Alexandrina Cernov, Cernăuţi – discurs la Marea Adunare Naţională, 27 august 1991


Filolog, critic şi istoric literar, prof. universitar, membră de onoare a Academiei Române, Alexandrina Cernov este o personalitate a culturii româneşti moderne, care s-a născut în 24 noiembrie 1943, la Hotin, activînd de-o viaţă la Cernăuţi, unde îngrijeşte o frumoasă revistă de Istorie şi Cultură – Glasul Bucovinei

Doamna Alexandrina Cernov este unul dintre pilonii spirituali şi morali, pe care se ţine toată suflarea românească din nordul Bucovinei, fiind mulţi ani şi preşedintă a Societăţii Culturale „Mihai Eminescu” de la Cernăuţi.

În anul 1989, deşi locuia în alt stat şi ştia că-şi pune în pericol cariera profesională, anume Alexandrina Cernov l-a invitat la Cernăuţi pe lingvistul Vlad Pohilă de la Chişinău, pentru a preda împreună cursuri de scriere a limbii române cu alfabet latin românilor din Dulcea Bucovină.

O veţi vedea în imaginile document alăturate că a venit să ceară drepturi pentru românii din Ucraina şi la Marea Marea Adunare Naţională din 27 August 1991, zi în care R. Moldova şi-a proclamat Independenţa faţă de URSS.

Ce păcat că nimeni dintre şefii tînărului stat moldovean nu a luat în seamă propunerile înţelepte, cu bătaie lungă, între care şi cea de acordare a cetăţeniei R. Moldova românilor din Ucraina…

 

Cu ocazia zilei de naştere, vă spunem cu drag:

La mulţi ani cu sănătate, dnă Academician Alexandrina Cernov!

Sperăm să vă bucure această rară arhivă video, care să vă amintească de frumoşii ani ai Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică şi de prăbuşirea URSS.

 

E timpul Să-nfăptuim ce-aţi început în 1989!

 

 

Alexandrina Cernov – discurs la Marea Adunare Naţională, 27 August 1991

 

 

 

Flacăra TV & Film vă îndeamnă să urmăriți și alte materiale, arhive prețioase la rubricile Bucovina, Basarabia și Mișcarea 1988-1991 de pe prezenta web-platformă de Unitate panNațională. Lectură / audiție / vizionare de folos!

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter