„Focul din Vatră”, dialog cu Sofia Rotaru şi tatăl ei, Mihail Rotaru


Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 14 august 1999, PARTEA 1:

Reportaj/dialog realizat de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în luna August 1999, satul Marşeniţa, nordul Basarabiei, astăzi regiunea Cernăuţi, cu Mihail Rotaru, precum şi fragment din interviul solicitat în limba română, împreună cu scriitoarea Larisa Verdeş, fiicei sale – artista Sofia Rotaru (n. 7 august), după concertul din 12 aprilie 1998, susţinut la Chişinău de îndrăgita artistă, cea care a interpretat prima și cel mai frumos cîntecul maestrului Eugen Doga – Oraşul meu, devenit, în anul 1998, imn oficial al Chişinăului.

Născut în 1918, de-o seamă cu Marea Unire, Mihail Rotaru a fost ostaș al Armatei Române, condusă în cel de-Al Doilea Război Mondial de Mareșalul Ion Antonescu, după armistițiul din August 1944 fiind înrolat în armata sovietică, precum a fost soarta dramatică a zeci de mii de basarabeni și bucovineni… Nu a încetat, însă, niciodată să se considere român, să cînte împreună cu soția sa, Alexandra, vechi cîntece românești, altoind și copiilor lor dragoste nețărmurită față de folclorul Neamului. Echipa „Focul din Vatră” de la Chișinău a întîmpinat-o la poartă cu cîntecul lui Ciprian Porumbescu: „Trei culori cunosc pe lum-e-e-e!..” (a se observa în fotoCLIPa de mai jos că Tricoloră e și umbrela din curtea casei sale)

Recunoștință adîncă și pe această cale ilustrului compozitor Anatol Chiriac, organizatorul concertului din 12 aprilie 1998, care a intermediat interviul cu Sofia Rotaru, parte din care e inclus în această emisiune!

Repere ale dialogului: despre satul pur moldovenesc Marșenița și familia Rotaru, copilăria și tinerețea Sofiei Rotaru, fiul și nepoții ei, dragostea lui și a Sofiei pentru Moldova, care a lansat-o pe scena mare, vacanțele Sofiei la casa părintească, vorbirea tot mai rar a limbii române de către faimoasa artistă a Moldovei, Ucrainei și întregului spațiu ex-sovietic… Reportajul se încheie cu un expres-interviu solicitat cumnatei Tatiana, soția fratelui Eugen Rotaru, născută pe plaiurile Lăpușnei / Hîncești.

 

Flacăra TV notează că deplasarea în regiunea Cernăuţi şi în Maramureşul Istoric (Transcarpatia), din August 1999, a fost prima și singura permisă autoarei emisiunii „Focul din Vatră” în toţi cei trei ani de existenţă a acestui program dedicat românilor de pretutindeni…

 

 

Sofia Rotaru la casa părintească din s. Marșenița, reg. Cernăuți, alături de părinții ei, Mihail și Alexandra Rotaru, anii `70

 

Sofia Rotaru în anii `80, celebră deja, artistă de primă mărime în toate statele URSS

Sofia Rotaru în 7 august 2017, ultima mare aniversare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicăm alăturat şi doua mărturii fotografice ale întâlnirii memorabile din August 1999 cu Mihail Rotaru şi rudele sale la Acasa părintească a celebrei interprete de muzica uşoară, Sofia Rotaru.

 

PARTEA 2, cu părinţii poetului Ion Vatamanu AICI

 

 

03-12-2014-Focul din Vatra-Mihail Rotaru-rudele-Luminita Dumbraveanu-Marsinet-august 1999-700px

Luminiţa Dumbrăveanu, autoarea emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova, alături de Mihail Rotaru, tatăl artistei Sofia Rotaru, și rudele sale, s. Marșenița, reg. Cernăuți, August 1999

    

03-12-2014-Focul din Vatra-Mihail Rotaru-rudele-Luminita Dumbraveanu-Marsinet-Tricolor-august 1999-700px

Pînă și umbrela este Tricoloră în curtea tatălui artistei Sofia Rotaru – Mihail Rotaru, fost ostaș al Armatei Române. Foto: emisiunea românilor de pretutindeni „Focul din Vatră” de la Radio Moldova, s. Marșenița, reg. Cernăuți, August 1999

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter