Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plâns ghitarele?”


Lansarea în 1967 a celebrei formaţii „Noroc” a însemnat un adevărat fenomen muzical care ne-a sincronizat în acele timpuri cu ritmurile occidentale. Meritul aparţine întregii echipe, sufletul şi animatorul fiind marele artist Mihai Dolgan. Regretatul compozitor şi fondator este protagonistul cărţii Mihai Dolgan: De ce au plâns ghitarele, semnată de scriitorul Mihai Poiată.

„Mihai Dolgan: De ce au plâns ghitarele” este a doua carte a lui Mihai Poiată despre legendara trupă. El a mai scris recent o carte intitulată „Rockul, Norocul și Noi”.

„A fost o etapă, o epocă în viaţa mea aceşti zece ani ce i-am consacrat lui Mihai Dolgan, formaţiei „Noroc”, generaţiei Norocului, care a devenit şi generaţia Independenţei”, a declarat Mihai Poiată.

„Cele două cărţi ale lui Mihai Poiată sunt un monument ridicat formaţiei Noroc, un monument care, precum spunea romanticul antichităţii Horaţiu, e mai durabil decât arama, decât bronzul, este monumentul unei formaţii care a făcut istorie şi care continuă să o scrie”, spune Eugen Lungu, critic literar.

„Împreună cu ghitarele am plâns şi noi, am primit de la un cititor o scrisoare care m-a uimit. El zice că graţie faptului că au plâns ghitarele, noi astăzi scriem cu grafie latină. Graţie muzicii lui Mihai Dolgan am evadat din mentalitatea patriarhală şi ne-am cultivat aşteptarea modernităţii”, a mai specificat Mihai Poiată.

 

Mihai Poiata carte despre Mihai Dolgan si NOROC-8 dec 2017-foto Luminita Dumbraveanu

 

La 50 de ani de la lansarea formaţiei „Noroc”, muzica semnată de Mihai Dolgan este ascultată, continuă să răsune la concerte, la radio şi televiziune. Apariţia cărţii i-a bucurat pe numeroşii participanţi la lansare şi în, mod special, pe membrii familiei NOROC.

„Este o carte extraordinară. Cu toate acestea, dorul de Mihail Dolgan niciodată n-o să se potolească, deoarece am trăit aproape 40 de ani împreună, am trăit cu formaţia „Noroc”, cu muzica lui”, a menţionat Lidia Botezatu, soţia regretatului artist.

„Această carte este un document despre tatăl meu. Cartea cred că va prinde bine generaţiilor viitoare”, a declarat Radu Dolgan.

Cartea „Mihai Dolgan: De ce au plâns ghitarele” marchează 75 de ani de la naşterea compozitorului şi 50 de ani de la lansarea formaţiei „Noroc”. Este un amplu proiect al editurii ARC din Chișinău, susţinut parţial de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Emisiunea DOR de Silvia Cărăuş: Mihai Poiată şi generaţia NOROC-ului (ultima filmare a Silvicăi)

Mihai Ștefan Poiată despre pictorul Andrei SÂRBU: „Algoritmul unui destin? Destinul unui algoritm?”

 

Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiul Flacăra Film adus legendarului compozitor

foto / videoCLIPe de la parastasul întru cinstirea Omului și Artistului Mihai Dolgan

 

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău (1987)

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC

 

Ziua Limbii Române la TVM: Lidia Botezatu şi Radu Dolgan – „Basarabia”

Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974)

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

 

 

Sursa material: TRM.md

Sursa foto: captură video și Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (6)

  1. […] NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău (1987) Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC Emisiunea DOR de Silvia Cărăuş: Mihai Poiată şi generaţia NOROC-ului (ultima filmare a Silvicăi) Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plâns ghi… […]

  2. […] Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plâns ghi… […]

  3. Fenea Petrut
    16 aug.. 2020, 12:51 · Răspunde

    Cântă un artist cu sufletul trist- așa cum eram și eu… Succes cărții, succes nouă celor care l-am iubit pe Mihai Dolgan…

  4. […] Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plâns ghi… […]

  5. […] Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plâns ghi… […]

  6. […] Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plîns ghi… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter