Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC


 

De ce, de ce te mai iubesc…?

De ce plîng chitarele… tristele… amarele…?

Cîntă un Artist… cu surîsul trist… şi de ce-i aşa?

 

… pentru că astăzi, 16 martie, a plecat dintre noi tatăl lor, creatorul lor, îmblînzitorul lor… compozitorul de geniu Mihai Dolgan (14 martie 1942 – 16 martie 2008).

Mihai Dolgan – un model de Om de rarisimă bunătate, smerenie, vrednicie şi Artist complet (parafrazîndu-l pe Borges), un clasic încă în timpul vieţii, personalitate complexă, muzician de talie internaţională, fondator al legendarei formaţii NOROC de la Chişinău (1966), o trupă eminamente occidentală, supranumită Beatles al Moldovei şi URSS, activitatea naţionalistă şi capitalistă a căreia a fost interzisă de regimul totalitar comunist în anul 1970.

Considerat patriarhul muzicii uşoare din Basarabia / R. Moldova şi primul compozitor care a adus folclorul românesc în muzica de estradă, Mihai Dolgan a fost şi rămîne a fi un mare NOROC, un fenomen artistic salvator pentru Basarabia, pe care NKVD-ul sovietic o lăsase după 1940 fără ţărani gospodari şi elită intelectuală, însuşi compozitorul fiind deportat de mic copil, cu toată familia sa de la Sîngerei, în Siberii de gheaţă…

NOROCoasă a fost şi jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu, care l-a avut în calitate de invitat la emisiunea Focul din Vatră din 27 mai 2000, ştiindu-se faptul că Mihai Dolgan era un om căruia nu-i prea plăcea publicitatea, la fel ca şi vorbăria multă…

Vă invităm să ascultaţi acest frumos şi voios dialog, cu o seamă de precizări și dezvăluiri din culisele vremii, păstrat cu grijă în Fonoteca de Aur a postului Naţional Radio Moldova. Îl veţi redescoperi pe Mihai Dolgan, care a fost nu numai un mare compozitor, ci şi un mare OM, luminos ca pîinea noastră cea de toate zilele…

 

Lumină Lină creatorului de lumină muzicală şi patriotică Mihai Dolgan

 

Mihai-Dolgan-Canta-un-artist-NOROC-anii-70-14-03-2016-captura-Flacara-Film-700x560

 

 

Scurt istoric al emisiunii Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

 

 Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter