Marele Trofeu al Festivalului de Film CRONOGRAF a plecat în Cehia, pentru a cincea oară


Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar (FIFD) „Cronograf”, care s-a desfăşurat la Chişinău în perioada 25-31 mai 2017, şi-a desemnat premiile, la Centrul Cultural „Odeon”.

Directorul Festivalului, Virgil Mărgineanu, a menţionat pentru agenţie că în competiţie au participat 16 documentare la Secţiunea Principală/Lungmetraje şi 5 documentare la Secţiunea Principală/Scurtmetraje, 12 filme la Secţiunea cadRO şi 9 filme din R. Moldova la Secţiunea Producţii Locale, iar la Secţiunea Un LIKE pentru documentar au fost proiectate 10 filme.

Potrivit sursei citate, la ediţia curentă, festivalul a înregistrat un salt calitativ, iar filmele au fost selectate dintr-un număr record de 700 de înscrieri din 82 de ţări. „Ne-am dori ca pe viitor să avem cît mai multe producţii locale”, a accentuat Virgil Mărgineanu.

În context, doctorul în studiul artelor, Dumitru Olărescu, a subliniat că festivalul a devenit tradiţional şi se extinde, cuprinzînd tot mai multe ţări participante. „E foarte larg diapazonul tematic al filmelor prezentate în competiţie – de la copii cu dizabilităţi  şi terminînd cu cosmosul. Mă bucur că de astă dată a fost o încercare reuşită de a pătrunde în lumea interioară a omului”, a remarcat Dumitru Olărescu.

 

Cronograf trofee 25-31 mai 2017

 

Marele Premiu, în valoare de 2500 de euro, oferit de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, i-a revenit filmului „O istorie conjugală” (Cehia), regia Helena Trestikova, imagine David Cysar şi Vlastimir Hamernik. „Premiul s-a acordat pentru reprezentarea schimbărilor în lumea modernă prin prisma unei singure familii”, şi-a argumentat decizia juriul de la Secţiunea Principală în frunte cu actorul Valeriu Andriuţă.  Regizoarea cehă Helena Trestikova este pentru a doua oară cîştigătoarea Marelui Premiul FIFD CRONOGRAF, obţinînd anterior trofeul în ediţia din 2008 pentru filmul „Marcela”. În acest an, a precizat Virgil Mărgineanu, este pentru a cincea oară cînd Marele Premiu al festivalului ajunge în Cehia.

Documentarul „Un bastard” (Suedia/Norvegia) în regia lui Knutte Wester a luat Premiul pentru regie, iar filmul „Ama-San” (Portugalia/Elveţia), regie şi imagine de Claudia VarejaoPremiul pentru imagine.

Premiul pentru cel mai  bun scurtmetraj i-a revenit filmului „Profesorul de sport, aurul şi rîul” (Kîrgîstan) regia şi imaginea lui Amanbek Azhymat, iar Premiul Simpatia Publicului la Secţiunea Principală a fost cîştigat de producţia austriacă în regia lui Pavel Cuzuioc, „SECONDO ME”.

La Secţiunea cadRO, Premiul I a fost obţinut de filmul „În căutarea tatălui pierdut” (România), regia şi imaginea lui Ionuţ Teianu, Premiul II – de filmul „Camera obscură” (România), regia lui Gheorghe Preda, imaginea lui Liviu Marghidan şi Premiul „Victor Bucătaru” – filmului ce a luat Premiul III„O viaţă ratată” (România), regia lui Eugeniu Bocancea, imaginea lui Doru Ihnatiuc.

Premiul Simpatia Publicului la acest compartiment a fost cîştigat de filmul „Cînd timpul nu mai are răbdare” (Olanda/România), regia Andreea Dumitriu, imaginea Jesse Tuenter.

Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii Locale , acordat de MoldCinema, i-a revenit documentarului „Cine iubeşte şi lasă”, regia Victor Găluşca, imaginea Andrei Moraru, Premiul II – lucrării „Buncărul” de Eugenia Pogor, imagine de Alexei Golubev şi Premiul III – producţiei „O viaţă, trei ţări, zece copii”, regia şi imaginea lui Alexandru Popescu.

 

Cronograf 2017-afis-cronograf-md

 

Trofeele FIFD CRONOGRAF sînt realizate de sculptorul Valentin Vîrtosu, începînd cu prima ediţie a Festivalului.

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din ţară şi unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de OWH Studio.

 

Mai multe DETALII în comunicatul oficial al FIFD CRONOGRAF AICI

 

FELICITĂRI tuturor câştigătorilor! La mai mult şi la mai mare!

 

În continuare, puteţi urmări înregistrarea întregii ceremonii de decernare a premiilor FIFD CRONOGRAF 2017, Ediţia a XIV-a, realizată de colegii de la Realitatea TV Moldova

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

La Chișinău a început Festivalul Int. de Film Documentar „Cronograf” (25-31 mai 2017)

Gulagul românesc// Filmul documentar „Radu Bercea, istoria unui destin” de Paul Palencsar

 

 

Sursa material: MOLDPRES / Nicolae Roibu

Sursa foto: CRONOGRAF – în prima imagine eroii filmului câştigător „O istorie conjugală”

Sursa video: Realitatea TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Marele Trofeu al Festivalului de Film CRONOGRAF a plecat în Cehia, pentru a cincea oară […]

  2. […] 2017 // Marele Trofeu al Festivalului de Film CRONOGRAF a plecat în Cehia, pentru a cincea oară […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter