Maestrul Petre Neamțu și renumita Orchestră FOLCLOR ne invită la un concert de zile mari


Un aristocrat al folclorului muzical românesc, promotor al valorilor autentice şi susţinător al tinerelor talente pe care le descoperă şi le lansează în lumea mare a muzicii populare. Vorbim despre maestrul Petre Neamţu, directorul artistic al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, care în preajma aniversării de 70 de ani de la naştere munceşte la repetiţii şi concerte, trăieşte în aceeaşi armonie cu splendorile muzicii şi cu oamenii care-i preţuiesc măiestria şi omenia. (Silvia Hodorogea).

Un colectiv drag maestrului Petre Neamţu este Ansamblul de dansuri populare „Hora”, unde şi-a început urcuşul în universul muzicii populare alături de maestrul coregraf Ion Bazatin.

„Iată, din 1970 sunt în lumea miraculoasă a muzicii folclorice, de fapt, cu Ion Bazatin am cutreierat toată Moldova, am cules folclor şi am adunat din toate satele, erau în programele noastre, am avut o şcoală extraordinară”, a declarat artistul poporului, Petre Neamţu.

„Sunt din ansamblul Hora şi am avut marele noroc chiar de la începuturi, din `70 să lucrăm împreună cu Petre Neamţu, un om extraordinar, nu doar că e foarte talentat, dar e şi om de omenie rară, sufletească. Şi iaca, până astăzi, noi, moşnejii între 50 şi 73 de ani, dansăm”, a declarat Ion Nicov, dansator în Ansamblul „Hora”.

 

 

Următorul pas important a fost în Orchestra FOLCLOR, care activa la Radioteleviziunea Naţională.

„Domnul Neamţu la noi e din 1984, după Dumitru Blajinu care a fost fondatorul Orchestrei „Folclor” şi domnul Neamţu cu mare cinste duce mai departe ştafeta lui Blajinu. Aici trebuie să ai nu numai calităţi muzicale, talent. Neamţu este şi dirijor, compozitor, aranjor, omeneşte se comportă cu fiecare”, a declarat Artistul Poporului Vasile Iovu.

Din 2006, Orchestra „Folclor” a venit în familia prietenoasă a colectivelor de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.

„Este un om de mare omenie şi cultură, un aristocrat al muzicii populare, este atât de armonios în tot ce face, este şi profesor şi omul muzicii, dar şi omul tineretului, atât de bine promovează tinerii, îi lansează, le dă acel imbold artistic de care au nevoie şi-i îndrăgosteşte de muzica folclorică. Asta-i foarte important”, a declarat directorul Filarmonicii Naţionale Svetlana Bivol.

Orchestra „Folclor” şi dirijorul ei este un adevărat laborator de creaţie pentru tinerii muzicieni, recunoscători că la început de cale au alături un asemenea dascăl.

„Îi sunt foarte recunoscătoare domnului Neamţu pentru oportunitatea de a lucra aici şi a colabora chiar din anii de liceu, activând deja mai bine de 10 ani. Este o responsabilitate şi onoare să cânt în această orchestră, ştie să motiveze tinerele talente, are încredere”, a declarat Valentina Rusu, membră a Orchestrei „Folclor”.

„Este o onoare să particip la acest concert jubiliar al maestrului Petre Neamţu şi este o onoare să valorific folclorul şi tradiţiile româneşti”, a declarat eleva maestrului Nica Dudca.

 

 

Dorinţa de a promova folclorul autentic a fost şi rămâne cea mai importantă în activitatea distinsului muzician.

„De fapt, acum se fac diferite chestii în acest domeniu, pentru că vor să mai înfrumuseţeze folclorul, să-l facă mai modern, dar folclorul nu are nevoie de aşa ceva, noi facem tot posibilul ca să păstrăm ceea ce a sfânt pentru noi şi pentru generaţiile viitoare. Adică să-l cântăm interesant şi profesionist”, a declarat artistul poporului Petre Neamţu.

Aceste valori sunt apreciate de spectatori.

„Neamţu ne place. Mulţi Ani înainte!”, „Petre Neamţu este unul dintre cei mai inteligenţi dirijori, cele mai inteligente personalităţi ale culturii muzicale”, „Mare meşter al Neamului, el promovează talentele şi tare-s bucuros: că numai prin educaţie ne putem mişca înainte, numai prin Educaţie”, susțin spectatorii.

Concertul Extraordinar consacrat aniversării a 70-a de la naşterea maestrului Petre Neamţu va avea loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” în data de 6 februarie 2020, ora.18.00, cu genericul Folclorul îmi alină dorul.

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea de la repetițiile intense pentru spectacolul muzical din 6 februarie 2020

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Orchestra de muzică populară FOLCLOR, La Mulţi Ani, maestre dirijor Petre Neamţu!

Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, Artiştii Vasile Iovu şi Petre Neamţu decoraţi de Preşedintele României

 

PREMIERA filmului „D. Cantemir” şi la Cimişlia, alături de Orchestra „Folclor”, P. Neamţu, E. Doga, V. Şeicaru…

Anul Eugen Doga. La Chişinău a apărut şi a fost lansată cartea de cântece „Dialogurile dragostei”

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: capturi video / Filarmonica Națională / Nata Eftene

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Maestrul Petre Neamțu și renumita Orchestră FOLCLOR ne invită la un concert de zile mari […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter