La Cernăuți se vor desfășura în premieră Zilele Filmului Istoric în Bucovina


În perioada 22-24 noiembrie 2018, la Cernăuți se vor desfășura Zilele Filmului Istoric în Bucovina. Cernăuțenii vor avea posibilitatea să vizioneze șase filme istorice, patru dintre ele fiind produse în România.

Zilele Filmului Istoric în Bucovina au loc la Cernăuți la inițiativa Asociației „Bukowina Alpineverein” din Vatra Dornei în parteneriat cu Centrul Media BucPress din Cernăuți.

Deschiderea Zilelor Filmului Istoric în Bucovina va avea loc la 22 noiembrie (ora 10:00), în Sala Roșie a Universității Naționale din Cernăuți. După deschidere, studenții de la Catedra de Limba Română și Clasică, de la Facultatea de Limbi Străine și Facultatea de Istorie vor viziona filmul de scurt metraj Iubire fără sfârșit” / „Timeless Love (regia Ștefan Marin și Ștefan Neagu – 2018) și documentarul austriac Pe scară în cușca cu lei” / „Leiter in der Lowengrube, care va fi proiectat cu sprijinul Ambasadei Austriei la București. Documentarul austriac va fi o premieră absolută în Ucraina, acesta nemaifiind difuzat niciodată în această țară.

În aceeași zi, la ora 14:00, Fundația de Binefacere a Evreilor din Cernăuți „Hesed- Shushana” (str. Kobileanska, nr. 53) va găzdui cel de-al doilea eveniment din cadrul Zilelor Filmului Istoric în Bucovina. Va fi proiectat documentarul românesc Și lespezile vorbesc (2016) despre cimitirele evreiești din Bucovina și Moldova, dar și filmul istoric The Decent One, adus  cu sprijinul Ambasadei Austriei la București.

La 23 noiembrie, începând cu ora 17:00, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți va găzdui o seară cinematografică românească în timpul căreia, românii din nordul Bucovinei vor avea posibilitatea să vizioneze două filme istorice românești: „România – 100 de ani” de Agerpres (2018) și  „Brașov 1987. Doi ani mai devreme” (2017), documentar oferit de TVR și Mioritics.

În data de 24 noiembrie, organizatorii (membrii „Bukowina Alpineverein” din Vatra Dornei și Centrul Media BucPress din Cernăuți) vor dialoga în direct cu bucovinenii în cadrul emisiunii Dialoguri bucovinene la Radio Cernăuți, iar unul dintre cele mai apreciate filme ale Festivalului va fi difuzat de BucPress TV.

Parteneri în Cernăuți ai derulării acestui proiect sunt: Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Centrul de Studii Românești din cadrul Universității Naționale din Cernăuți și  Fundația de Binefacere a Evreilor din Cernăuți „Hesed- Shushana”.

Moderatorul celor trei întâlniri cu cernăuțenii va fi Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress. Bucovinenii vor avea posibilitate să discute cu expertul  Mihaela Toader de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din București, dar și cu istoricul Emilian Dranca, președintele „Bukowina Alpineverein” din Vatra Dornei.

În perioada 28-30 noiembrie, Zilele Filmului Istoric în Bucovina se vor muta spre sud, la Vatra Dornei, pentru a bucura și românii din județul Suceava de filme istorice de valoare.

 

 

 

 

 

Sursa material: BucPress.eu

Sursa foto: Radio Cernăuți

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter