Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974)


Îmi şopteşte inima, simte că-i aproape … ziua de naştere a artistei Lidia Botezatu, care a lansat – la noi şi-n Lume – această capodoperă muzicală: Primăvara, creată de Artistul cu har de la Dumnezeu, compozitorul Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC.

Fiind solista nr. 1 din toate timpurile a acestui ansamblu vocal-instrumental de la Chişinău, renumit în tot spaţiul URSS şi-n Europa de Est, Lidia Botezatu s-a impus atât prin vocea-i unică, repertoriu divers ca genuri, maniera occidentală de interpretre, cât şi prin vestimentaţia ei elegantă, uimitor de frumoasă şi modernă, pe care şi-o crea singură, căci în ţara sovietelor se umbla în haine standard, trase parcă la xerox…

Astăzi, 12 octombrie, distinsa interpretă de muzică uşoară, Lidia Botezatu, îşi sărbătoreşte ziua de naştere, prilej fericit să-i spunem că noi, cei de la Flacăra Film Chişinău, prietenii ei şi ai familiei ei, o preţuim, o iubim şi-i dorim sănătate, pentru a se bucura de Viaţă, de nepoţelul Mihăiţă Dolgan în mod special; pentru a înregistra cele câteva cântece inedite lăsate de compozitorul Mihai Dolgan şi pentru o relansare pe cinste într-un nou format, împreună cu fiul lor, Radu Dolgan.

La mulţi ani, draga noastră Lidia Botezatu şi toţi cu NOROC!!!

 

 

La ceas aniversar, s-o ascultăm, s-o privim pe artista Lidia Botezatu, interpretând Primăvara, un cântec emblematic pentru ea şi formaţia NOROC, un şlagăr nemuritor, la fel ca şi anotimpul tinereţii, iubirii şi renaşterii, pe care-l cântă.

Este o operă scrisă de compozitorul Mihai Dolgan şi poetul Andrei Strâmbeanu în anul 1973, fiind lansată la Filarmonica Naţională în anul 1974, iar pe disc – prin 1975, la celebra casă de producţie Melodia de la Moscova.

Este un cântec pe care îl cunoaşteţi şi din repertoriul Sofiei Rotaru, care l-a prelut de la NOROC în anii ’80 şi-l cântă în chip fericit până în prezent.

În imagine apare şi vestitul chitarist Alexandru Cazacu, care electriza sălile cu solo-urile sale, dar şi cu efectele sonore, unice pentru acea vreme, introduse în aranjamentele muzicale ale lui Mihai Dolgan.

 

 

Clipul de mai jos a fost montat de un simplu admirator, care a utilizat secvenţe din filmul regizorului Andrei BuruianăContemporanul, realizat la Moldova-Film, în anul 1980. Pentru cei mai tinerei, precizăm că, prin 1970, cenzura sovietică a destrămat formaţia NOROC, apoi, în 1974, regimul a permis artiştilor să refacă trupa, impunându-le, însă, o altă titulatură şi anume Contemporanul. În 1986, Mihai Dolgan a revenit la celebrul său brand artistic NOROC, care activează până în ziua de azi.

 

 

 Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (înregistrare 1980)

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău – 1987

Ziua Limbii Române la TVM: Lidia Botezatu şi Radu Dolgan – „Basarabia”

 

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC

 

Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiu Flacăra Film

foto / videoCLIPe de la parastasul întru cinstirea Omului și Artistului Mihai Dolgan

 

Radu Dolgan şi prietenii NOROC-ului – „De ce plâng chitarele” (Revelion 2014)

La 50 de ani, NOROC-ul lui Mihai Dolgan e tânăr și plin de viață ca Primăvara, nemuritor ca Mărțișorul

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură din filmul „Contemporanul”

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974) […]

  2. […] Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter