România a inițiat la APCE o moțiune privind nerespectarea în Ucraina a drepturilor lingvistice ale minorităților naționale


Senatorul român Titus Corlăţean a iniţiat, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), o moţiune pentru Rezoluţie pe tema nerespectării angajamentelor Ucrainei în materia drepturilor lingvistice ale minorităţilor naţionale.

„În contextul acestor evoluţii îngrijorătoare, acest demers propune APCE să monitorizeze îndeaproape maniera în care Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiile internaţionale relevante din perspectiva creării unui mediu favorabil pentru exercitarea drepturilor lingvistice ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi să solicite autorităţilor ucrainene să adopte măsuri în consecinţă”’, se arată într-un comunicat al Senatului transmis AGERPRES.

Această nouă iniţiativă a delegaţiei române atrage atenţia asupra faptului că, deşi o serie de prevederi din Legea privind educaţia din Ucraina din 2017 au fost declarate neconforme cu instrumentele juridice internaţionale relevante de către Comisia pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, prin adoptarea Opiniei nr. 902/2017, autorităţile de la Kiev nu au luat în considerare aceste recomandări.

Mai mult, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, la 25 aprilie 2019, Legea privind garantarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat, un act normativ care stabileşte folosirea exclusivă a limbii ucrainene în sfera publică de către toţi cetăţenii săi indiferent de apartenenţa etnică.

Potrivit sursei citate, prin Rezoluţia 2.189 (2017): Noua lege a educaţiei din Ucraina: un impediment major cu privire la învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale”, demers iniţiat în 2017 de delegaţia română, APCE a decis să urmărească îndeaproape evoluţiile din Ucraina referitoare la protecţia şi promovarea limbilor regionale şi minoritare.

Moţiunea pentru Rezoluţie a fost depusă, cu ocazia celei de-a treia părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 24-28 iunie 2019), şi a fost susţinută, alături de senatorul Titus Corlăţean, în calitate de iniţiator, de 23 de membri ai APCE din opt state şi trei grupuri politice.

Din partea delegaţiei Parlamentului României la APCE şi-au exprimat susţinerea pentru această iniţiativă: senatorul Liviu-Marian Pop (SOC), preşedinte, senatorii Viorel Badea (PPE/CD) şi Ion Popa (ALDE), deputaţii Ionuţ Stroe (PPE/CD), Attila Korodi (PPE/CD), Erika Benko (PPE/CD), Gheorghe-Dinu Socotar (SOC) şi Mugurel Cozmanciuc (PPE/CD) – membri.

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

După acest vot (de la APCE) Rusia poate ataca, ocupa și anexa orice teritorii vrea, nu mai există sancțiuni europene

Șapte state se retrag de la sesiunea APCE în semn de protest față de revenirea Rusiei

Criza majoră în Consiliul Europei. Delegația ucraineană a părăsit sala de ședințe a APCE

 

S-a stins din viață Octavian Bivolaru, președintele Societății „Golgota’’ a românilor din Ucraina

S-a stins din viaţă un apostol al limbii române, profesorul Gheorghe Micailu

 

 

 

Sursa material: Agenția BucPress și Radio Cernăuți

Sursa foto: Nicolae Hauca și Români.MD

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] România a inițiat la APCE o moțiune privind nerespectarea în Ucraina a drepturilor lingvistice a… […]

  2. […] România a inițiat la APCE o moțiune privind nerespectarea în Ucraina a drepturilor lingvistice a… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter