Sofia Rotaru cîntă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm, anul 1974


Studioul Flacăra TV & Film de la Chişinău continuă să valorifice arhivele audiovizuale Naţionale, urmărind să readucă în actualitate adevărate comori spirituale ale Neamului din Basarabia postbelică, să le popularizeze în rîndul mai tinerelor genearţii, ca parte a istoriei noastre din sec. XX, dar şi pentru a le face cunoscute atît publicului larg din România, cît şi din alte ţări ale Lumii.

Considerînd că avem cu ce ieşi în Lume, că dispunem de un patrimoniu Naţional-cultural competitiv în plan european şi internaţional – doar că avem un scurtcircuit de comunicare şi promovare! – propunem atenţiei dvs un alt document preţios înveşnicit pe peliculă de cinema.

Este vorba de cîntecul Oraşul meu, interpretat de artista Sofia Rotaru, o capodoperă muzicală creată de compozitorul Eugen Doga pe versurile poetului şi cineastului Gheorghe Vodă.

Acest minunat cîntec, devenit în 1998 imn al oraşului Chişinău, a fost lansat de celebra interpretă Sofia Rotaru în anul 1971, în filmul „Chişinău, Chişinău”, realizat de cineaştii Gheorghe Vodă şi Ion Mija, film care, cu regret, nu s-a păstrat în Arhiva Naţională.

Înregistrarea de mai jos este parte a filmului muzical Melodii nistrene (cîntece de Eugen Doga), realizat de regizorul Emil Loteanu, în 1974, în colaborare cu Studioul Telefilm-Chişinău din cadrul RadioTeleviziunii Naţionale de la Chişinău.

Spre deosebire de filmul documentar din 1971, unde interpreta amatoare, Sofia Rotaru, abia debuta pe scena profesionistă, graţie compozitorului Eugen Doga, în acest film din 1974, artista de la Cernăuţi era deja faimoasă şi nu doar în imensul imperiu URSS, ci şi în Europa de Est, unde cîştigase Premul I al Festivalului Internaţional de Muzică Orfeul de Aur din Bulgaria (1973).

 

Bineînţeles, postarea acestei arhive din Videoteca de Aur a Moldova 1 TV este legată de sărbătoarea zilei de astăzi – Acoperămîntul Maicii Domnului, Hramul oraşului Chişinău.

 

Bucuraţi-vă de sărbătoare şi de roadele personaltăţilor vrednice ale Moldovei!

La mulţi ani, dragii noştri Sofia Rotaru şi Eugen Doga!

La mulţi ani, CHIŞINĂU!

 

 
Sofia Rotaru cîntă imnul Chişinăului „Oraşul meu”, arhivă Telefilm, 1974 (versiunea română-rusă)

 

 

 

Mai multe despre istoricul imnului capitalei aflaţi în acest articol de pe FlacăraTV.md, precum şi-n partea finală a documentarului Flacăra Film, dedicat celebrului compozitor Eugen Doga:

Sofia Rotaru în 1971 – „Oraşul meu” și mărturii de la Eugen Doga despre cîntec şi descoperirea „româncuţei de la Cernăuţi”

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga” (compozitor n. în 1937)

 

A se vedea și:

Artiştii dragi urează: „La mulţi ani, Chişinău!” // VIDEO de la Primărie şi CIOfilm

Eugen Doga despre Gheorghe Vodă, „naşul” său în arta cinematogarfică // Mărturii

Vlad Pohilă despre meritele istorice ale primarului Nicolae Costin, care a schimbat la față or. Chișinău

 

Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, tatăl ei, Mihail, şi sora Zina (PARTEA I)

Emisiunea „Focul din Vatră”: SOFIA ROTARU – int. cu artista, Anatol Chiriac, Anastasia Lazariuc (PARTEA II)

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură din clipul „Codrii mei” – filmul „Melodii nistrene” (1974)

Sursa video: YouTube / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter