Nicolae Josanu şi formaţia „Apropo”: UNIRE, MOLDOVENI! de Ion Vatamanu


„Unire, moldoveni!”, un cântec de unitate Naţională, scris de poetul Ion Vatamanu şi compozitorul Liviu Ştirbu, care a făcut Istorie: ne-a adunat grămăjoară, într-o suflare şi ne-a mobilizat cu mic cu mare în Mişcarea de Eliberare Naţională a românilor din Basarabia anilor 1988-1991.

Perioadă de Redeşteptare a conştiinţei Naţionale, care a culminat cu victorii cruciale pentru basarabeni: Limba Română cu Alfabet Latin, Tricolorul românesc, Suveranitatea, condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop şi a consecinţelor lui, Independenţa Republicii Moldova, prin care am scăpat de închisoarea sovietică, dar n-am ajuns încă unde ne-am pornit cu Eminescu şi Mateevici în fruntea Mişcării… mai avem mult de muncă.

Iată de ce, am face bine să ne reîmprospătăm memoria colectivă, să reascultăm acest cântec istoric şi Să-nfăptuim ce-am început în ’89! (acesta e și sloganul site-ului Flacara TV & Film)

 

Să-l cinstim pe potriva faptelor sale măreţe şi pline de dragoste de Om, de Neam şi de Ţară, – pe autorul acestui imn mobilizator, savantul poet Ion Vatamanu, unul dintre însuflețitorii Mişcării de Renaştere Naţională din Basarabia postbelică.

Versuri – Ion Vatamanu

Muzică – Liviu Ştirbu

Interpretează – Formaţia „Apropo” şi Nicolae Josanu

Durata – 04.05 minute

Anul lansării – 1990, Chişinău

 

 

Sursa audio: CD „Cântecele Independenţei”, Radio Moldova, 2011

Sursa foto: www.flux.md

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Vatamanu este autorul versurilor cântecului „Unire, moldoveni!”, care ne-a însoţit şi însufleţit victoriile Naţionale cruciale de după 1989, pe care îl […]

  2. […] Nicolae Josanu şi formaţia „Apropo”: UNIRE, MOLDOVENI! de Ion Vatamanu […]

  3. […] Nicolae Josanu şi formaţia „Apropo”: UNIRE, MOLDOVENI! de Ion Vatamanu […]

  4. […] Nicolae Josanu şi formaţia „Apropo”: UNIRE, MOLDOVENI! de Ion Vatamanu […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter