La Cernăuți s-a desfășurat și-n 2019 Parada Portului Popular Românesc // reportaje FOTO / VIDEO


Astăzi, 12 mai 2019, la Cernăuți, a avut loc Parada Portului Popular Românesc și un spectacol de folclor în cadrul proiectului „Unitate prin diversitate”, ediție dedicată preluării de către România a Preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Traseul Paradei Portului Popular Românesc a fost unul extins în comparație cu anii precedenți, incluzând strada Kobyleanska, fosta Domnească, prin faţa sediului Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, a Primăriei oraşului Cernăuţi şi a Societăţii „Mihai Eminescu” spre monumentul lui Mihai Eminescu, statuia lui Taras Şevcenko, prin faţa sediului Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, prin faţa Consulatului General al României la Cernăuţi până în Piaţa „Sfânta Maria”, unde a avut loc un spectacol de folclor românesc, precum şi un târg de obiecte, produse tradiţionale bucovinene.

 

 

Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuţi, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți și Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. La Parada Portului Popular Românesc au participat colective de artişti amatori, ansambluri etnofolclorice şi coregrafice, fanfare şi orchestre de instrumente populare, care au cinstit împreună cea mai frumoasă comoară pe care ne-au lăsat-o strămoşii noştri: limba, cultura, tradiţiile, obiceiul, portul popular.

 

 

 

Sute de români de la poale de Carpaţi, de pe valea Prutului şi a Siretului, din preajma legendarilor Codri ai Cosminului din Ținutul Herța, au venit la Cernăuţi pentru a demonstra cu mândrie portul popular şi cântecele strămoşeşti.

Proiectul „Universitate prin diversitate” a fost un eveniment de înaltă spiritualitate românească.

 

 

Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuţi, a menționat pentru BucPress că românii din regiune sunt „în sărbătoare. Au venit cu zâmbetul pe buze. Cântă pe străzi. Așadar, tradiția, limba și portul popular sunt aici prezente. Suntem fericiți că este o zi frumoasă, parcă și Dumnezeu ne-a dat soare pentru a se bucura de noi în portul nostru românesc frumos”.

În timpul deschiderii spectacolului de folclor din Piața Sfintei Marii din Cernăuți, întreaga echipă a Consulatului General al României la Cernăuți a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor cu prilejul acestui eveniment cultural, spectacolul fiind moderat de Iurie Levcic, președintele Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuţi.

 

 

 

În timpul depunerii de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din Cernăuți, Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” a declarat că portul popular românesc este cartea de vizită a neamului nostru, fiind parte componentă a ființei naționale. El a argumentat de ce românii au o obligație culturală să-și amintească de poetul nepereche în cadrul unor evenimente de anvergură precum parada portului popular.

 

 

„Este un eveniment de suflet, unul care ține să păstreze identitatea noastră națională, portul popular, limba și credința. Numai prin unitate noi vom putea să obținem ceea ce merităm, deoarece suntem la noi acasă și nu vom permite nimănui să ne priveze de drepturile noastre istorice”, a declarat pentru BucPress, Vasile Rauț, vicepreședintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, unul dintre participanții la acest eveniment.

 

 

Primarul comunei Ciudei din regiunea Cernăuți, Anatolie Pițul, a precizat că scopul acestui eveniment este „să păstrăm ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri, care fără să știe prea multă carte au născut lucruri foarte frumoase și care sunt o adevărată comoară pentru românii din regiunea Cernăuți”.

 

 

 

Reportaj BucPress TV de la Parada Portului Popular Românesc din Cernăuți, 12.05.2019

 

 

Reportaj Vasile Rauț: Parada Portului Popular Românesc, Cernăuți, 12 mai 2019

 

 

Studioul BucPress TV a difuzat în direct pe fb Parada Portului Popular Românesc // 12 mai 2019

 

 

Imagini realizate de fotograful Nicolae Hauca de la Cernăuți, 12 mai 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vă îndemnăm, totodată, să urmăriți un amplu reportaj FOTO / VIDEO pe blogul Nordul Bucovinei,

realizate de Vladimir Acatrini, fotograf, bibliotecar, cercetător științific, care activează la Cernăuți!

 

Trăiască românii demni și frumoși din nordul Bucovinei! Hristos a Inviat!

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

2015 // Zorile Bucovinei, reportaj şi impresii de la inaugurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi

2016 // Miracolul de la Cernăuţi – păstrarea sufletului şi portului Naţional românesc // Galerie FOTO

2017 // Românii din reg. Cernăuți au demonstrat la Parada Portului Popular că Neamul nostru va dăinui în veci

 

 

 

Sursa material: Agenția BucPress.ro / Marin Gherman și Vitalie Zâgrea

Sursa foto: Vasile Rauț / Nicolae Hauca / Mariana Struț

Sursa video: Vasile Rauț și BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] 2019 // La Cernăuți s-a desfășurat și-n 2019 Parada Portului Popular Românesc // reportaje FOTO / VIDE… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter