Celebrul dirijor Alexandru Samoilă este eroul unui nou „portret monografic”, realizat de artistul Aurelian Dănilă


Un muzician de mare valoare, un dirijor de vocaţie, o fire artistică şi un prieten devotat! Astfel îl redescoperim pe maestrul Alexandru Samoilă în filele monografiei profesorului Aurelian Dănilă, pe care a intitulat-o „Alexandru Samoilă, Interviu în două acte”.

Cartea despre care vorbim reprezintă revenirea la destinul marelui om de cultură Alexandru Samoilă de către bunul său prieten, Aurelian Dănilă, care  a mai scris o monografie, acum două decenii.

„Iată că peste 20 de ani ne-am reîntâlnit într-un dialog, continuând ceea ce s-a întâmplat după 50 de ani de la naşterea lui Samoilă. Cred că cel mai importantă a fost căutarea, atât din partea lui, ca dirijor pe care l-am urmărit pe parcursul acestor 20 de ani, cât şi din partea, eu căutând ceea ce aş putea găsi nou…”, a menţionat Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul actelor.

 

 

„Cartea estre organizată în formă de interviu şi, practice, aflăm în cele mai mici detalii despre parcursul vieţii artistice a lui Alexandru Samoila”, a spus Victor Ghilaş, director al Institutului Patrimoniu Cultural al AȘM.

Alexandru Samoilă a exprimat recunoştinţă autorului monografiei, Aurelian Dănilă.

„El e cel mai apropiat şi bun prieten al meu. A aduna în doua cărţi, dar, mai ales, în a doua, dramaturgia vieţii mele, este un dar de la Dumnezeu şi un talent. Norocul meu a fost ca l-am avut prieten pe domnul Aurelian Dănilă!”, a mărturisit dirijorul Alexandru Samoilă, Artist al Poporului.

 

Alexandru Samoilă, român din nordul Bucovinei, dirijor, Artist al Poporului, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei (din 12 iunie 2021)

 

Lansarea cărţii s-a desfăşurat în format mixt.

„Clubul nostru literar Homo Esteticus îşi propune o cuprindere a tuturor domeniilor culturale. De data acesta avem o personalitate despre care profesorul Aurelian Dănilă a scris un portret monografic.”, a precizat academicianul Mihai Cimpoi.

 

 

„Mă bucur că este o carte despre colegul meu, un dirijor extraordinar – Alexandru Samoilă şi mă bucur de prietenia dumnealui cu alt prieten de-al meu, Aurelian Danilă, care este autorul acestui inspirat dialog…”, a declarat compozitorul Gheorghe Mustea.

 

 

„Prin această carte, domnul Aurelian Dănilă îl aduce acasă pe Alexandru Samoilă, un mare dirijor universal.”, a afirmat Elena Pintilei, director al Bibliotecii Naţionale a R. Moldova.

 

 

Alexandru Samoilă şi-a exprimat dorul de baştină, „cel mai scump loc de pe pământ”, după cum mărturiseşte în filele acestei cărţi.

„Văzându-vă, mă simt Acasă, sunt nişte emoţii care izbucnesc când eşti departe de casă. Asta este o durere veche, pentru că eu m-am născut departe de casă…”, a mărturisit protagonistul monografiei Alexandru Samoilă.

 

 

Românul din nordul Bucovinei Alexandru Samoilă s-a născut la 30 octombrie1950, în Siberia, unde i-au fost deportaţi părinţii. Talentul, munca, perseverenţa de care a dat dovadă s-au încununat cu o cariera de excepţie. Zece ani a fost prim-dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, a excelat apoi la Teatrul din Izmir, Turcia, şi la Teatrul de Operă din Odesa. Acum este prim-dirijor la Teatrul „Novaia Opera” din Moscova. De oriunde, Alexandru Samoilă revine cu drag la Chişinău.

 

La mulți ani cu sănătate, maestre Alexandru Samoilă! Să trăiți întru mulți ani fericiți, să vă dea bunul Dumnezeu tot ce (vă) doriți!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Alexandru Samoilă, ilustrul dirijor născut în Bucovina, a fost ales Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter