Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – George Pruteanu (renumitul lingvist)


George Pruteanu (15-12-1947 – 27-03-2008) la Focul din Vatră:

„La Bucureşti limba este agresată şi agasată de viermişori, râme, bondari, de tot felul de vieţuitore mărunte, în timp ce la Chişinău, aceştia sunt crocodili, şerpi boa, nu sunt nişte muşte, pe care, totuşi, le mai ucizi cu arma ironiei şi a ştiinţei… O spun cu toată seriozitatea, aici sunt nişte fiare mult mai sângeroase… Limba rusă este una respectabilă, dar ea nu poate face casă bună cu româna, iese un hibrid imposibil!”

Vă invităm să urmăriţi astăzi dialogul Luminiţei Dumbrăveanu cu renumitul lingvist şi senator român, George Pruteanu, realizat la Chişinău în 11 mai 1999, difuzat la Radio Moldova, în cadrul emisiunii Focul din Vatră din 22 mai 1999.

Genericul simbolic al interviului acordat în exclusivitate: Români, vă ordon, treceţi… pe la PRUTeanu!

 

Repere ale discuţiei:

– despre celebrul său serial de emisiuni de cultivare a limbii române Doar o vorbă săţ-i mai spun, realizat la TVR (1997-1999) şi de ce a fost suprimată;

– şocul pe care l-a trăit la Chişinău, când a aflat că-n chioşcuri nu pot fi găsite ziare din România;

– despre limba română afectată nefast în R. Moldova de rusisme, iar în România – „de snobism, ţigăneală şi fandoseli anglofone”;

– de ce nu este oficializată sintagma „limba română” în Constituţia R. Moldova;

– face România tot ce-i stă în putere pentru românii din jurul graniţelor?;

– dezbinarea românilor de pretutindeni;

– solidaritatea ungurilor şi ocupaţia economică a Transilvaniei de către busnessmeni maghiari din toată lumea.

 

Urarea de la final pentru basarabeni: O indârjire înţeleaptă şi neîntreruptă!

 

Audiţie plăcută şi de folos!

 

  George-Pruteanu-in biblioteca sa-500px

George-Pruteanu-prvire peste umar-500px

 

 

Scurt istoric al emisiunii Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”.

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter