Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Mircea Druc


25 iulie este ziua în care s-a născut omul politic şi de stat Mircea Druc, primul premier român al Basarabiei postbelice (25 mai 1990 – 28 mai 1991).

De numele său este legată schimbarea titulaturii RSS Moldovenească în RSS Moldova (23 mai 1991), redenumită apoi Republica Moldova.

O altă faptă memorabilă a sa, cu care a intrat în Istorie, este deschiderea graniţei de la Prut pentru elevii şi tinerii, care doreau să-şi facă studiile în România. A fost şi, probabil, rămîne a fi cea mai inteligentă şi cu bătaie lungă investiţie făcută în Basarabia postbelică…

LA MULŢI ANI, dle profesor Mircea Druc! 

Sănătate şi viaţă lungă, pentru a vă putea vedea împlinit visul Reîntregirii Neamului românesc!

Vă invităm, totodată, să vă (re) ascultaţi vocea şi o sumă de gînduri / idei formulate pe 18 decembrie 1999, la postul Naţional Radio Moldova, în cadrul unui dialog realizat de Luminiţa Dumbrăveanu pentru emisiunea Focul din Vatră.

 

Audiţie de folos!

 

 

Mircea Druc-lozinca din 1990

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”.

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter