Premiile CRONOGRAF: Trofeul – câştigat de Rusia, iar filmul lui P. Păduraru despre drama Maricăi Balan a prins la CURAJ


Bine spunea cineva că, atunci când vorbesc muzele, tunurile tac…

Pe fondul războiului Rusiei contra Ucrainei şi a atitudinii tot mai ranchiunoase, agresive, belicoase a regimului Putin de la Moscova contra republicilor ex-sovietice, inclusiv împotriva R. Moldova, – acordarea, la Chişinău, a Marelui Premiu al Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF 2015 unei producţii ruseşti constituie o palmă demnă dată tovarăşului Putin, menită să-i limpezească mintea:

1. că nu cu pumnii şi cu tancul se cucereşte lumea…

2. că moldovenii/românii din R. Moldova n-au fobii, deci, nu-s nici rusofobi, atunci când e vorba de frumos şi de lucru bine făcut, de talent, de valori şi de prietenie autentică.

 

Personal, nu sunt de părere că acesta a fost cel ai bun film din Festival, dar e E BINE că s-a întâmplat anume aşa!

E plin de semnificaţii subiectul filmului, inclusiv pentru politicaştrii corupţi şi vânzători de Neam de la Chişinău şi Bucureşti: medicul profesionist şi necorupt faţă în faţă cu pacienţii politici

 

 

CRONOGRAF-Trofeul Principal-solo

Trofeul principal al Festivalului de Film CRONOGRAF, sculptor – Valentin Virtosu

 

 

Secţiunea Principlă a Festivalului – 18 filme

 

Svetlana Strelnikova-Rusia

regizoarea Svetlana Strelnikova, Rusia

Aşadar, Marele Premiu (Trofeul principal si 2500 euro) al FIFD CRONOGRAF 2015 a plecat în Rusia, fiind câştigat de filmul Cardiopolitica, realizat de Svetlana Strelnikova, care este fiica eroului principal al producţiei – renumitul medic chirurg Serghei Sukhanov, care, în speranţa că va obţine susţinere în crearea unui Centru modern de Cardiologie în oraşul Permi, – acceptă oferta tov. Putin de a se implica în politică, mai exact, într-o campanie electorală. Este, în fond, un film-oglindă a modului defectuos, malefic chiar, în care funcţionează regimul autoritar al lui Vladimir Vladimirovici Putin: ori esti cu noi, ori NU EŞTI deloc, nu-ti poţi face nici meseria…

De notat că juriul Festivalului, condus de distinsul fotograf şi prof. univ. Nicolae Pojoga din R. Moldova, care a decis acordarea Marelui Premiu unui film rusesc, a fost unul internaţional, european (Suedia, Elveţia, Austria, România, R. Moldova), iar acest detaliu dă o şi mai mare greutate Trofeului, demonstrând tov. Putin că (nici) Europa nu este rusofobă, aşa cum minte – de îngheaţă şi Marea Moartă! – propaganda sa militaristă, stalinistă, primitivă.

Felicitări, colegilor din Rusia, regizoarei Svetlana Strelnikova şi echipei sale!

 

 

Cardiopolitika.Trailer (English)

 

 

 

Premiul (1500 euro) FIFD CRONOGRAF 2015 pentru Cea mai bună regie a fost acordat lui  Sebastián Alfie din Spania pentru filmul GABOR.

(Sinopsis: Sebastián îi propune lui Gabor să devină directorul său de imagine, iar Gabor este nevăzător… Cum va reuși Gabor să-și îndeplinească rolul?)

Să mai zică cineva că viaţa nu bate filmul!

În lipsa regizorului Sebastián Alfie, aseară, pe scenă a urcat Gabor Bene, care este orb, fiind ghidat de câinele său şi un amic. A fost ceva atât de emoţionant şi înduioşător, încât toată sala s-a ridicat în picioare, aplaudând minute în şir…

De altfel, însuşi Gabor Bene s-a învrednicit de un prestigios premiu al Festivalului – Simpatia publicului!!! (Secţiunea Principală)

 

 

GABOR, Sebas Alfie [TRAILER, English subtitles]

 

 

 

Premiul FIFD CRONOGRAF 2015 pentru Cea mai bună imagine a fost câştigat de regizorul şi operatorul de imagine ucrainean Valentyn Vasyanovych pentru filmul Asfinţit / Crepuscule, Ucraina câştigând două premii valoroase la această ediţie a Festivalului.

(Sinopsis: Povestea Mariei, în vârstă de 82 de ani, și a fiului ei Sașko, cu care își duce zilele într-una din cele mai îndepărtate zone ale provinciei. Sașko, devenit orb din cauza unei boli grave, se teme că maică-sa va muri înaintea lui. Maria își dă bine seama că nimeni nu va avea grijă de fiul ei și se agață de viață cu orice preț. Viața la țară hipnotizează prin acțiunile iraționale ale unor personaje carismatice reduse la mizerie și care nu vor să se dea bătute. În cele din urmă, Maria cumpără un vițel, în timp ce Sașko, bâjbâind prin propriul întuneric, începe să construiască un tractor.)

 

 

Crepuscule_Prismerk Trailer

 

 

 

Premiul Victor Bucătaru, instituit anul acesta, în cadrul FIFD CRONOGRAF, de Sorin Bucătaru şi Fundaţia „Victor Bucătaru” (regizor şi scenarist din R. Moldova), a fost acordat filmului despre războiul şi separatismul din regiunea transnistreană PMR – In the state of limbo de Meelis Muhu şi Kristina Noran, Estonia.

(Sinopsis: Există în mijlocul Europei un stat nerecunoscut numit Transnistria. De 21 ani, președintele de neînlocuit, Igor Smirnov, a salutat mulțimea de la tribunele capitalei acestui stat autoproclamat. Alegerile prezidențiale se aproprie, iar candidații din opoziție apar pe șantierul pe jumătate terminat pentru a prezenta planul de construcție a unei case noi pe locul actualei hardughii. Lupta pentru conducerea acestei țări invizibile devine rapid una emoțională.)

 

 

PMR PROMOCLIP 1

 

 

 

Secţiunea Producţii locale (R. Moldova) – 9 filme

 

Premiul 1 FIFD CRONOGRAF 2015: filmul Elitocid la panta de sus / Elitocid the upper slope, realizat de ziarista Alina Radu, operatorul de imagine Denis Rusu, împreună cu nepoata artistului plastic, deţinutului politic, Ioan Bâtcă.

(Sinopsis: Era pictor, sculptor, activist local și era conectat la elita politică și culturală a Basarabiei interbelice, fiind discipol al lui Alexandru Plămădeală și fin de cununie al lui Pan Halippa. Avea 6 copii. Ioan Bîtcă de la Schinoasa a fost arestat printre primii de către NKVD, în 1941. După arest nu l-a mai văzut nimeni. Echipa Reporter de Gardă a mers pe urmele mărturiilor despre Ioan Bâtcă. Am parcurs traseul Chișinău-Moscova-Kazan-Verhnii Uslon-Sviajsk.)

 

 

Promo Elitocid la panta de sus

 

 

 

Premiul 2 FIFD CRONOGRAF 2015: filmul Bunelul / Grandfather realizat tânărul regizor, Dumitru Tcaci (regie + imagine).

(Sinopsis: Un bătrîn obişnuit de 73 de ani, ce ţine pe umerii săi o gospodărie mare.)

 

 

BUNELUL TEASER

 

 

 

Premiul 3 FIFD CRONOGRAF 2015: filmul Râul Camenca / The Camenca river de Ghenadie Popescu (regie + imagine).

(Sinopsis: Trei caractere animate se deplasează de-a lungul râului Camenca (bazinul râului Prut).

 

 

Riul Camenca , August 2014 trailer

 

 

 

Premiul special CURAJ instituit anul acesta, în cadrul FIFD CRONOGRAF, de Oleg Brega şi Curaj TV, a fost acordat jurnalistului şi scriitorului Pavel Păduraru pentru curajul manifestat în realizarea filmului-investigaţie La hanul MORŢII, imagine, Sandu Tarlev, despre mafia imobiliară din Chişinău / R. Moldova şi destinul tragic al unei victime – actriţa Marica Balan, deportată la casa de nebuni, apoi, la azilul de bătrâni, unde s-a şi prăpădit…

(Sinopsis: În ultimul an de viaţă, artista Marica Balan povesteşte, în premieră, că a ajuns la azilul de bătrâni, unde a petrecut 13 ani, fiind victima unei escrocherii. Ea a fost internată fără documente, deşi era mătuşa judecătoarei Lilia Vasilevici. Filmul este prima parte a unui serial despre escrocheriile imobiliare.)

 

Artista Marica Balan a fost amenințată cu moartea

 

 

 

Menţiune specială instituită de Publika TV, în cadrul FIFD CRONOGRAF, pentru filmul DOMNICA de tânărul regizor Constantin Bozianu (regie + imagine).

(Sinopsis: Domnica, o doamnă cu dizabilităţi, dornică de viaţă, chiar dacă totul este un chin.)

 

 

Domnica TEASER

 

 

 

Secţiunea cadRO (filme cu şi despre românii de pretutindeni) –  12 filme

 

Premiul 1 (1000 euro) FIFD CRONOGRAF 2015: filmul Malanca din Crasna Krasna Malanka de Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, imagine – Oleksiy Lyebyedyev, Ucraina.

(Sinopsis: Povestea unor oameni din satul românesc Crasna – de pe teritoriul Ucrainei, aflați în toiul pregătirilor pentru sărbătoarea numită Malanca. Această sărbătoare reprezintă un eveniment marcant pentru toți locuitorii Crasnei, dar mai ales pentru cei tineri, care își fac astfel intrarea în viața socială. Mai mult decât un simplu carnaval, Malanca este un spectacol neobișnuit în care fiecare își joacă propriul rol.)

 

 

Krasna Malanka (Malanca din Crasna)_trailer2_Sukholytkyy-Sobchuk

 

 

 

Premiul 2 FIFD CRONOGRAF 2015: filmul ION de Olivier Magis, imagine – Jean-François Metz & Olivier Magis, Belgia.

(Sinopsis: Povestea lui Ion, un bărbat cu handicap vizual, născut în România sub regimul ceaușist. Grație extraordinarelor sale abilități auditive, este actualmente angajat la departamentul de interceptare a convorbirilor telefonice al Poliției Federale Belgiene. În paralel, filmul prezintă situațiile frumoase, dar dramatice cu care Ion, soția sa nevăzătoare și fiul lor au trebuit să se confrunte în trecut pentru a putea spera la o viață trăită în pace și libertate.)

 

 

Trailer „Ion” (sub. eng)

 

 

 

Premiul 2 FIFD CRONOGRAF 2015: filmul Niashcharian – Să renaştem! / Niashcharian – Reborn! de Leonardo Tonitza, imagine – Sorin Gociu, România.

(Sinopsis: În anul 2010, o echipă de filmare a pornit pe urmele celei mai vechi scrieri din lume, încercând să finalizeze munca de 7 ani a regizorului Leonardo Tonitza în căutarea și argumentarea primului mesaj scris din istoria omenirii. Acesta este începutul proiectului Niashcharian – Să renaștem!

Leonardo Tonitza, Sorin Gociu și Cristi Prisecatu au parcurs mii de km, deschizând tezaure inestimabile ascunse în muzee ori institute de arheologie, în beciurile mănăstirilor ori în colecții particulare pentru a filma artefactele ce constituie un proiect și un documentar a cărui menire e să nască întrebări. Iar  răspunsurile au venit de la specialiști care au căutat o viață întreagă adevărul, indiferent pe ce meridian al lumii se află.)

 

 

Trailer NIASCHARIAN – Premiera 15 Martie 2014

 

 

Menţiune specială pentru filmul Gospodarii deportaţi / The deported husbandmen de Dumitru Pogorea (regie + imagine), R. Moldova.

(Sinopsis: În perioada stalinistă, din Basarabia au fost deportaţi în Siberia circa 100.000 de persoane. Unii dintre cei mai de vază basarabeni, oameni de cultură şi ştiinţă, au fost duşi în locuri nepopulate şi lăsaţi la voia întâmplării. Mărturiile celor cândva numiţi „duşmani ai poporului” constituie astăzi dovada clară a unui genocid.) 

 

Două Menţiuni speciale pentru filmul Da-i faloşi / Pride and Joy de Manuel Srbin (regie + imagine), Serbia.

(Sinopsis: De când a apărut lâna în Uzdin, de atunci au început să existe și încălțările din lână. Aceste încălțări sunt mândria satului. Nici un alt loc din lume nu are încălțări din lână mai frumoase. Aspectul lor variază de la sat la sat, dar cele făcute în Uzdin nu pot fi întâlnite altundeva. Femeile din Uzdin se pot lăuda cu o mare varietate de modele, ornamente și culori vii.)

 

 

Pride and Joy TRAILER

 

 

Menţiune specială pentru filmul Păltiniş – Poveşti de hotar / Paltinis – Stories on the border de Andreea Ştiliuc, imagine – Cristian Sbângu, România.

(Sinopsis: În manualele de geografie, satul Horodiştea din comuna Păltiniș, jud. Botoșani, ocupă un loc aparte, fiind cunoscut drept cel mai nordic punct al României. La doar câţiva kilometri distanţă se află Ivancăuţi, o localitate care se învecinează atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina. Bătrânii îşi amintesc de vremurile în care o plimbare până la Cernăuţi, Hotin sau Lipcani nu era condiţionată de paşaport.)

 

Secţiunea Cu ochii pe MOLDOVA (filme realizte de străini despre R. Moldova) – 5 filme

 

Premiul Simpatia publicului pentru filmul Rămaşi fără mare / Landlocked, realizat de Maarten de Kroon (regie + imagine), Olanda.

(Sinopsis: Un film documentar despre relația Republicii Moldova cu Marea Neagră. În epoca post-sovietică, Moldova a devenit un stat „fără ieșire la mare”. Istoria le dă unora și le ia altora. Pentru unii e ca și cum și-ar fi pierdut „marea lor”. Oamenii vorbesc despre Marea Neagră, printr-un amalgam de amintiri, idei, artă, istorie, opinii și vise.)

 

 

LANDLOCKED TRAILER

 

 

 

Felicitări, tuturor câştigătorilor!

Felicitări, echipei Festivalului CRONOGRAF:

pentru filme şi pentru filmul evenimentelor cu happy and!

 

La mai mult şi la mai mare, că FILMul n-are hotare!!!

 

 

CRONOGRAF-logo-560px

 

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa primară: FIFD CRONOGRAF

Sursa foto: www.cronograf.md

Sursa video: YouTube şi VIMEO

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter