Emil Loteanu cinstit pios la baştină – Clocuşna, la Ocniţa, la Chişinău


Regretatul regizor, poet şi actor, Emil Loteanu – personalitate inconfundabilă a culturii naţionale, ar fi împlinit pe 6 noiembrie 80 de ani de la naştere. El a ajuns cu filmele sale pe toate meridianele lumii. De dimineaţă, Emil Loteanu a fost evocat la Chişinău, la bustul din faţa cinematografului ce-i poartă numele.

„Nouă filme ale lui Emil Loteanu vor rămâne nu doar în istoria cinematografiei moldoveneşti, dar şi a cinematografiei internaţionale. Opera sa a fost plină de emoţie şi de dragoste faţă de acest neam”, a declarat ministra Culturii, Monica Babuc.

„Graţie substanţei general umane, viziunii profund poetice, creaţia lui a trecut departe de hotarele ţării, a fost admirată pe toate meridianele lumii. Emil Loteanu a participat la cele mai prestigioase festivaluri din Europa”, spune Dumitru Olărescu, regizor.

Regizorul Teodor Guţu regretă proiectul cinematografic nefinalizat de maestrul Emil Loteanu, unde i s-a propus rolul principal. „Din păcate, cu două săptămâni înainte de începerea filmărilor, Loteanu a decedat. El a fost un mare artist, regizor. Nu cred că aş putea să ajung vreodată la acelaşi nivel cu Emil Loteanu”, afirmă Teodor Guţu, citat de Radio Moldova Actualităţi.

 

emil-loteanu-omagiu-la-chisinau-monica-babuc-silvia-hodorogea-6-nov-2016

 

Manifestaţii comemorative au avut loc şi la baştina regizorului. În oraşul Ocniţa au avut loc depuneri de flori şi un recital de poezii pe Aleea personalităţilor marcante ale raionului, unde şi Emil Loteanu are un loc bine meritat. Apoi, în sala de festivităţi a Şcolii de Artă „Teodor Negară”, a urmat vizionarea unor secvenţe din creaţia cinematografică a lui Emil Loteanu şi Festivalul „Galbenă gutuie”.

În 6 noiembrie 2016, au avut loc manifestaţii culturale şi la Clocuşna, la muzeul amplasat în gimnaziul ce poartă numele lui Emil Loteanu.

„Muzeul închinat celui mai mare clocuşnean, Emil Loteanu, care chiar dacă a locuit  în România, la Chişinău, la Moscova, noi întotdeauna l-am considerat că este al nostru. Acest muzeu l-am început de la zero, împreună cu fratele maestrului care locuieşte în România. Dorim ca muzeul să fie măcar o fărâmă de mulţumire pentru tot ceea ce a făcut el pentru noi”, a menţionat Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna, Ocniţa, citat de Mesager.

Emil Loteanu s-a născut în satul Clocuşna şi s-a stins din viaţă pe 18 aprilie 2003 la Moscova.

 
Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:                     

„Focul din Vatră” cu legendarii Artişti Eugen Doga şi Emil Loteanu (1998, PARTEA I)

„Focul din Vatră” cu Eugen Doga, Emil Loteanu, Svetlana Toma (1998, PARTEA II)

Eugen Doga despre „Academia Emil Loteanu” (dialog)

VIDEO // Eugen Doga invitat la Vals de Galina Beleaeva, Olenka din filmul lui Emil Loteanu

 

Emil Loteanu – „Poienile roşii”, filmul de debut al lui Grigore Grigoriu, Svetlana Toma ş.a.

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

 

Regizorul Teodor Guţu urma să joace rolul central în filmul început de Emil Loteanu// Radio Moldova 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: Ministerul Culturii al R. Moldova

Sursa video: Moldova 1 TV şi Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter