Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Leonid Tălmaci


Continuăm publicarea şirului de Dialoguri la „Focul din Vatră”, realizate de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu la postul Naţional Radio Moldova în perioada 1998-2001, de pînă la suprimarea emisiunii românilor de pretudindeni de către regimul comunist din R. Moldova.

Astăzi, 29 noiembrie, de Ziua Leului Moldovenesc (Ziua Monedei Naţionale – 1993-2023), publicăm un dialog de suflet cu Leonid Tălmaci, primul şi cel mai longeviv Guvernator al Băncii Naţionale a R. Moldova, personalitatea care a creat efectiv această instituţie strategică a statului, cadrul legislativ financiar-bancar, dar şi moneda Naţională, cu sprijinul celebrului pictor Gheorghe Vrabie şi al României, care a tipărit primii lei ai R. Moldova (MDL).

Este un dialog realizat în 27 septembrie 1999, dinamic, degajat, cu multe detalii din culise privind: desprinderea de URSS, crearea statului moldovean, a Băncii şi monedei Naţionale, dar şi despre destinul său neordinar, despre ţară, patriotism, unitate / dezbinare frăţească.

În cadrul înregistrării veţi auzi şi vocea marelui economist şi om de cultură al României, Paul Bran, fondator al Academiei de Studii Economice de la Chişinău (ASEM), fost rector al Academiei de Studii Economice din România (ASER), Dumnezeu să-l ţină în Dreapta Sa!

Audiţie de folos!

 

(În prima imagine: Luminiţa Dumbrăveanu și Leonid Tălmaci după realizarea dialogului, Radio Moldova, 27 sept. 1999)

 

 

1000-lei-moldovenesti-moldova-500px

Bancnota de Una mie lei moldovenești cu semnatura Guvernatorului BNM, Leonid Tălmaci

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”.

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

 Studioul Flacăra

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter