In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…”


S-a lăsat peste noi toamna profundă, mohorâtă, cu ploițe mărunte, ciobănești… Românimea s-a despărțit astăzi, joi, 31 octombrie 2019, de iubitul pământean Mihai Constantinescu, unul dintre cei mai prolifici, cunoscuți, apreciați compozitori și interpreți de muzică ușoară / pop din România.

Firul vieții lui Mihai Constantinescu s-a rupt în seara zilei de 29 octombrie 2019, la Spitalul Floreasca din București, unde fusese internat în stare extrem de gravă în luna mai.

„Am cunoscut 100 de poeți și toți erau bolnavi de inimă…”, mărturisea undeva celebrul poet Nichita Stănescu. Din cauza inimii zbuciumate a murit și artistul Mihai Constantinescu, care este un poet prin excelență și nu numai în versurile pentru cântece, ci și în muzică, în maniera romantică, zâmbitoare, luminoasă de a-și interpreta lucrările pline de viață, fie acestea pentru copii și adolescenți sau pentru îndrăgostiții la orice vârstă.

Compozitor – campion al șlagărelor, textier, interpret, bun dansator grație condiției sale fizice (a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, 1973), patriot în gândire și luările sale de atitudine tranșante, Mihai Constantinescu este o personalitate complexă, înzestrată cu har de la Dumnezeu, iar unde e lucrarea Domnului acolo e și Lumea minunată zidită de oamenii Săi aleși.

Mihai Constantinescu s-a născut la București în 4 ianuarie 1946, dar după felul său sufletist, generos, blând de a fi parcă s-ar fi născut nu numai în luna geniului Eminescu, dar și pe plaiurile Moldovei sale, purtându-i cu demnitate (pre)numele.

 

Eugen Doga, Grigore Vieru, …, Ion Popescu GOPO muncesc la filmul „Maria, Mirabela”, TVR, 1980

 

A avut un atașament absolut deosebit față de Basarabia și noi, basarabenii, unul sincer și profund, și nu doar după 1989, ci pe vremea lui Ceaușescu, fapt despre care mi-a povestit ilustrul compozitor Eugen Doga, cu care Mihai a colaborat fructuos la realizarea minunatului film pentru copii Maria, Mirabela, coproducție româno-sovietică regizată de artistul de geniu Ion Popescu GOPO, lansată cu mare succes la public în anul 1981, cântecul titular Maria, Mirabela fiind interpretat dumnezeiește de duios și înălțător anume de tânărul Mihai Constantinescu.

Să se știe că, deși era o coproducție româno-sovietică (cu fratele mai mare), la insistența autorului filmului, Ion Popescu GOPO, lungmetrajul animat a fost realizat 100% în limba română, în rusă fiind copia, prin traducerea scenariului, precum și a cântecelor lui Eugen Doga pe versurile marelui poet Grigore Vieru. Oricine dintre români va privi pe Internet versiunea în rusă va constata că interpretul Leonid Serebrennykov (unul talentat, de altfel), nu a putut să atingă performanța lui Mihai Constantinescu, să ia notele cele mai înalte din refrenul nemuritorului cântec Maria, Mirabela. Îl cântă bine, dar nu știu cum mai stins și mai puțin colorat decât îl cântă-alintă Mihai al nostru… Aceasta ar fi deosebirea dintre un artist talentat și unul cu har ceresc!

Scriam mai sus de dragostea lui Mihai Constantinescu pentru Basarabia, un fel de pământ al făgăduinței pentru el, în care nu putea ajunge pe vremea comunistă, dar tare își mai dorea să treacă Prutul, să calce pe această parte de Țară, să vadă, să audă, să cunoască oamenii de aici, despre care știa că-s frații săi.

Ocazia s-a ivit tot grație maestrului Eugen Doga, care, în anul 1987, l-a invitat la Chișinău pe Mihai Constantinescu împreună cu Anda Călugăreanu și Alexandru Arșinel (toți au colaborat la filmele Maria, Mirabela 1 și 2), pentru participarea la serata de creație de la Palatul Național, prilejuită de semicentenarul marcat de compozitorul Eugen Doga.

Aici, la Chișinău, în 1987, Mihai Constantinescu a cunoscut-o pe frumoasa și înzestrata artistă Anastasia Lazariuc, care era deja foarte populară în Moldova sovietizată și în toată URSS datorită unor șlagăre lansate împreună cu Eugen Doga, Ion Enache, Ion Aldea Teodorovici, Petre Teodorovici, Daria Radu, Iurie Sadovnic ș.a.

 

 

Astfel a apărut pe scena românească post-1989 unul dintre cele mai frumoase și luminoase duete: Mihai Constantinescu – Anastasia Lazariuc!!! Basarabia avea pentru Mihai chipul sfios, trist-zâmbitor al Anastasiei!

În această zi cernită pentru Arta și Cultura românească, a despărțării noastre de omul Mihai Constantinescu, ne-am gândit să valorificăm un cântec patriotic interpretat anume de duetul Mihai Constantinescu – Anastasia Lazariuc.

Este vorba de lucrarea La Est și la Vest de Prut…, un cântec lansat în 1991 și dat uitării pe nedrept, nu l-am găsit nicăieri pe Internet, dar îl avem noi în arhiva Studioului Flacăra Film, datorită unei colaborări deosebite cu Radio Moldova.

Să-i ascultăm și să cântăm împreună cu ei întru dăinuirea Neamului de pe ambele maluri ale Prutului, întru nemurirea artistului plenar Mihai Constantinescu!

Lumină din Lumină sufletului lui frumos

 

„La Est și la Vest de Prut,

Multă lume s-a născut

Și în Graiul Românesc

Rugă mare  glăsuiesc…

 

Lasă-ți Țară inima

Să intre Lumină-n ea

Să avem belșug în toate,

Bucurie, Libertate!

 

Lasă-ți Țară inima

Cu voinici câți sunt în ea

Și cu fete minunate

Dă-ne, Doamne, Libertate!”

 

 

Eugen Doga, Alexandru Arșinel, Ludmila Bălan, Grigore Vieru (rând 1), Ștefan Andronic, Gheorghe Mustea, Iurie Sadovnic (rând 2), Mihai Constantinescu, Anda Călugăreanu (sus) si copiii ansamblului coral „Vocile primăverii”, Chișinău, Palatul Național, anul 1987

 

Actrița Anda Călugăreanu, Chișinău, Palatul Național, anul 1987

 

 

Mihai CONSTANTINESCU, compozitor, interpret de muzică uşoară, Bucureşti, despre Eugen Doga:

„Colaborarea mea cu Eugen Doga a început în anul 1980, graţie celui care s-a numit Ion Popescu Gopo, regizor care, am impresia, era şi el basarabean. A fost o mare surpriză pentru mine să-i cunosc în acei ani la Bucureşti pe Eugen Doga şi Grigore Vieru, care fuseseră invitaţi de Gopo pentru realizarea filmului Maria, Mirabela, care a avut un mare succes.

Pe atunci nu aveam de unde să ştiu, că nu aveam informaţiile necesare, că Eugen Doga este cel care a scris muzica la filmul Şatra, că a scris multă muzică simfonică. Ulterior, am făcut rost de un disc de vinil cu muzică scrisă de el şi atunci mi-am dat seama că Eugen Doga este într-adevăr o mare capacitate, un om de excepţie, cu un talent extraordinar.

A fost o mare surpriză pentru mine să aflu că în cluburile tinerilor din România se cântă piesa noastră Maria, Mirabela. M-am gândit să refac acest cântec, să-l modernizez şi să-l lăsăm să umble, să circule liber şi sper că maestrul Doga nu va avea nimic împotrivă. Ar fi un succes în trei, pentru că e un cântec foarte plăcut şi îndrăgit.

Îl preţuiesc mult pe Eugen Doga, am fost şi acasă la el, la Chişinău. Este un om ospitalier, bun, blând şi tare cumsecade, de fapt, ca mulţi oameni de dincolo de Prut.

Îmi pare rău că nu am mai apucat să avem contacte, chiar îmi pare rău. Dar niciodată nu e prea târziu, poate se va mai ivi o şansă să fiu într-un spectacol al lui – de ce nu la Bucureşti?! – sau într-un spectacol în care să fie şi el, mie mi-ar face, oricum, mare plăcere.”

 

Aprecieri şi fotografii din cartea-document „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire, scrisă de Luminiţa Dumbrăveanu (ed. Prut, Chişinău, 2012, 296 pag.)

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

 

AGERPRESS, 29 oct. 2019 // „A murit Mihai Constantinescu…”

TVR 1 // Mihai Constantinescu a fost condus pe ultimul drum. Artistul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

 

Anastasia Lazariuc, prima reacție după moartea lui Mihai Constantinescu: „Îmi pare rău că nu mai este…”

Margareta Pâslaru: „Mihai Constantinescu va rămâne în amintirea publicului ca un creator de şlagăre”

Corina Chiriac: „Mihai Constantinescu – băiatul vesel, sensibil, drăguţ, care îşi împlinea cu seriozitate vocaţia de artist”

Horia Moculescu despre Mihai Constantinescu: „A dispărut unul dintre cei mai coloraţi baladeuri ai ultimelor decenii”

 

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Anastasia Lazariuc

Anastasia Lazariuc – „Va fi cândva!”, pe versuri de Dumitru Matcovschi

 

Filmul „Maria, Mirabela” de Ion Popescu Gopo, care l-a luminat pe Eugen Doga că moldovenii / românii sunt un Neam

Aprecieri // Mihai Constantinescu, Violeta Andrei, Stela Popescu, Alexandru Arşinel despre Eugen Doga

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Arhiva compozitorului Eugen Doga

Sursa audio: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…” […]

  2. […] In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…” […]

  3. […] In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…” […]

  4. […] In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…” […]

  5. […] In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…” […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter