în Cernăuți până la 3 decembrie 2018.

 

La mulți ani, români bucovineni! Izbândă!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BucPress TV: Depunerea de flori Zilele Bucovinei la Cernauti, 27 noiembrie 2018

 

 

BucPress TV: Omagierea lui Aron Pumnul la Cernăuți

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Moment emoționant. Toate clopotele din Moldova vor bate la 28 noiembrie la prânz

200 de ani de la nașterea cărturarului român Aron Pumnul: evenimente culturale la Cernăuți dedicate Zilei Naționale (VIDEO)

 

Pagina de istorie: 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României – Ziua Bucovinei

Pagina de istorie: Iancu Flondor, liderul românilor bucovineni

 

 

Sursa material: Agenția BucPress.eu / Vitalie Zâgrea / Marin Gherman

Sursa foto:Radio Cernăuți și  Valy Hudești de pe FB

Sursa video: BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] 100 ani de la Unirea Bucovinei cu România, 200 ani de la nașterea lui Aron Pumnul // Reportaje din… […]

  2. […] 100 ani de la Unirea Bucovinei cu România, 200 ani de la nașterea lui Aron Pumnul // Reportaje din… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter