Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Formatia NOROC 1969-500px

Completăm rubrica Filmle colegilor cu producţia Contemporanul, realizată la Studioul Moldova-Film, în anul 1980, de regizorul Andrei Buruiană şi scenaristul Boris Movilă.

Este un film muzical ce seamănă cu primăvara: plin de viaţă, elan tineresc, chipuri luminoase şi muzică de rară frumuseţe, scrisă de marele compozitor Mihai Dolgan, fondatorul NOROC-ului, patriarhul muzicii uşoare din Basarabia postbelcă.

Filmul se numeşte Contemporanul şi nu NOROC – aşa cum fusese botezat în 1966 – pentru că formaţia NOROC nu mai exista din 1970, fiind desfiinţată de regimul comunist din Moldova sovietizată. Trupa lui Mihai Dolgan s-a refăcut în 1974, dar mai marii zilei au impus artiştilor o nouă titulatură – Contemporanul, care a fost folosită până-n 1986.

Având în vedere prin ce scandaluri şi prigoană cu substrat politic au trecut Mihai Dolgan, Efim Crimerman (textierul care a fugit în Europa) şi colegii lor, acuzaţi de naţionalism, antisovietism, colaboraţionism cu Occidentul, e o mare minune că acest film în genere a fost posibil.

Cu atât mai mare recunoştinţa noastră, a generaţiilor mai tinere, domnilor Andrei Buruiană şi Boris Movilă, care l-au creat, lăsându-ne drept moştenire un document video preţios despre legenda NOROC – ansamblu vocal-instrumental supranumit Beatles-ul URSS, dar şi despre Moldova anului 1980.

Vizionare plăcută, NOROCoşilor!

 

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974)

Ziua Limbii Române la TVM: Lidia Botezatu şi Radu Dolgan – „Basarabia”

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău – 1987

Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Arhiva familiei Dolgan

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md