Sofia Vicoveanca – „floare vicoveană, floare năzdrăvană…” – în spectacolul „Casa Mare” de Ion Druță (Chișinău, 1993)


Scumpa și dulcea Sofia Vicoveanca, Artistă din dulcea Bucovină, sărbătorește astăzi ziua fericită în care mama a adus-o pe lume – 23 septembrie, dată semnificativă în care, noi, cei de la Studioul Flacăra Film Chișinău, am ținut s-o apreciem în acest introu cu două citate dulci din Mihai Eminescu și Grigore Vieru.

Artista cu har de la Dumnezeu Sofia Vicoveanca a fost PRIMA interpretă de muzică populară din România, care a avut nu numai dragostea, dar și curajul să treacă Prutul, în Basarabia, pe vremea odioaselor regimuri comuniste din Republica Populară Romînă și Moldova sovietizată (RSSM din URSS), fapt pentru care îi mulțumim și azi distinsei Doamne a cîntecului autentic românesc!

 

Era anul 1988, luna septembrie, zilele 15, 16, 17, cînd Sofia Vicoveanca a concertat trei seri la rînd la Chișinău, acompaniată de LĂUTARII lui Nicolae Botgros, cu sala Octombrie arhiplină, cea mai mare casă de spectacole din RSS Moldovenească, astăzi, Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău.

La acest spectacol muzical Poetul Duminicii Grigore Vieru i-a făcut următoarea dedicație:

„Floare vicoveană,
Floare năzdrăvană,
De trei zile-ncoace
Gura nu-ți mai tace
Ești abia venită
Ori îndrăgostită
Floare vicoveană
Floare năzdrăvană.

Să le spui curat
Că m-am cununat
Cu glăsciorul tău
Plin de Dumnezeu,
Floare vicoveană
Floare năzdrăvană.”

Și fiindcă la zile speciale se vine cu daruri pentru oamenii iubiți, cu dedicații și aprecieri din suflet, îi aducem și noi un dar deosebit ilustrei Artiste Sofia Vicoveanca, o arhivă de aur, pe care, poate, nu o are în fonoteca sa și de care, s-ar putea, să fi uitat.

E vorba de baladele, doinele, vocalizele (toate bucățile), pe care Sofia Vicoveanca le-a înregistrat pentru spectacolul de răsunet Casa Mare de Ion Druță, montat la Chișinău, în anul 1993, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, folclor autentic, pe cale de dispariție, pe care-l puteți audia în PLAYER-ul de sub prima foto.

 

La mulți ani, dragă Sofia Vicoveanca, Artistă eternă, fără modă, Om cu Credință nețărmurită, să vă dea Domnul tot ce vă doriți, precum se cîntă în Sf. noastră Biserică! SĂNĂTATE!

 

Sofia Vicoveanca la Chișinău, 15 septembrie 1988

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi: 

Lecția despre Unire și curaj, în vremuri interzise: Sofia Vicoveanca!

20-01-2009. Grigore Vieru şi-a presimţit moartea… Eugen Doga, Sofia Vicoveanca, Tudor Gheorghe, Anastasia Lazariuc ş.a. mărturisesc

 

TVR: Profesioniştii cu Sofia Vicoveanca

TVR: Exclusiv în România: Acasă la Sofia Vicoveanca 

 

Scriitorul Ion Druță – discurs la Marea Adunare Națională din 27 august 1989

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi video TVM 1988

Sursa audio: Radio Moldova / Colecția Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter