Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Maria Iliuț


Emisiunea Focul din Vatră din primăvara anului 2000, postul Naţional Radio Moldova.

Dialog realizat de Luminiţa Dumbrăveanu cu Maria Iliuț, interpretă de muzică populară din R. Moldova, originară din satul Crasna, fostul judeţ Hotin, nordul Bucovinei, astăzi Ucraina…

De ce, domnilor de la Bucureşti?! DE CE?!

Reper general:

O radiografiere obiectivă a situaţiei din Ţara de Sus a lui Ştefan şi de ce au venit bucovinenii de-a lungul anilor la Chişinău – meca, salvarea românilor din Nordul Moldovei istorice, ucrainizată, asimilată sălbatic şi astăzi, şcolile şi grădiniţele româneşti fiind lichidate an de an…

Bineînţeles, este o emisiune împletită cu muzica Mariei Iliuţ, iar dialogul anunţat la începutul programului cu legendarul compozitor Mihai Dolgan îl puteţi asculta AICI.

 

Flacăra TV& Film recomandă şi:

Maria Iliuţ cântă jalea Ţării de Sus: „Bucovină, şi-ai paţît?” (Şini-n două te-o-mparţît…)

Artista Maria Iliuţ transformă baştina sa din Bucovina în platou de filmare / înveşnicire a tradiţiile româneşti

Foto/Video // Artista Maria Iliuţ a fost primită ca o regină la Crasna – Bucovina, unde a avut loc sărbătoare cu filmare

 

Încă o şcoală românească închisă în reg. Cernăuţi… Din 1991, au „dispărut” circa 30 de şcoli!

Românii din Cernăuţi cer şefilor regiunii păstrarea şcolilor, Facultate în română la Universitate ş.a.

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul „Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

 

Studioul Flacăra

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter