La Bucureşti a început FFE, în program – filme de: Leontina Vatamanu, Igor Cobileansky, Valeriu Jereghi, Mircea Bobână


Deschiderea Festivalului Filmului European, ediția a XIX-a, a avut loc aseară, 7 mai 2015, la Bucureşti, cu proiectarea filmului Acasă la tata de Andrei Cohn.

Este prima ediţie a acestui Festival, organizat de Institutul Cultural Român, cu un număr atât de mare de filme – 56 de producţii de divers gen din 26 de țări europene, care urează a fi proiectate la Bucureşti (7-14 mai), Craiova (15-17 mai), Iași și Târgu-Mureș (22-24 mai), Hunedoara (29-31 mai).

Potrivit paginii web a Festivalului, în lista celor 56 de filme, participante la Festivalul Filmului European regăsim cu bucurie şi câteva filme turnate de cineaştii din R. Moldova (în ordinea în care vor fi proiectate):

Colecția de arome de Igor Cobileanski, 2014 (Bucureşti, Cinema Studio, 9 mai, 15:00).

Imediat după acest film, vor urma alte două filme/coproducţii, realizate de cineaşti din Republica Moldova: Cadoul de Dumitru Grosei (2014) şi În ataş de tânărul Mircea Bobână (2015);

Arrivederci (La revedere) de Valeriu Jereghi, 2009 (Bucureşti, Cinema Elvire Popesco, 11 mai, 20:30);

Te iubesc, Ion și Doina de Leontina Vatamanu, 2014 (Iaşi, Casa de Cultură Mihai Ursachi, 23 mai, 12:30).

 

Festivalul Filmului European-LOGODe altfel, anul acesta a fost lansată o nouă SecţiuneFocus, dedicată Republicii Moldova şi Ucrainei, în cadrul căreia vor fi prezentate şase filme despre aceste ţări, realizate, în special, de străini.

De notat că în cadrul Festivalului Filmului European, în România, va fi prezentat ÎN PREMIERĂ filmul de răsunet Leviatan (2014) de Andrey Zvyagintsev din Rusia, o peliculă zguduitoare despre statul rus corupt si criminalizat, film înaintat la Oscar, dar blamat şi interzis în ţara sa de cenzorii Kremlinului.

 

 

 

Lista filmelor de la Festival, cu synopsis-ul peliculelor, locul şi ora proiectării AICI

 

Mai multe despre inaugurarea de aseară a Festivalului Filmului European AICI

 

 

 

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: www.ffe.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter