Concert și Expoziție foto dedicate compozitorului Eugen Doga, Mărțișorul Mamei Lisaveta și al Neamului


Un compozitor naţional cu o operă universală, o primăvară eternă a culturii muzicale şi un talent inegalabil, astfel a fost apreciat compozitorul academician Eugen Doga, la popasul său aniversar din 1 Martie 2021.

Steaua lui Eugen Doga a răsărit la Mocra, raionul Rîbniţa, acum 84 de ani, iar evenimentele sângeroase de acum 29 de ani i-au marcat destinul.

Creaţia lui Eugen Doga este despre dragostea de viaţă, de oameni, de stele şi de cosmosul eminescian, concertul având un titlu semnificativ. Încă în 1953, o ziaristă şi-a intitulat „Do major” articolul despre talentatul elev Eugen Doga.

 

 

Un destin în Do major” este intitulată şi cartea Larisei Turea despre celebrul compozitor.

„Se desprinde o mare zestre de iubire pe care Eugen Doga a primit-o din copilărie, de la tatăl său, pe care l-a cunoscut doar şapte ani. El aşa şi spunea: şapte ani de acasă i-am avut cu tata…”, menţionează scriitoarea Larisa Turea.

„Pentru mine Doga înseamnă o primăvară pentru toată viaţa. Cântecele lui sunt optimiste, de dragoste şi acest lucru mă face să mă bucur…”, afirmă Margareta Ivănuş, Artistă a Poporului.

„Este o valoare a noastră naţională şi mă bucur că am colaborat cu el o viaţă. Vreau să-i doresc sănătate şi să-l avem mulţi, mulţi ani printre noi!”, spune Vasile Iovu, Artist al Poporului.

 

 

„Sunteţi creat pentru a deschide porţile Frumosului. La început de primăvară ne închinăm, plecăciuni, toată admiraţia. Mândri că suntem contemporani cu dumneavoastră!”, declară viceprimarul de Chişinău, Angela Cutasevici.

„Cine ştie unde-s culmile creaţiei?! Tocmai asta este iluzia omului care-l poartă toată viaţa în căutarea acestei culmi şi n-o găseşte. Slavă Domnului că n-o găseşte, căci dacă o găseşte, atunci e terminat..!”, a mărturisește maestrul Eugen Doga.

Evenimentul a fost organizat de Direcţia Cultură a Primăriei mun. Chişinău în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

 

 

Flacăra TV precizeacă că spectacolul a fost înregistrat și va fi difuzat în curînd la Televiziunea Națională Moldova 1, despre data și ora exactă vă vom anunța în timp util.

 

La mulți ani cu SĂNĂTATE, maestre Eugen DOGA!

Dumnezeu să vă binecuvînteze viața, familia, creația și de-acum încolo!

 

 

02-03-2021, TVM: „Omagiu adus maestrului Eugen Doga la Muzeul Naţional de Artă”

 

 

 

02-03-202 // În incinta Primăriei Chișinău a fost inaugurată Expoziția fotografică dedicată compozitorului Eugen Doga, realizată de jurnalista Eugenia Tofan

 

 

Primăria municipiului Chișinău a inaugurat la 1 Martie 2021, Expoziția fotografică Un destin în Do major dedicată aniversării a 84-a maestrului Eugen Doga, realizată de jurnalista Eugenia Tofan, purtător de cuvânt al Academiei de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Direcția Cultură a Primăriei.

Vernisajul este organizat pe holurile instituției, la parter și la etaj și va fi deschis timp de o lună, astfel încât toți cei care vizitează Primăria Chișinău să o poată admira.

Prezent la eveniment, Primarul general Ion Ceban a declarat că maestrul Eugen Doga, ajuns la o vârstă venerabilă, este un exemplu de optimism și de dedicație în tot ceea ce face.

„Avem multe de învățat de la maestru, contemporan al nostru, unul dintre cei mai remarcabili compozitori ai sec. XX. Îi urăm cele mai sincere felicitări și urări de bine. Fie ca talentul Dumnealui să ne bucure cât se poate de mult în continuare…”, a spus edilul capitalei Ion Ceban.

 

 

La rândul său, autoarea Expoziției, jurnalista Eugenia Tofan, a spus că a lucrat mai mulți ani cu distinsul compozitor și chiar l-a însoțit în mai multe vizite oficiale peste hotare.

„Este ce-a de-a treia expoziție dedicată maestrului Doga și de fiecare dată am lucrat cu emoții deosebite, or, să fii alături de compozitor este o onoare, o binecuvântare, dar și o mare responsabilitate. Noi avem acest noroc de a-l avea și de a spune că este al nostru!”, a mărturisit autoarea Expoziției Eugenia Tofan.

 

 

Eugenia Tofan a precizat că expoziția include 200 de fotografii, color, dar și alb-negru, din diferite perioade ale vieții și activității artistului: în calitate de academician, pe scenă, în concerte, cântând la diverse instrumente, peste hotarele țării, atunci când lumea îl aplaudă în picioare. De asemenea, sunt expuse cadre din arhiva compozitorului, în perioada dedicată cinematografiei, unde lucra cu regretatul Emil Loteanu, cu Grigore Vieru sau cu Ion Popeso-Gopo. Tot aici sunt prezentate fotografii cu familia artistului, cu soția și mama acestuia, dar și cu diverse personalități cu care a avut colaborări și întâlniri: primari, șefi de instituții, dirijori, interpreți, jurnaliști etc.

 

 

 

Maestrul Eugen Doga este Cetățean de Onoare al orașului Chișinău și autor al imnului capitalei R. Moldova. Un nume cât o țară, cât un neam și cât un univers. Compozitorul s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița, provincia transnistreană a R. Moldova.

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Mărturii-document: Eugen Doga povesteşte de ce NU-şi sărbătoreşte ziua naşterii – 1 Martie

Eugen Doga: Ce este femeia?… (dedicație mamei Lisaveta)

 

Sofia Rotaru în 1971 – „Oraşul meu” și mărturii de la Eugen Doga despre cîntec şi descoperirea „româncuţei de la Cernăuţi”

 

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

Medalia „Unirii” din Canada pentru E. Doga, V. Iovu, L. Dumbrăveanu, T. Guțu; „Eminescu” pt. P. Bălan și N. Avram

Reportaj TVM de la Mocra, Râbnița, unde Eugen Doga a ajuns totuși pentru filmările la noul documentar

Eugen Doga întâmpinat în s. Cenac cu dangăte de clopote… Reportaj și dialog la TVR Moldova

 

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

Eugen Doga – LAMENTO, o lucrare magistrală scrisă în amintirea lui Emil Loteanu, prietenul său

VIDEO // Eugen Doga invitat la Vals de Galina Beleaeva, Olenka din filmul lui Emil Loteanu

Flacăra Film clip – Valsul lui Eugen Doga pentru Natalia Doga!

Eugen Doga: VALS (o versiune prelungită cu 2 minute, puţin cunoscută)

Celebrul VALS de Eugen Doga – încă o versiune pentru filmul „Dulcea şi tandra mea fiară”

 

Eugen Doga cinstit ca un rege la Teatrul de Vară, 6000 de spectatori au cântat „DOGA!” și „La mulți ani!”

Când cântă Eugen Doga la Kremlin şi tunurile tac… Ce frumos l-au omagiat ruşii pe maestrul nostru!

 

Emisiunea „Focul din Vatră” cu legendarii Artişti Eugen Doga şi Emil Loteanu (1998, PARTEA I)

Emisiunea „Focul din Vatră” cu Eugen Doga, Emil Loteanu, Svetlana Toma (1998, PARTEA II)

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV și Primăria mun. Chișinău

Sursa foto: Diana Pidghirnîi (TVM) și Eugenia Tofan (AȘM)

Sursa video: Moldova 1 TV și Primăria mun. Chișinău

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter