A murit Eminescu nebun?! Dialog Luminiţa Dumbrăveanu – acad. Mihai Cimpoi


Un dialog pe o temă mult prea dureroasă în plan Naţional, o replică argumentată dată vrăjmaşilor Neamului românesc, care nu-l lasă în pace nici în mormînt pe Poetul poeţilor Mihai Eminescu, tirajînd în flux continuu ideea că în ultimii şase ani ai vieţii sale ar fi suferit de nebunie, de aceea ar fi fost legat şi izolat de societate în 28 iunie 1883

Eminescologul Mihai Cimpoi şi medicul Ovidiu Vuia din Germania, la studiile temeinice ale căruia face referinţă acad. Cimpoi, combat cu fermitate aşa-zisa nebunie, concluzia fiind că nu există dovezi medicale că Eminescu ar fi avut perioade de lipsă de luciditate!

Dialogul a fost realizat de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în luna decembrie 1994 şi reluat în iunie 2000, în cadrul emisiunii Focul din Vatră de la postul Naţional Radio Moldova.

La mijlocul discuţiei cu renumitul eminescolog veţi putea audia poemul filozofic eminescian ODĂ (în metri antic), în lectura crainicului Valeriu Mârza, iar la final – cîntecul formaţiei MONDIAL Atît de fragedă, precum şi un îndemn patriotic al poetului Gheorghe Vodă.

Audiţie de folos!

 

  Eminescu despre lasitate si tradare poezie pe foto

 

 

  Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”.

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter