NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău (1987)

Ei au marcat Istoria Neamului românesc din Basarabia postbelică!

În contextul Zilei Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare înregistrată în calendarul Istoriei la 27 martie 1918 de către deputaţii Sfatului Ţării, considerăm potrivită readucerea în actualitate a unei opere muzicale de excepţie sub toate aspectele, cântecul Basarabia, scris de două mari personalităţi ale Neamului, însufleţitori ai Mişcării de Renaştere Naţională din anii 1988-1991: Dumitru Matcovschi – versuri (1986) şi Mihai Dolgan – muzica (1987).

Credem că nu există om născut în Basarabia / R. Moldova, care să nu fi ascultat şi îndrăgit acest cântec răscolitor de suflete şi Istorie…

Mihai Dolgan Taina vietii mele-carte biograficaAşa cum mărturiseşte marele compozitor Mihai Dolgan în cartea biografică Taina vieţii mele, Dumitru Matcovschi i-a dat versurile Basarabia în luna decembrie 1986, în plin regim de ocupaţie sovietică, iar el a scris muzica în anul 1987.

Premiera pe o scena publică a cântecului Basarabia a avut loc la Palatal Naţional din Chişinău, în cadrul unui spectacol literar-muzical dedicat scriitorului Dumitru Matcovschi.

A urmat un mare scandal „la vârf”-ul Moldovei sovietizate, care a creat multe necazuri autorilor cântecului şi legendarei Formaţii NOROC, fondată de Mihai Dolgan, fost deportat în Siberia împreună cu toata familia sa de la Sângerei. Cântecul „naţionalist, românesc, politic” a fost imediat INTERZIS!

A încălca o asemenea interdicţie pe vremea sovietica era un act de sinucidere sau de curată nebunie…

Sfidând regimul comunist, curajosul Artist Mihai Dolgan şi Formaţia NOROC cântă pentru a doua oară Basarabia în luna iunie 1988, la Festivalul Tinerilor Cireşar, care a avut loc pe Stadionul Republican din Chişinău.

Dumitru Matcovschi-Cetatean de Onoare a Primariei mun. ChisinauCredem că nici Dumitru Matcovschi şi nici Mihai Dolgan nu se aşteptau la o reacţie a publicului atât de energică şi temerară: sute de tineri au coborât, rând pe rând, pe gazonul stadionului şi au îngenuncheat, cântând Basarabia împreună cu Formaţia NOROC, o lucrare muzicală patriotică devenită imn neoficial al Basarabiei, care a marcat în chip fericit Istoria teritoriului dintre Prut şi Nistru, aflat sub ocupaţie rusească din 1940 şi 1944, şi care a grăbit răsăritul Libertăţii din anul 1989.

Trecută prin foc și prin sabie,
Furată, trădată mereu…

 

Iată aşa, dragi tineri, s-a făcut Istorie pe pământul nostru stropit cu lacrimi de sânge: cu dragoste de Neam, caracter, curaj şi cu mult, mult sacrificiu.

Să nu uitaţi asta NICIODATĂ şi să cinstiţi mereu pe bravii noştri înaintaşi, bărbaţi vrednici ai Neamului – poetul Dumitru Matcovschi şi compozitorul Mihai Dolgan, precum şi pe prietenii, colegii lor, despre care vom scrie cu drag la rubrica Muzica Neamului şi la celelalte de pe site-ul www.flacaratv.md – Flacăra Dreptăţii noastre istorice!

Aşadar, (re)ascultăm cântecul Basarabia: versuri Dumitru Matcovschi, muzica Mihai Dolgan, interpretează Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Gheorghe Ţopa.

 

Publicăm mai jos şi versurile, astfel încât să le memorizăm mai uşor şi, la manifestările noastre Naţionale, să le cântăm împreună:

 

Dumitru Matcovschi: BASARABIA

NOROC-Lidia Botezatu-Mihai si Radu Dolgn-captura YouTubeLa margine de lume,
Venit din vremi bătrâne,
Un plai cu dulce nume
Înălțător rămâne.

Aici o vatră sfântă
La sânul ei ne strânge
Şi-o doină când se cântă,
O lume toată plânge.

Refren:

Trecută prin foc și prin sabie,
Furată, trădată mereu,
ești floare de dor, Basarabie,
ești patria 
/ lacrima Neamului meu.

Basarabia, Basarabia
Frate și soră, mamă și tată,
Basarabia, Basarabia,
Scumpă icoană, în inimi purtată.

Ne încălzește lutul,
Ne-alină două ape,
Pătimitor trecutul
Într-un oftat încape…

O iarbă-nrourată
Ascunde veche rană,
Ni-i soarta zbuciumată,
Oricând basarabeană.

Avem un nuc și-i verde,
Şi-n pragul casei crește,
Cu nucul nu ne pierdem,
De moarte ne păzește.

La prunci suntem cu gândul
Şi nu dorim războaie,
Noi semănăm pământul
Şi așteptăm o ploaie.

Refren (de două ori):

Trecută prin foc și prin sabie,
Furată, trădată mereu,
ești floare de dor, Basarabie,
ești patria 
/ lacrima Neamului meu.

Basarabia, Basarabia
Frate și soră, mamă și tată,
Basarabia, Basarabia,
Scumpă icoană, în inimi purtată.

 

 

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa audio: Radio Moldova

Sursa foto: www.chisinau.md / captură video / blog Oraşul meu, Chişinău