Iurie Sadovnic cîntă „Duminica” pe versurile lui Grigore Vieru (clip din CLIPele creației Artistului)


În amintirea Artistului Iurie Sadovnic – Orheianu, patriarhul muzicii folck din Basarabia, născut la 14 decembrie 1951 (s. Jura, Rîbnița), care a ieșit de pe scena muzicii și vieții mult prea devreme, la 7 iunie 2021 (Chișinău), în circumstanțe de-a dreptul dubioase… Nădăjduim ca Hristos Mîntuitorul, Dumnezeul care le știe pe toate cele văzute și nevăzute, să-l ierte, să-l miluiască și să-i facă Dreptate postumă.

La rîndu-ne, în calitate de conaționali și admiratori ai muzicii lui Iurie Sadovnic, ne rugăm pentru mîntuirea sufletului lui și-i valorificăm opera spre veșnică neuitare, cîntecele, baladele scrise de el fiind purtătoare de valori umane sacre, creștine, patriotice în chip firesc, menite să facă lumea mai bună, mai frumoasă, mai curată și mai cuMinte.

Astăzi, la 42 de zile de la despărțirea de omul Iurie Sadovnic, actualizăm una dintre lurările sale cele mai îndrăgite de public – „Duminica” pe versurile lui Grigore Vieru, considerat „Poetul Duminicii”, un heruvic, un adevărat imn închinat Neamului, bunicilor, părinților, plaiului natal, Bisericii Ortodoxe, Tatălui Ceresc, care după ce a creat Lumea s-a odihnit anume în astă zi, Fiului Ceresc, care, prin Jertfa Sa, a transformat Duminica, în care toți și toate se odihnesc și cinstesc pe Domnul, în Ziua Învierii.

 

Iurie Sadovnic în tinerețea sa haiducească din Codrii Orheiului… De altfel, debutul său a avut loc în cadrul unui ansamblu cu titulatura predestinată – „Haiducii” din s. Susleni, Orhei

 

Este un cîntec drag nu numai nouă, dar și autorului sau cantautorului Iurie Sadovnic – Orheianu (s-a născut în provincia transnistreană, dar a copilărit și trăit o bună parte a vieții la căsuța sa de la Susleni, Orhei). Or, este o lucrare autobiografică pentru Iurie, povestea în cuvinte fiind descirsă de Grigore Vieru cu maximă fidelitate, veți înțelege asta din înregistrarea cu care începe clpul alăturat, Iurie Sadovnic exprimîndu-și, totodată, bucuria nemărginită că Grigore Vieru a reușit să asculte personal această capodoperă, încă nelansată public, cu cîteva luni înainte ca dăruitul poet să treacă la cele veșnice sau „Acolo unde e Frumos…, precum se exprimă Iurie Sadovnic în emisiunea Televiziunii Naționale.

 

Poetul Grigore Vieru alături de interpreții de muzică ușoară: Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, `anii 80 ai sec. XX, în culisele unui concert al compozitorului Eugen Doga

 

Așadar, astăzi, Duminică, 18 iulie 2021, vă invităm să ne bucurăm împreună de „Duminca” Artiștlor cu adevărat ai Poporului Iurie Sadovnic și Grigore Vieru! Clipul este montat de noi, cei de la Studioul Flacăra Film, în baza înregistrărilor Moldova 1 TV realizate în cadrul emisiunii O seară în familie din decembrie 2013, autor Rusalina Rusu, și recitalului La izvorul Osoiencelor (faimoaselor Surori Osoianu). Recunoștință adîncă dragilor colegi pentru filmările frumoase și făcute la timp!

Aranjamentul muzical al lucrării aparține interpretului de muzică folck Viorel Burlacu, pe care îl veți vedea și în clip, acompanindu-l pe Iurie împreună cu copiii săi minunați. Fetița cea mai mică din cadru este nepoțica lui Iurie Sadovnic, o cheamă Sănduța și este fiica fiului mezin, Iurie. Dumnezeu să le dea sănătate acestor îngerași și copilărie fericită la noi Acasa!

Doamne, Te RUGĂM, iartă și mîntuiește sufletul blajinului Tău om Iurie Sadovnic, ziditor de Frumos, care s-a jertfit pentru Siminția noastră, nemurindu-se prin creația sa încă în timpul vieții, scrie-L în Cartea Vieții și dăruiește-i Lumina cea fără de sfîrșit!

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Artistul Iurie Sadovnic – Orheianu a fost petrecut pe ultimul drum cu onoruri militare…

Iurie Sadovnic şi Liliana Chiriac: „Cît trăim pe acest pămînt” (versuri Nicolae Dabija, muzică Tudor Chiriac)

Ordinul Republicii pentru folckistul Iurie Sadovnic, membru al formaţiilor NOROC şi LEGENDA

 

Compozitorul Neamului Eugen Doga a sărbătorit a treia zi de Sf. Paşti la „Vatra Neamului”

foto / videoCLIPe de la parastasul întru cinstirea Omului și Artistului Mihai Dolgan

In memoriam // Mihai Constantinescu și Anastasia Lazariuc: „La Est și la Vest de Prut…”

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Iurie Sadovnic-Orheianu și Eugen Doga

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter