„Focul din Vatră” cu Maria şi Ion Vatamanu, părinţii poetului Ion Vatamanu (1999)


Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 14 august 1999, PARTEA 2:

Reportaj și dialog realizate de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu la Costiceni, nordul Basarabiei, judeţul Hotin, astăzi regiunea Cernăuţi, cu Maria şi Ion Vatamanu, părinţii cunoscutului savant şi poet Ion Vatamanu, unul dintre însuflețitorii Mişcării de Renaştere Naţională din anii 1988-1991, fiind, alături de poeta Leonida Lari, şi unul dintre fondatorii GLASUL-ui, prima publicaţie de Limba Română cu Alfabet Latin din Basarabia postbelică (primul nr. în februarie – martie 1989). Publicaţie tipărită în mod clandestin la Riga şi Vilnius de Vlad Pohilă, Virgil Zagaevschi şi Iurie Zavadschi, cu sprijinul financiar al femeii de afaceri şi de rarisimă inteligenţă, Eugenia Duca.

Ion Vatamanu este autorul versurilor cîntecului Unire, moldoveni!, care ne-a însoţit şi însufleţit victoriile Naţionale cruciale de după 1989, pe care îl puteţi asculta pe această web-platformă de Unitate panNațională.

 

Flacăra TV notează că deplasarea în regiunea Cernăuţi şi în Maramureşul Istoric (Transcarpatia), din August 1999, a fost prima și singura care i-a fost permisă autoarei emisiunii „Focul din Vatră în toţi cei trei ani de existenţă a acestui program dedicat românilor de pretutindeni.

 

PARTEA 1, cu Mihail Rotaru, tatal artistei Sofia Rotaru, AICI

 

Deputatul Ion Vatamanu, votarea Independenâei R. Moldova, 27 August 1991

               

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter