Părintele Vasile Petrache la „Focul din vatră” despre criminalul Pact Molotov-Ribbentrop și kgb-iștii în sutană


La 23 martie 1928, în comuna Cerlina, județul Soroca, Basarabia, Regatul România Mare, s-a născut unul dintre cei mai vrednici preoți și duhovnici din Basarabia, părintele Vasile Petrache, continuator demn al faptelor ziditoare de Neam începute de părintele poet Alexei Mateevici de la Zaim, autorul versurilor Limba noastră, care stau la baza Imnului de Stat al R. Moldova.

Învrednicindu-se încă pe vremea sovietică de o distincție a Patriarhiei Ortodoxe Române (acordată în mod clandestin, evident!), părintele Vasile Petrache este unul dintre temerarii patrioți ai Neamului, care, imediat după Anul Istoric 1989, fiind bine documentat, a inițiat discuții cu Patriarhia de la București privind reactivarea Mitropoliei Basarabiei, adică revenirea la normalitatea de pînă la ocupația sovietică din 28 iunie 1940. Anume la recomandarea sa primul Mitropolit al Mitropoliei Basarabiei a devenit Î.P. PETRU, care activa în anii `90 în satul Biserica Albă, Maramureșul Istoric (Transcarpatia), azi Ucraina.

Grație înțelepciunii sale, a evlaviei și culturii deosebite, a dragostei nețărmurite de Hristos și Neamul românesc, părintele Vasile Petrache a fost mult, mult iubit în Moldova de Est, în chip special de oamenii de creație de la Chișinău, fiind supranumit pe bună dreptate Părintele intelectualității din Basarabia. A fost părinte duhovnic de mare încredere pentru mulți scriitori, savanți, artiști, între aceștia și personalități emblematice ale Culturii Naționale precum Valeriu și Ala Cupcea, Ion și Doina Aldea Teodorovici, cărora le-a fost alături și pe ultimul lor drum…

Mulți dintre dvs l-au cunoscut pe acest părinte blînd, luminos, cu umor fin, la Biserica „Sf. Vinere” din Chișinău, de unde a fost izgonit de regimul comunist, prin kgb-iștii săi, din cadrul Mitropoliei Moldovei sovietizate (veți auzi detalii înfiorătoare în înregistrarea audio); la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din Chișinău, pe care a restaurat-o cu mari greutăți după 1989; la Te Deumul oficiat în Piața Marii Adunări Naționale la 27 august 1991, zi istorică în care Parlamentul a proclamat Independența R. Moldova.

Întru veșnica cinstire a părintelui Vasile Petrache, plecat la Hristos în 30 septembrie 1999, am pregătit astăzi un fragment din îndrăgita emisiune Focul din vatră de la Radio Moldova, ediție specială din 23 august 1998 despre odiosul Pact Molotov-Ribbentrop, prin care a fost mutilat Destinul Istoric al basarabenilor și bucovinenilor, autoarea emisiunii fiind Luminița Dumbrăveanu, scriitoare care, peste cîteva zile de la decesul vrednicului preot, a dedicat a doua sa carte de poezie părintelui ei duhovnic, Vasile Petrache.

 

Dumnezeu să-l țină în Lumina Sa, împreună cu toți Drepții Neamului

 

Audiție de folos tuturor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scurt istoric al emisiunii Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

 

 Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Părintele Vasile Petrache la „Focul din Vatră” despre criminalul Pact Molotov-Ribbentrop și k… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter