Poetul Gheorghe Vodă, Om al Cetăţii: Teamă de „Focul din Vatră” (arhivă 24-11-2000)


Gheorghe Vodă a fost nu numai un cunoscut poet şi cineast din R. Moldova, dar şi un Om al Cetăţii, un Om al Dreptăţii noastre istorice. La 24 februarie (2007), scriitorul Gheorghe Vodă a părăsit această lume, fiind născut tot într-o zi de 24, în Ajunul Craciunului 1934.

Întîmplarea face că într-o zi de 24 februarie (2001), comuniştii (PCRM) au suprimat definitiv populara emisiune Focul din Vatră de la Radio Moldova, primul program din Basarabia postbelică dedicat diasporei, moldovenilor/românilor plecaţi peste hotare.

Adevărul e că această emisiune a fost scoasă de pe post de două ori, însă prima tentativă de lichidare, cea din 18 noiembrie 2000, a eşuat sub presiunea opiniei publice din Moldova şi România, inclusiv a articolului scris de Gheorghe Vodă, fiind repusă pe post în ziua de Crăciun (stil nou), 25 decembrie 2000.

Publicăm mai jos luarea de atitudine a scriitorului Gheorghe Vodă intitulată Teamă de „Focul din Vatră”, publicată la 24 noiembrie 2000, în cadrul rubricii sale permanente Vodă şi ŢARA din bisăptămînalul românesc ŢARA, de la Chişinău.

Mulţumim (şi postum), măria ta Vodă! (Flacăra TV)

 

Gheorghe Vodă: „Teamă de „Focul din Vatră”

Gheorghe Voda-Teama de Focul din Vatra-articol TARA-24-11-2000-400px

Pentru a putea citi articolul, faceti click pe imagine. Va multumim!

Aflu cu stupoare că preşedintele Companiei de Stat „Teleradio-Moldova”, comunistul Iulian Magaleas, a lichidat zilele acestea „Focul din Vatră”, una din cele mai audiate şi îndrăgite emisiuni radiofonice de la noi.

De ce?

Aşa, fără explicaţie.

Nu ştiu cât de competent este tovarăşul, dar metoda sa este chiar de-a dreptul comunsită.

Toţi preşedinţii, puşi să conducă aceste două instituţii de stat, au fost slugoi ai partidului bolşevic.

O altă persoană în locul lui, cu pregătire în domeniu, dar şi cu suflet, cu dragoste şi iubire de neam, nu şi-ar fi permis niciodată să închidă brutal gura unei emisiuni cum este „Focul din vatră”.

„Dacă eşti nepriceput într-un domeniu, asta o ştii numai tu. Dar dacă ocupi un loc care nu ţi se cade, toată lumea află de nepriceperea ta”, spunea Regele Mihai I al României, în cartea sa „În faţa neamului meu”.

Ei bine, aici nepricepuţii sunt mare în rang.

Dar dacă Compania este a statului, atunci ce are statul cu emisiunea „Focul din vatră”?

Nu-i apără interesele?

Or, a văzut ceva antistatal, antinaţional în această emisiune reuşită, profundă şi emoţionantă, care ne vorbeşte despre destinele şi viaţa consângenilor noştri înstrăinaţi?

Numai în mentalitatea comunistă totul se transformă în politică.

Stupid, dar asta este realitatea.

Din luna ianuarie, anul 1998, emisiunea „Focul din vatră”, iniţiată şi îngrijită de ziarista şi poeta Luminiţa Dumbrăveanu (fără bani de la buget!), adună la aparatele de radio naţiunea întreagă, în fiece sâmbătă seara bucură sufletele, încălzeşte inimile, făcând să răsune în casele noastre limba română în toată bogăţia şi frumuseţea ei.

Şi iată că acum drojdia comunistă, antiromânească, lichidează cea mai îndrăgită şi audiată emisiune aici, în Basarabia, precum şi în casa românilor de pretutindeni.

Ce înseamnă aceasta? Lipsă de demnitate naţională?

Teamă de „Focul din Vatră”.

Puţinii ziarişti şi redactori de la radio, profesionişti, astăzi sunt urmăriţi, persecutaţi, emisiunile lor fiind cenzurate.

Activează însă necenzurate zeci de posturi de radio şi tv străine pe întreg teritoriul republicii, care transmit zi şi noapte emisiuni în limba rusă.

Campania antinaţională, antiromânească, continuă de mult la această Companie de Stat.

Or, noi să luăm apă în gură?

Nicidecum!

Focul din Vatră va arde mereu în sufletul naţiunii române.

 

Gheorghe Vodă

Publicaţia ŢARA, 24 noiembrie 2000

  

În prima imagine: Scriitorii Gheorghe Vodă, Luminiţa Dumbrăveanu (stînga), Călina Trifan (dreapta) la Uniunea Scriitorilor de la Chişinău, mai, 1998

 

 

Flacăra TV& Film recomandă şi:

Omagiul Flacăra Film adus cinePoetului Gheorghe Vodă, care ne-a învăţat „Viaţa pe nemâncate”

Debutul compozitorului Eugen Doga în muzica de film: „Se caută un paznic” (Moldova-Film, 1967)

Sofia Rotaru: „Oraşul meu” (cu detalii de la Eugen Doga despre cântec şi descoperirea româncuţei de la Cernăuţi)

 

Eugen Doga despre Gheorghe Vodă, „naşul” său în arta cinematogarfică // Mărturii

Aprecieri // Gheorghe Vodă şi Emil Loteanu despre Eugen Doga

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film

Sursa foto: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Poetul Gheorghe Vodă, Om al Cetăţii: Teamă de „Focul din Vatră” (arhivă 24-11-2000) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter