Acad. Gheorghe Duca: La mulţi ani poetului muzicii, Eugen DOGA!


Dotat cu un gust artistic rafinat, cu un simţ înnăscut al armoniei, cu o cunoaştere perfectă a gîndirii muzicale, dar şi cu o cultură, inteligenţă rarisime, compozitorul Eugen Doga a reuşit să creeze o imensă operă, capodoperă de fapt, care s-a impus nu numai în plan Naţional, ci şi în Universalitate, ducînd faima Moldovei, a Ţării şi a valorilor ei autentice pe toate meridianele lumii.

Maestrul Eugen Doga este însăşi expresia identităţii noastre Naţionale, pentru că este copilul înzestrat cu Har al acestui pămînt atît de frumos, mirific, dar, în acelaşi timp, atît de năpăstuit de vicisitudinile istorice, pe care le-a suportat, mai cu seamă, zona transnistreană în care s-a născut Artistul.

Eugen Doga a fost şi va rămîne a fi un promotor al tradiţiilor noastre, dar şi un iscusit inovator în arta muzicală. El e îmbinarea fericită, creatoare a Trecutului cu Viitorul. Marele Artist a şlefuit, lustruit doinele şi baladele, folclorul nostru cu marele său talent de giuvaiergiu al sunetului şi sufletului şi din această sămînţă aruncată de Dumnezeu pe plaiul nostru, implantată în noi în mod ereditar, compozitorul a creat, aici, pe pămînt, o nemărginită grădină paradisiacă. Muzica sa, marcată de o originalitate fără egal, a devenit pentru noi, oamenii din toată lumea, un spaţiu al frumuseţii divine, al iubirii romantice, al curăţeniei sufleteşti, un spaţiu al visurilor împlinite.

Prin talentul său incontestabil de Mag al sunetului, Eugen Doga a îmbrăcat folclorul nostru milenar într-o haină nobilă, aristocrată, inteligentă, exerciţiu pe care l-a făcut în mod firesc, pentru că el însuşi este un nobil, un poet al muzicii. În plus, numele său de origine romană DOGA înseamnă o specie din familia stejarului sau podoabă pe haina nobililor. Nume predestinat, semnificînd tăria, rezistenţa şi nobleţea! La fel ca şi prenumele său, EuGENIU!

Eugen Doga este, aş spune, compozitorul complet, împlinit, el a practicat aproape toate genurile muzicale şi în toate a reuşit, graţie geniului său, impunîndu-se lumii ca un monstru sacru. Cînd spunem compozitorul Eugen Doga, asemănăm acest nume cu muzica populară, muzica uşoară, muzica simfonică şi de cameră, corul, baletul, pe care l-a extins, îngemănîndu-l cu opera, muzica de teatru, muzica de film, valsul, tangoul, romanţa etc.

Eugen Doga este un adevărat Ambasador al culturii noastre în lume, care s-a integrat în Europa şi în lume înaintea tuturor, fiind, alături de regizorul Emil Loteanu, un mare vizionar. Cu operele lui Eugen Doga putem merge fără complexe de inferioritate la Paris, la Berlin, la Bruxelles, la Roma, Washington sau Tokyo. Spun asta în cunoştinţă de cauză, or, în delegaţiile mele prin străinătate îmi place să ofer colegilor mei savanţi, personalităţi notorii, amintiri despre Moldova, între acestea CD-urile lui Eugen Doga fiind nelipsite. Şi să vedeţi cît de impresionaţi rămîn cei din străinătate, încîntaţi, fascinaţi de muzica lui Eugen Doga, nu le vine să creadă că acest mare compozitor s-a născut la Mocra, în Moldova şi nu la Paris, de exemplu!

Am observat de-a lungul anilor că, după ce „trec” prin muzica lui Eugen Doga, străinii încep să se intereseze de Moldova, caută cărţi, informaţii, vin să vadă acest minunat picior de plai, să se pătrundă de tradiţiile noastre, să se familiarizeze cu bucătăria noastră tradiţională etc. Iată forţa magică pe care o poate avea o muzică adevărată scrisă de un compozitor adevărat! Eugen Doga este un exemplu elocvent că Artistul poate aduce dividende Ţării sale mai mult decît toţi noi luaţi împreună şi cred că nu în zadar se spune că ceea ce poate face Artistul cu talentul său, nu pot face politicienii secole la rînd. Mă închin în faţa maestrului Eugen Doga şi-n faţa tuturor oamenilor de creaţie, care ne reprezintă cu demnitate şi prin excelenţă întreaga Naţiunea!

Recunosc, sînt un mare admirator al muzicii lui Eugen Doga, îl ascult şi acasă, şi la serviciu, şi în maşină. Muzica lui te face mai bun, te înalţă, te relaxează, îţi dă încrederea că lumea este totuşi frumoasă, te poartă prin amintiri, mai cu seamă, prin amintirile legate de sentimentele curate de iubire. Ascultîndu-l pe Doga, regreţi parcă faptul că nu eşti şi tu muzician, că nu cunoşti limbajul, vraja notelor, că nu cunoşti această artă universală considerată perfectă, divină. Am impresia că chiar şi un om rău, un dictator, dacă i-ar asculta muzica, ar deveni mai blînd, mai smerit, mai milostiv, ar avea mustrări de conştiinţă că nu a descoperit pînă la Doga frumuseţea, eternitatea vieţii dată de Dumnezeu.

Să-l preţuim, să-l cunoaştem mai bine şi să-l facem cunoscut lumii pe acest titan al muzicii moderne, Eugen Doga – Mărţişorul Neamului nostru.

La acest ceas aniversar pentru compozitorul Eugen Doga pot spune, la fel ca şi mulţi alţi admiratori ai săi, că sînt de trei ori mîndru:

– mîndru că Eugen Doga s-a născut în Moldova şi este conaţionalul nostru;
– mîndru că marele compozitor este membru al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău şi înnobilează prin, prezenţa sa, această instituţie a elitei intelectuale din Moldova;
– mîndru că am avut norocul să-l cunosc personal şi sînt contemporan cu el.

 

Maestre Eugen DOGA, 

La mulți ani cu sănătate, la multe primăveri în viață şi-n muzică!

 

Acad. Gheorghe DUCA,
președinte al Academiei de Științe a Moldovei (2004-2018), inițiator și prefațator al monografiei Eugen DOGA. Compozitor, Academician, Colecția Academica, Ed. „Știința”, 2007

 

 

 

 

Gheorghe Duca si Eugen Doga la ASM-toamna 2015-800px

Academicienii Gheorghe Duca si Eugen Doga, Sala Azurie a Academiei de Stiinte a Moldovei (AȘM), 2015

 

Eugen Doga-Gheorghe Duca-medalia Dimitrie Cantemir-2007-ASM-800px

Compozitorul academician Eugen Doga omagiat la ASM, discurs după înmînarea Medaliei „Dimitrie Cantemir”, distinctia suprema a Academiei de Stiinte a Moldovei. De la stînga la dreapta: Natalia Doga – soția compozitorului, acad. Eugen Doga, acad. Gheorghe Duca – președintele ASM, dr. hab. Mariana Șlapac, Chișinău, Martie 2007

 

Compozitorul Eugen Doga, savanții chimiști Isaac Bersuker (SUA) și Gheorghe Duca la emisiunea „Istoria în Mișcare”, realizată la Radio Vocea Basarabiei de scriitoarea Luminița Dumbrăveanu, 28 mai 2011

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Eugen DOGA: Cu drag şi prietenie despre Gheorghe DUCA, omul potrivit la locul potrivit

 

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

Medalia „Unirii” din Canada pentru E. Doga, V. Iovu, L. Dumbrăveanu, T. Guțu; „Eminescu” pt. P. Bălan și N. Avram

Reportaj TVM de la Mocra, Râbnița, unde Eugen Doga a ajuns totuși pentru filmările la noul documentar

Eugen Doga întâmpinat în s. Cenac cu dangăte de clopote… Reportaj și dialog la TVR Moldova

 

Eugen Doga – LAMENTO, o lucrare magistrală scrisă în amintirea lui Emil Loteanu, prietenul său

VIDEO // Eugen Doga invitat la Vals de Galina Beleaeva, Olenka din filmul lui Emil Loteanu

Flacăra Film clip – Valsul lui Eugen Doga pentru Natalia Doga!

Eugen Doga: VALS (o versiune prelungită cu 2 minute, puţin cunoscută)

Celebrul VALS de Eugen Doga – încă o versiune pentru filmul „Dulcea şi tandra mea fiară”

 

Eugen Doga cinstit ca un rege la Teatrul de Vară, 6000 de spectatori au cântat „DOGA!” și „La mulți ani!”

Când cântă Eugen Doga la Kremlin şi tunurile tac… Ce frumos l-au omagiat ruşii pe maestrul nostru!

 

Emisiunea „Focul din Vatră” cu legendarii Artişti Eugen Doga şi Emil Loteanu (1998, PARTEA I)

Emisiunea „Focul din Vatră” cu Eugen Doga, Emil Loteanu, Svetlana Toma (1998, PARTEA II)

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – acad. Gheorghe Duca

 

 

Sursa material: Academia de Științe a Moldovei

Sursa foto: Eugenia Tofan si Vladimir Kolos

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter