Cum a scăpat de deportare în Siberia familia acad. Mihai Cimpoi, mărturie-document la „Focul din Vatră”


În contextul dramatic al deportării în masă a basarabenilor și nord bucovinenilor, a golirii Moldovei de Est de populație băștinașă – crimă abominabilă săvîrșită în cîteva valuri de regimul kominternist-sovietic imediat după ocupația din 28 iunie 1940 – facem publică pe web-platforma Flacăra TV mărturia academicianului Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, renumit eminescolog, fost deputat în Parlamentul URSS (1989-1991) și al R. Moldova (1998-2001).

În luna iulie 1949, cînd în Basarabia se punea la cale cel mai mare val de deportări în Siberia și alte zone de GULAG sovietic, scriitorul Mihai Cimpoi, născut în s. Larga, jud. Hotin (3 sept. 1942), avea vreo șase anișori. Familia sa era inclusă pe listele negre/roșii ale nkvd-ului pentru a fi ridicată și expulzată pentru totdeauna din Moldova, dar cumnatul său, care fusese pus să transcrie pentru primăria locală listele făcute de Securitate, a omis numele CIMPOI Ilie și Ana

Întreaga mărturie a acad. Mihai Cimpoi o puteți asculta în playerul AUDIO, aceasta fiind înregistrată de jurnalista Luminița Dumbrăveanu în luna iulie 1999, cînd se împlineau 50 de ani de la comiterea anomaliei istorice – deportările în masă din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949

Interviul este parte a ediției speciale a emisiunii Focul din Vatră de la Radio Moldova, consacrată victimelor deportărilor și represiunilor comuniste din Basarabia și nordul Bucovinei, săvîrșite în perioada 1940-1951.

 

Audiție de folos!

 

 

Deportari in Siberia-captura din film Sa nu ne razbunati-FlacaraTV-md

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

 

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”.

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

 Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Cum a scăpat de deportare în Siberia familia acad. Mihai Cimpoi, mărturie document la „Focul di… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter