cineCLIP Flacăra Film: „Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie”


In Memoriam Mihai Volontir (9 martie 1934 – 15 septembrie 2015)

După debutul nostru din anul 2012 cu film encyclopedic, o specie nouă de documentar TV-Radio (serialul 100 de români celebri născuţi în Moldova), – videoCLIPul documentar şi cineCLIPul constituie alte elemente inovatoare ale Studioului Flacăra Film.

cine(ma)CLIPul face parte din Colecţia Flacăra Film de producţii short (scurte), cu profil divers, alături de alte CLIPuri, precum: encyCLIPul, artCLIPul, poemCLIPul, pastelCLIPul, TeoCLIPul ş.a.

Scopul nostru rămîne acelaşi: popularizarea valorilor, evenimentelor istorice, personalităţilor Neamului românesc – Acasă şi în Lume, doar că o vom face prin producţii şi mai scurte: de numai 3-7 minute (filmele encyclopedice avînd 15-20 minute).

Venim astfel în ajutorul celor care doresc să cunoască mult mai mult, dar nu au timp, bibliotecă sau chiar nu ştiu să citească.

cineCLIPul Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie este PRIMA producţie creată de Flacăra Film în Colecţia prezentată mai sus.

L-am realizat în anul 2013, la începutul lunii aprilie, în termene record – 24 de ore, dorind să punem şi noi umărul la organizarea unei manifestări culturale în susţinerea marelui nostru actor de teatru şi film, Mihai Volontir, personalitate-simbol a Artei teatrale, cinematografice, muzicale din R. Moldova.

Iniţiat în scop nobil de acad. Gheorghe Duca (Academia de Ştiinţe a Moldovei) şi Nicolae Avram (Uniunea Cultural-Artistică „Vatra Neamului”), evenimentul a avut loc în 5 aprilie 2013, urmărind strîngerea de fonduri pentru tratamentul maestrului Mihai Volontir, care se afla la spital.

cineCLIPul Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie a fost proiectat la începutul spectacolului de teatru susţinut de actorul Andrei Sochircă, care a jucat piesa „Vreau să fiu cine-am fost niciodată”, scrisă de înzestratul poet Eugen Cioclea, care a fost prezent în sală, dar care, în scurt timp, ne-a părăsit pentru totdeauna…

cineCLIPul pune în prim-plan cîteva roluri ale renumitului actor Mihai Volontir, care i-au adus celebritatea în Moldova, dar şi meritele sale în calitate de deputat în faţa istoriei noastre recente: oficializarea Limbii Române, revenirea la Alfabetul Latin, obţinerea Independenţei R. Moldova.

 

                                     Flacăra Film, cineCLIPul Mihai Vodă Volontir. Cronica a trei secole de Istorie

 

 

 

Realizatorii cineCLIPuluiLuminiţa Dumbrăveanu (scenaristă) şi Doru Guţu (regizor)

Durata – 6.22 min

 

Flacăra TV& Film recomandă şi: 

Ei au marcat Istoria Neamului! Discursul deputatului Mihai Volontir la sesiunea Sovietului Suprem din 28-31 august 1989

Debutul compozitorului Eugen Doga în muzica de film: „Se caută un paznic” (Moldova-Film, 1967)

Filmul „Dimitrie Cantemir” de Vlad Ioviţă, cu Mihai Volontir în rolul principal

 

„Iubirile lui Mihai Volontir”, ultimul film documentar despre legendarul Actor // MoldCinema, 2014

În sec. XX, sfătosul Ion Creangă ne-a vorbit cu vocea Actorului Mihai Volontir (1986)

 

VIDEO// Mihai Vodă Volontir a plecat să se întâlnească în Ceruri cu eroul său drag, Dimitrie Vodă Cantemir

Acad. Gh. Duca, la Adio: „Drum lin, Mihai Vodă Volontir, spre Grădina Raiului pe care ai păzit-o în tinereţe”

Testament spiritual // Mesaje de unitate Naţională lăsate de Actorul Mihai Volontir

Mihai Volontir: „Un om se poate considera Om, dacă are cinste, onoare şi demnitate”

Mihai Volontir: Rugă pentru Moldova (Grigore Vieru și Boris Polin)

Mihai Volontir şi Mihai Curagău au învins (cândva) moartea…

 

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter