Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989


Spre deosebire de astăzi, când multe idealuri și personalități au fost grav compromise, în anii Renașterii Naționale (1988-1991) basarabenii scandau cu tragere de inimă: Scriitorii și poporul!

Atât de ai noștri bravi fii și fiice erau scriitorii Moldovei de Est!

Unul dintre acești fii vrednici ai Neamului rămâne a fi, fără îndoială, poetul și savantul chimist Ion Vatamanu (n. 1 mai 1937 – d. 9 august 1993) din nordul Basarabiei, s. Costiceni, jud. Hotin, azi reg. Cernăuți, membru activ al Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia postbelică; membru al echipei GLASUL – prima revistă cu alfabet latin apărută la Chișinău după ocupația din 28 iunie 1940 (tipărită clandestin la Vilnius în 1989); deputat în Parlamentul Independenței (1990-1994), șef al Comisiei Cultură și Culte, care a contribuit substanțial la redeschiderea și reconstrucția multor Biserici și Mănăstiri din actuala R. Moldova.

Vă mai amintiți de poeziile sale manifest Ce vor scriitorii? și Unire, moldoveni!, care i-au adus celebritatea în rândul maselor largi?!

„Sigur că da!”, vor răspunde în gând majoritatea cititorilor acestor rânduri…

Astăzi, 9 august (1993), e ziua în care Ion Vatamanu a plecat la Ceruri…, să nu-l uităm, fraților, pe acest părinte blajin al nostru, înaintaș merituos în fața istoriei recente, care ne-a iubit sincer, curat, generos, așa cum poate iubi doar un înzestrat poet, dar mai ales, un Om Bun!

 

Poetul-Ion-Vatamanu-370x200

 

„Am cunoscut 100 de poeți și toți au murit de inimă…”, scria undeva Nichita Stănescu, cugetare care, nu știu de ce, mă duce deseori cu gândul la soarta scriitorilor Ion Vatamanu, Leonida Lari, Lidia Istrati, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, care au ars ca o flacără, părăsind fulgerător această lume a durerii și nedreptății istorice pentru întregul Neam românesc.

Să-l cinstim astăzi pe marele patriot Ion Vatamanu și prin acest DOCument video de la PRIMA Mare Adunare Națională, cea din 27 august 1989, păstrat în Arhiva de Aur a Televiziunii Naționale.

 

Lumină din Lumină sufletului lui Ion Vatamanu, deputatul care a grăbit readucerea Lui Dumnezeu în Bisericile și inimile noastre

 

 

 

 

 Flacăra TV recomandă şi:

Nicolae Josanu şi formaţia „Apropo”: UNIRE, MOLDOVENI! de Ion Vatamanu

„Focul din Vatră” cu Maria şi Ion Vatamanu, părinţii poetului Ion Vatamanu (1999, PARTEA 2)

„Focul din Vatră”, vocile Blajinilor: V. Petrache, V.Cupcea, I.Vatamanu, L.Istrati, Ion-Doina-Petre (PARTEA 2)

 

Bucurie de Paşti pentru mama lui Ion Vatamanu – poetul omagiat Acasă, la Costiceni, reg. Cernăuţi

Poetul, savantul, deputatul Ion Vatamanu va fi omagiat la baştină, pe plaiurile Cernăuţilor

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (9)

  1. […] asemenea personalitate complexă: poet înzestrat, renumit savant chimist, om de stat, parlamentar, unul dintre liderii Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică […]

  2. […] Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989 […]

  3. […] Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989 […]

  4. […] Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989 […]

  5. […] Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989 […]

  6. […] Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989 […]

  7. […] Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989 […]

  8. […] astăzi regiunea Cernăuţi, cu Maria şi Ion Vatamanu, părinţii cunoscutului savant şi poet Ion Vatamanu, unul dintre însuflețitorii Mişcării de Renaştere Naţională din anii 1988-1991, fiind, […]

  9. […] Ion Vatamanu – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989 […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter