TOP Republica Moldova. Filmul anului 2014 – documentarul „Te iubesc, Ion şi Doina” de Leontina Vatamanu


FILMUL anului 2014, conform TOPului realizat de publicaţia Ziar Naţional din R. Moldova.

Filmul documentar „Te iubesc, Ion şi Doina”, dedicat cuplului Doina şi Ion Aldea-Teodorovici și proiectat în mai multe cinematografe din R. Moldova, România și Canada, a emoționat și a răscolit sufletele celor care l-au vizionat.

Documentarul „Te iubesc, Ion și Doina” este semnat de Leontina Vatamanu și prezintă o serie de fotografii şi secvențe video din arhivă, unele în premieră, care ajută să-i descoperim mai profund pe interpreții Ion și Doina Aldea-Teodorovici, decedați într-un obscur accident rutier înnoaptea de 29 spre 30 octombrie1992.

Martorii copilăriei, adolescenței și tinereții celor doi artiști, îmbinate cu trăirile părinților Doinei și ale fiului cuplului, au determinat spectatorii să aplaude în picioare minute în șir la finalul filmului documentar, mai ales că mesajul lui Cristi care încheie pelicula este unul extrem de emoționant.

„Nu eram gata să vorbesc acum. Am emoții, îmi cer scuze. Simt susținerea Dvs. Am plâns când l-am văzut pentru prima dată în studio, dar aici, la ecran mare, e total diferit. Iertați-mă, dar nu pot să vorbesc… Dorul e prea mare”, a spus cu lacrimi în ochi Cristofor Aldea-Teodorovici, după proiecția filmului la Chișinău.

În film, Cristofor dezvăluie faptul că, dacă va avea un fiu, va fi obligat să-i pună numele Ion, conform tradiției familiei în care bărbații poartă numele de Cristofor și Ion peste o generație.

cineSTIRI-foto 2-Leontina-film Ion-si-DoinaPelicula „Te iubesc, Ion și Doina” este o producție OWH Studio, semnată de Leontina Vatamanu. Pentru realizarea acestui documentar au fost utilizate imagini unice din arhiva personală a familiei Aldea-Teodorovici, din arhivele „Moldova-Film” și „Teleradio-Moldova”.

„Am rămas încântat de acest minunat documentar despre viața celor două inimi gemene, Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Am plâns de tristețe, pentru că nu mai sunt printre noi, dar și de bucurie pentru că s-a făcut un documentar despre viața celor doi mari artiști ai poporului român, care au luptat pentru limba română și neamul românesc”, a spus Nicolai Gori, un tânăr din R. Moldova care își face studiile la Cluj, după ce a văzut filmul în „Aula Magna” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Pelicula este disponibilă și pe DVD-uri.

 

 

Sursa material: Ziarul Naţional

Sursa foto: Napoca News / Jurnal de Chişinău

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter