ASTĂZI! // Eugen Doga concertează în Piața „George Enescu” din București


Sâmbătă, 10 septembrie 2016, ora 20.30, renumitul compozitor Eugen Doga susține un concert extraordinar la București, în Piața ce poartă numele celebrului său înaintemergător – George Enescu. Interesant e că ambii muzicieni iluştri au pornit din Moldova (unul de la Prut, altul de la Nistru) la 13-14 ani şi au cucerit Lumea, fiind compozitorii cu cea mai largă recunoaştere internaţională din istoria muzicii româneşti.

Genericul spectacolului muzical este plin de semnificații Chișinău și București, două inimi românești, fiind prilejuit de aniversarea 25-a de la proclamarea Independenței R. Moldova (27 august 1991) și de un pătrar de veac de la stabilirea relațiilor diplomatice între București și Chișinău (5 sept. 1991).

Considerăm că alegerea marelui artist Eugen Doga pentru cinstirea unor asemenea evenimente istorice este una minunată, or, dincolo de harul său în domeniul artei muzicale Naționale și Universale, Eugen Doga este o personalitate care a contribuit personal la aducerea Libertății și Independenței în casele și sufletele noastre, fiind membru al Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988-1991), Deputat al Poporului în ultimul Parlament al URSS (1989-1990), unde, în 24 decembrie 1989, a condamnat Pactul adițional secret Molotov-Ribbentrop, dar și terorismul transnistrean, printr-un proiect curajos, elaborat împreună cu medicul Timofei Moșneaga, prezentat direct președintelui Mihail Gorbaciov.

 

eugen-doga-spectacol-bucuresti-afish-de-iuliana-gorea-costin-8-sept-2016-800pxEugen Doga va fi acompaniat de prestigioasa Orchestră a Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici” de la Chișinău, care va fi dirijată în acest spectacol de maestrul Iosif Ionel Prunner, conducătorul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” de la București. Dirijorul Iosif Ionel Prunner i-a fost alături compozitorului Eugen Doga și-n primul său concert susținut la Ateneul Român (2007), apoi, în 2008, au avut împreună un spectacol de zile mari în Sala Ceaikovskiy de la Moscova.

Muzica scrisă de Eugen Doga, care a practicat toate genurile muzicale clasice, va fi interpretată de ansamblul de naişti PanAcademica, condus de Andrei Druţă, acordeonistul Vitalie Advahov, interpreţii de muzică uşoară şi de operă din R. Moldova: Cristina Scarlat, Ana Cernicov, Sergiu Pungă, Valeriu Cojocaru.

În cadrul spectacolului va evolua şi faimosul ansamblu de dansuri sportive Codreanca, multipli campioni mondiali, fondat şi condus de bravii coregrafi basarabeni, Petru şi Svetlana Guzun. Putem doar să ne imaginăm ce splendoare de Vals dulce şi tandru vor putea admira bucureştenii…, dar câtă iubire și lumină vor emana elegantele sale tangouri şi piesele instrumentale memorabile…

Marele eveniment este susținut de Guvernul României, Primăria mun. București, de Ministerul Culturii de la Chișinău, precum și de Ambasada R. Moldova la București.

 

Inimoasa inițiativă aparține dnei Ambasador Iuliana Gorea Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru R. Moldova, care – nu-n vorbă, ci-n fapte de real folos României și R. Moldova – contribuie substanțial la integrarea celor două maluri ale Prutului prin valori autentice, pe calea CUNOAȘTERII reciproce.

FlacăraTV.md este partener media al spectacolului susținut astăzi de compozitorul Eugen Doga la București. Totodată, filmul documentar Eugen Doga, realizat de Flacăra Film Chișinău, este difuzat zilele acestea la posturile de televiziune TVR, Național TV, Trinitas TV România.

 

Mult succes entuziaștilor organizatori!

Maestre Eugen Doga, MUZICA!

 

 

Eugen Doga va concerta în Piața „George Enescu” din București – 10 sept.// Promo TVR

 

 

Eugen Doga va concerta în Piața „George Enescu” din București – 10 sept.// Promo NTV

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga” (compozitor n. în 1937)

Emisiunea „Focul din Vatră” cu legendarii Artişti Eugen Doga şi Emil Loteanu (1998, PARTEA I)

Emisiunea „Focul din Vatră” cu Eugen Doga, Emil Loteanu, Svetlana Toma (1998, PARTEA II)

 

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

VIDEO // Eugen Doga invitat la Vals de Galina Beleaeva, Olenka din filmul lui Emil Loteanu

Eugen Doga, celebru şi necunoscut, proză scurtă scrisă de marele compozitor: Ce e femeia?… şi valsul Gramofon

 

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

TV Moldova 1: Eugen Doga şi-a încheiat primul turneu în America de Nord, participând la Festivalul Limbii Române

TVM: Dialog cu Eugen Doga, Luminiţa Dumbrăveanu şi Teodor Guţu despre recentul turneu în Canada şi SUA

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: organizatori

Sursa video: TVR / Național TV / YouTube 1 / YouTube 2

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] într-un turneu prin mai multe oraşe din România, început la Bucureşti în 10 septembrie 2016, maestrul Eugen Doga a declarat după concertul de la Deva, judeţul Hunedoara, […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter