„Mi-a mai rămas să trăiesc și să mor…” Drum Lin la Hristos, maestre Ștefan Petrache! // Reportaj TVM


Moldova şi-a luat astăzi rămas bun de la marele artist Ştefan Petrache, o voce inegalabilă şi un om de o rară frumuseţe şi valoare. Mitingul de doliu a avut loc la palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Regretatul cântăreţ a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.

Un ultim popas al lui Ştefan Petrache înainte de marele drum spre eternitate a fost la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” pe scena căruia artistul a ridicat sus sufletele oamenilor prin vibraţia vocii şi simţiri, prestaţia scenică, verticalitatea şi credinţa că prin artă adevărată poţi face lumea mai bună.

Bucuria şi lumina de altă dată din ochii oamenilor s-a schimbat în lacrimi şi durere…

„O  mare durere în suflet, a fost un artist devotat, l-am iubit foarte mult patriot adevărat”, „Regretăm foarte mult, el este tinereţea noastră cu cântecele lui minunate, era şi actor”, au spus oamenii.

Şuvoiul de oameni care veneau cu flori şi care nu se mai termina, a fost întrerupt pentru mitingul de doliu. Prietenii şi autorităţile i-au adus un ultim omagiu lui Ştefan Petrache.

 

 

 

Ştefan Petrache a fost un om de o cumsecădenie proverbială, un veritabil reprezentant al elitei intelectuale. Demnitatea sa ne poate servi drept exemplu. Cântecele ne-au înfrumuseţat viaţa”, a spus Corneliu Popovici, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Ștefan Petrache ne rămâne în suflet ca un cântăreţ mare de tot. Felul lui de a vorbi, de a cânta, ne-a convins că el vorbea în limba lui Eminescu, el cânta în limba lui Eminescu şi ne-a cântat totdeauna plaiul nostru românesc, a spus Artistul Poporului Nicolae Botgros.

Dureroase clipele despărţirii pentru artiştii care au fost alături de Ştefan Petrache o viaţă.

„Simt aşa un gol în suflet, o pierdere mare, Mihai Dolgan spunea că artistul sfinţeşte scena, eu cred că Ştefan Petrache a sfinţit această scenă, fost talentat, era poet, actor”, susţine Lidia Botezatu, Artistă a Poporului.

„Trăim momente triste nu doar aici, la Palatul Naţional, dar în întreaga ţară, care l-a cunoscut şi apreciat pe Ştefan Petrache. Drumul lui Ştefan spre veşnicie abia începe, să ne rugăm Bunului Dumnezeu să-l ia în Împărăţia cerurilor şi noi să-l pomenim”, spune Ion Suruceanu, Arttist al Poporului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tinerii interpreţi au motive să-i fie profund recunoscători lui Ştefan Petrache.

„A fost interpretul care a cântat cu sufletul, a fost interpretul care mi-a dăruit şi mi-a dat posibilitate să cânt o piesă de a sa – „În august”, i-am mulţumit şi-i mulţumesc”, menţionează interpretul Adrian Ursu.

„Să facem în aşa fel ca Ştefan să trăiească în continuare ascultîndu-i piesele, cântându-i-le, aducîndu-i un omagiu pentru personalitatea şi taletul lui. Un moment la fel de trist ca atunci când a plecat Doina şi Ion, când a plecat Grigore Vieru, Mihai Dolgan, Nicolae Sulac. Cred că Cel de Sus îi adună pe cei mai talentaţi”, spune interpretul Cătălin Josan.

 

 

 

În ultimele aplauze ale spectatorilor, Ştefan Petrache a plecat în „Noaptea cu lună” (de-aici versurile din titlul articolului), pe care a cântat-o cu atâta nostalgie şi delicateţe sufletească. Artistul a fost înmormântat la Cimitirul Central, alături de alţi piloni spirituali ai Neamului.

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională Moldova 1 TV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Eminescu – „De-aş avea”, cântec în 3 versiuni: Maria Codreanu, Ştefan Petrache, Cătălin Josan

Ștefan Petrache – „Chemarea casei părintești”, muzică Valentin Dânga, versuri Anatol Ciocanu

Ștefan Petrache și NOROC – „Ce te legeni, codrule?”

Ștefan Petrache – „Și dacă…”

 

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986), (Ștefan Petrache în coloana sonoră a filmului, partea cu Barbu Lăutarul)

 

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC

Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiu Flacăra Film

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video TVM și Luminița Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] „Mi-a mai rămas să trăiesc și să mor…” Drum Lin la Hristos, maestre Ștefan Petrache! // … […]

  2. […] „Mi-a mai rămas să trăiesc și să mor…” Drum Lin la Hristos, maestre Ștefan Petrache! // … […]

  3. […] „Mi-a mai rămas să trăiesc și să mor…” Drum Lin la Hristos, maestre Ștefan Petrache! // …   […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter