Poetul, savantul, deputatul Ion Vatamanu va fi omagiat la baştină, pe plaiurile Cernăuţilor


În perioada 30 aprilie – 1 mai 2017 la Costiceni, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, se va desfășura Festivalul Zilele Omagiale „Ion Vatamanu”, ediția I-a. Organizatorii acțiunii culturale sunt: Primăria satului Costiceni, Școala „Ion Vatamanu”, Școala de muzică pentru copii, Casa de Cultură, Biblioteca satului Costiceni.

În data de 30 aprilie 2017 va avea loc un Te Deum – parastas întru cinstirea poetului, evocarea pe tema „Scriitorul, savantul și omul politic Ion Vatamanu. 80 de ani de la naștere” și un recital de poezie.

Printre acțiunile culturale amintim cenaclul de poezie Ion Vatamanu al condeierilor începători, elevi ai claselor a VIII-a – a X-a din Costiceni, Vancicăuți, Tărăsăuți, Marșineț, Noua Suliță, Boian, Dinăuți, Mălinești, Cerlena, Forosna, Mămăliga, Dranița și din Drepcăuți, raionul Briceni, or. Strășeni și satul Pârlița, raionul Ungheni – Republica Moldova; expoziția de cărți, reviste, articole pe tema „Actualitatea operei lui Ion Vatamanu”; conferința științifică omagială „Ion Vatamanu. 80 de ani”; spectacolul literar–muzical cu invitați în recital al laureaților Festivalului „Ion Vatamanu”: poeta Zinaida Smochină-Rotaru, elevi și profesori de la Școala de muzică, solistul Igor Rața de la Filarmonica din Cernăuți, Sergiu Caba și Sergiu Schițoi, studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, fanfara și orchestra de muzică populară „Izvorașul”, ansambluri instrumentale și vocale etc. Un extraordinar recital va fi prezentat de Ioan Paulencu, artist al poporului din Republica Moldova și Elena Vatamanu, nepoata poetului.

Pe 1 mai, la Centrul de cultură „Toadere Captari” se va desfășura concursul „Am venit să vă cântăm”, în cadrul căruia vor fi interpretate cântece pentru copii pe versuri de Ion Vatamanu. La acest concurs va participa compozitoarea Daria Radu din Chișinău, copii de la grădinițele din localitate și elevi de la școala de muzică.

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi

Sursa foto: Blog Costiceni 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Poetul, savantul, deputatul Ion Vatamanu va fi omagiat la baştină, pe plaiurile Cernăuţilor […]

  2. […] Poetul, savantul, deputatul Ion Vatamanu va fi omagiat la baştină, pe plaiurile Cernăuţilor […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter