La mulți ani cu sănătate folcloristului Andrei Tamazlâcaru, Destin fericit și noii sale cărți „Cântări de la străbuni”!


La aniversarea a 80-a din ziua nașterii s-a realizat visul marelui foclorist Andrei Tamazlâcaru: a apărut şi a fost lansată cartea sa „Cântări de la străbuni, care reuneşte perle folclorice autentice descoperite de inimosul păstrător şi promotor al valorilor în expediţiile folclorice prin localităţile din ţară şi de peste hotare. Evenimentul, organizat de Primăria Chişinău şi Direcţia Cultură, care au finanţat apariţia volumului, s-a desfăşurat la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”.

Surorile Osoianu, ansamblul „Ştefan Vodă”, îndrăgiţii interpreţi Veta Ghimpu Munteanu, Suzana Popescu, Maria Iliuţ, Nicolae Gribincea, alţi promotori ai cântecului folcloric, aduşi în scena profesionistă de Andrei Tamazlâcaru, au împărtăşit bucuria apariţiei cărţii Cântări de la străbuni.

„În primul rând, este munca lui Andrei Tamazlâcaru, cel care mai bine de 60 de ani a alergat pe teren, a cules folclor şi, iată, în sfârşit, la 80 de ani ai dumnealui, visul i s-a realizat!”, a menţionat Veta Ghimpu Munteanu, membră a ansamblului „Tălăncuţa”.

 

 

„A fost foarte bine gândit, foarte bine conceptualizat acest proiect al reabilitării folclorului nostru autentic de către un om cu o minte de institut – Andrei Tamazlâcaru.”, a remarcat Varvara Buzilă, preşedintă a Societății de Etnologie.

 

 

Maria Iliuţ nu-şi imaginează cine ar fi devenit în viaţa dacă nu-l întâlnea zeci de ani în urmă pe Andrei Tamazlâcaru chiar în curtea Conservatorului, actualei Academii de Muzică.

„M-a găsit pentru că dumnealui îşi dorea să aibă din toate zonele un interpret, să reprezinte românii din România mare şi, uitaţi-vă, acesta a fost destinul meu. Sigur, am plecat urechile la sfaturile dumnealui. Ne-a zis: voi fiecare trebuie să aveţi câte un colectiv, fie de copii, de tineret. Asta am şi început noi… Tot dumnealui m-a sfătuit cum trebuie să fie vestimentaţi: costumul şi cântecele trebuie să fie din zona ta.”, a mărturisit artista Maria Iliuţ.

 

 

Şi surorile Osoianu, member fondatoare ale „Tălăncuței”, au fost încurajate să interpreteze folclor autentic încă din studenţie.

„De atunci a început colaborarea noastră frumoasă, a surorilor, cu domnul Andrei Tamazlâcaru. Primele lucrări au fost „Doina codrului”, „Miorita”, „Paparuda”…”, a spus Valentina Osoianu.

„Datorită domnului Andrei Tamazlâcaru ne-am făcut un repertoriu extraordinar de frumos. Desigur, ne-a îndrumat şi la costumele tradiţionale, la opincuţele pe care le purtăm şi astăzi şi-i mulţumim foarte mult!”, a spus Iulia Osoianu.

 

 

Volumul Cântări de la străbuni cuprinde cele mai valoroase perle folclorice culese de Andrei Tamazlâcaru în perioada 1973 – 2013.

La cei 80 de ani ai săi, Andrei Tamzlâcaru şi-a împlinit vocaţia: o viaţă a cules şi a promovat folclor autentic. În 1980 a pus temelia faimosului ansamblu etnofocloric „Tălăncuţa”. Este inţiatorul festivalurilor de colinde, de cântece pascale şi ostăşeşti, autor al numeroase culegeri de folclor, iar mai presus de toate: datorită lui avem astăzi în ţară numeroşi promotori ai folclorului străbun.

 

 

La mulți ani cu sănătate, Maestre Andrei Tamazlâcaru, să trăiți, să-nfloriți întru mulți ani fericiți!

Vă mulțumim din inimă pentru darul nepieritor făcut Neamului nostru!

 

 

Reportajul telejurnalistei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Surorile Osoianu – „Spală-mă în Râul Dragostei” şi „O, Iisuse, îţi mulţumim!”

 

„Melancolia Dorului Etern”, o carte document despre artistul Petre Teodorovici scrisă de Veta Ghimpu Munteanu

Artista Veta Ghimpu Munteanu a lansat o nouă carte: „Nicolae Botgros. Sufletul viorii”

De Ziua Eroilor// Veta Ghimpu Munteanu: „Hai, hai, munţi Carpaţi” (luptele de la Ţiganca ‘41)

Veta Ghimpu-Munteanu în dialog cu Victoraş Dumbrăveanu, instrumentist, Orchestra Model a MAI

 

Basarabeanca şi copiii de la „Tălăncuţa” – „Moş Crăciun” // Revelion 2014 la Moldova 1 TV

Making-of videoCLIPul Flacăra Film – „Moş Crăciun (vs. Moş Gerilă)”, filmat pe un ger de îngheţau şi notele muzicale…

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV – Știri TRM.md

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter