Premiul I pentru Ansamblul „Dor Basarabean” din sudul Basarabiei la un Festival folcloric de la Kiev


De Ziua Internaţională a Dansului, în capitala Ucrainei s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului-concurs folcloric internaţional de coregrafie şi dansuri ale lumii „Veselkova Terpsyhora”, eveniment de prestigiu şi referinţă în lumea dansului, organizat de Uniunea Naţională a Coregrafilor din Ucraina.

Selectat pentru a reprezenta regiunea Odesa, la invitaţia organizatorilor la Kiev s-a deplasat ansamblul-fanion al comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei – Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” din satul Erdek-Burnu / Utkonosovka, raionul Ismail, ansamblu condus de maestrul Viorel Popescu, coregraf Sergiu Andrieş.

Conform deciziei juriului, format din reputaţi coregrafi ai ansamblurilor profesioniste de dansuri din Ucraina, tinerii artişti cu tricolorul românesc la brâu din Basarabia Istorică au fost apreciaţi la justa valoare, ansamblului conferindu-se Premiul I la categoria „C” a concursului – „Ansambluri de cântece şi dansuri”. Parada multinaţională a portului popular de pe Maidanul Independenţei şi strada principală a capitalei – Hreşciatyk, precum şi prestaţia „Dorului Basarabean” în deschiderea concertului de gală („Suita Românească”) au stârnit ropote de aplauze şi recunoştinţă a publicului spectator.

Asociaţia „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa aduce sincere mulţumiri pentru implicarea în deplasarea artiştilor români din Sudul Basarabiei şi asigurarea cheltuielilor aferente Direcţiei pentru cultură, naţionalităţi, culte şi patrimoniu cultural a Administraţiei Regionale de Stat Odesa şi personal doamnei director Olena Oliynyk, precum şi Consiliului Raional Ismail.

De asemeni, echipa Ansamblului „Dor Basarabean” aduce sincere mulţumiri prietenilor şi susţinătorilor, care s-au implicat în promovarea folclorului românesc, printre care şi reprezentanţi ai misiunii diplomatice române din Ucraina, se spune într-un comunicat de presă remis Agenției BucPress.

Călătoria tinerilor artişti basarabeni la Kiev s-a încheiat cu un spectaculos tur al capitalei, la „bordul” unui autobuz supraetajat double-decker, cu vederi superbe ale străvechii urbe de pe Nipru. Acest cadou plin de simbolism, comuniune şi frăţie a fost oferit „Dorului cu tricolor” de unicul parlamentar de etnie română în Rada Supremă a Ucrainei, deputatul Grigore Timiş, din regiunea Cernăuţi.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: BucPress.eu

Sursa video: Anatol Popescu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter