Ziua Academiei de Științe împreună cu premiantul Nobel – Randy Schekman din SUA, care are rădăcini basarabene


La mulți ani fericiți tuturor cercetătorilor, oameni ai Științei, Artei, Culturii, cu prilejul Zilei Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) – 12 iunie!

Dumnezeu să vă țină sănătoși, plini de entuziasm și energie creatoare, uniți și puternici în Interes general Național! Pace și armonie în familia dvs mare și frumoasă!

Mulțumind domnilor academicieni pentru aplauzele ce-au urmat după proiectarea documentarului „Eugen Doga”, realizat de Studioul Flacăra Film în cadrul serialului „100 de români celebri născuți în Moldova”, vă invităm să urmăriți reportajele alăturate, rod al muncii colegilor noștri: Eugenia Tofan, purtător de cuvânt al AȘM, IDSI TV și Moldova 1 TV. Lectură și vizionare plăcute! (Studioul Flacăra TV & Film)

 

Ziua Academiei de Științe marcată, în premieră, printr-o lecție publică, susținută de un Laureat al Premiului Nobel, Prof. Randy Schekman și printr-un recital muzical al ilustrului compozitor academician Eugen Doga

O premieră absolută de Ziua Academiei de Științe a Moldovei marcată în anul 2020! Pandemia de coronavirus a schimbat mult organizarea noastră socială și a intervenit radical în viețile noastre, astfel încât și Forul științific suprem, comunitatea științifică academică s-a simțit nevoită să marcheze această zi, altfel, într-un format diferit, dar inedit. Adesea ne arătăm nemulțumiți de invazia tehnologiilor moderne, dar iată că de data aceasta am putut face uz de partea frumoasă a acestora, oamenii de știință, cultură și artă din Republica Moldova având privilegiu de a asista, în premieră absolută, la o prelegere publică online, susținută de un Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, Profesorul Randy Schekman, citolog american, savant cu renume mondial, care, așa cum s-a menționat și în materialele anterioare, are rădăcini basarabene, bunicii după mamă emigrând cca 100 de ani în urmă din Lipcani în SUA.

Ziua Academiei a fost marcată și print-un recital muzical de toată originalitatea și splendoarea, susținut online de un titan al muzicii naționale și universale, renumitul compozitor academician Eugen Doga, unele creații fiind prezentate, de asemenea, în premieră, la Academie. Maestrul Doga a exprimat speranța că muzica sa va putea măcar cât de puțin încălzi sufletele oamenilor, va da speranțe că vom ieși cât mai curând cu bine din această grea încercare și, nu în ultimul rând, va încuraja în munca lor nobilă oamenii în halate albe care stau la straja sănătății noastre, iar de trei luni încoace, au devenit chiar adevărații noștri eroi.

 

(pentru vizualizare în calitate mai bună faceți click pe fiece fotoCLIPă)

 

La ședința festivă online au participat conducerea AȘM, consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, dr. Corneliu Popovici, Secretarul General de Stat al MECC, dr. Anatolie Topală, reprezentanți ai Consiliului membrilor AȘM, membri ai Comisiei de experți pe problema coronavirusului și pandemiei, creată de AȘM – m.c. Viorel Prisăcari, dr.hab., prof. Constantin Spânu, rectorul USMF „N.Testemițanu”, dr.hab, prof. Emil Ceban.

 

 

Cu prilejul Zilei Academiei, în numele Prezidiului, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a adresat un mesaj de felicitare, exprimând cele mai sincere felicitări, alese sentimente de considerație și prețuire membrilor AȘM și membrilor Secțiilor de științe, cercetătorilor științifici, oamenilor de cultură și artă pentru consacrare, responsabilitate și dăruire de sine în munca de cercetare de zi cu zi. În contextul aniversar, președintele AȘM a ținut să sublinieze că, de fiecare dată, Sala Azurie a AȘM devenea neîncăpătoare, festivitatea fiind onorată nu doar de membrii titulari și membrii corespondenți, dar și de reprezentanți ai ministerelor, directori de institute, rectori ai universităților, cercetători experimentați și tineri. Anul acesta, este pentru prima dată, când marcarea Zilei Academiei are o prestanță specifică, situația epidemiologică perturbând activitatea deja devenită o frumoasă tradiție. Acad. Tighineanu a remarcat totodată că, comunitatea academică a învățat lecția pandemiei, transferându-și activitățile în spațiul virtual, după cum se desfășoară și festivitatea de azi.

„Evenimentul de astăzi este inedit, având în agendă o lecție publică prezentată de Profesorul Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley din SUA, savant celebru cu rădăcini basarabene, Laureat al Premiului Nobel în Medicină, și un recital muzical susținut de renumitul compozitor academician Eugen Doga, care, prin creația sa, ne duce faima în toată lumea”, a remarcat Președintele Ion Tighineanu. Totodată, academicianul Tighineanu a relevat că în procesul de pregătire a acestui eveniment a avut câteva discuții cu dl Prof. Schenkman despre situația dezastruoasă în care s-a pomenit omenirea în rezultatul răspândirii coronavirusului de tip nou, făcând referință la avertizarea, încă din anul 1992, a oamenilor de știință ai lumii, semnată de peste 1700 de savanți, printre care și majoritatea laureaților Premiului Nobel în viață la acel moment.

După mesajele de felicitare din partea oficialităților statului a urmat prelegerea savantului american Prof. Randy Schekman, cu genericul „Importanța științei fundamentale în descoperirile medicale”. Savantul de peste ocean și-a structurat prelegerea în trei părți. Profesorul și-a început prelegerea cu o introducere privind informația genetică în moleculele de ADN și procesele de stocare și transport a informației genetice spre celule; Procesele naturale de recunoaștere a moleculelor de ADN de către celule care au stat la baza creării metodelor de citire a codului genetic cu ajutorul tehnologiei.

 

 

Un aspect care merită a fi menționat este că Prof. Schekman a amintit despre importanța cercetărilor anterioare efectuate de către savantul român George Emil Palade, Laureat al Premiului Nobel, în 1974, care, cu ajutorul microscopiei electronice, a explorat structura internă a celulelor, descoperind ribozomii. La acea etapă, în 1974, nu se cunoșteau însă care sunt procesele ce stau la baza reglării procesului de creare, migrare și fuzionare a veziculelor cu membrana celulară, astfel studierea veziculelor și anume a proceselor de fuzionare a acestora cu membrana celulară și eliberarea conținutului lor devine vitală pentru a înțelege anumite procese în profunzime. Pentru a dezvălui natura proceselor de secreție a proteinelor, Prof. Schekman a ales un model simplu, și anume cel al celulelor de drojdie. Savantul a demonstrat că creșterea celulelor de drojdie este determinată de fuzionarea veziculelor cu membrana celulară, iar blocarea acestui proces duce la supraaglomerarea celulei cu vezicule și moartea acesteia. Toate aceste mecanisme de formare a veziculelor și fuzionare a lor cu membrana sunt ghidate de mai multe gene, care au fost identificate pe parcurs.

În a doua parte a prezentării sale, Prof. Schekman, s-a referit la cea mai actuală problemă a ultimelor 6 luni – coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2. „Coronavirusul este similar unei vezicule, având membrană biologică, iar în interiorul acesteia este stocată informația genetică – ARN. Virusul infectează celula prin intermediul glicoproteinelor recunoscute de receptorii ACE-2 de pe suprafața celulelor, care permit fuziunea membranei virusului cu membrana celulară și eliberarea ulterioară a informației genetice în interiorul celulei, iar actualmente se fac eforturi colosale pentru identificarea anticorpilor ce ar putea bloca eficient glicoproteinele de pe suprafața virusului pentru ca acesta să nu poată fuziona cu membrana celulară”, a afirmat renumitul savant.

Ultima parte a lecției a dedicat-o dereglărilor neurodegenerative, și anume afecțiunii Parkinson, care, deși nu este transmisibilă, ia amploare într-un mod foarte îngrijorător în ultimii ani. Ca și alte boli, maladia Parkinson este răspândită pe tot globul. „Deoarece Parkinson reprezintă un set de boli este foarte dificil a găsi o singură soluție, iar majoritatea eforturilor uriașe ale industriei farmaceutice de a dezvolta medicamente se soldează cu eșec la anumite stadii de testare. La moment, sunt necesare studii fundamentale în această direcție, deoarece noi nu cunoaștem unde începe boala, nu cunoaștem moleculele implicate, lipsesc marcherii biologici pentru a monitoriza evoluția acesteia”, a subliniat Prof. Schekman, acesta fiind și motivul pentru care omul de știință american a inițiat un consorțiu internațional, care întrunește peste 600 de savanți din toată lumea, iar scopul este de a realiza un studiu fundamental în acest domeniu foarte important pentru sănătatea oamenilor.

 

 

A urmat o sesiune de întrebări, la care Prof. Schekman a răspuns cu plăcere, exprimând mulțumiri conducerii AȘM pentru această frumoasă oportunitate de a susține o lecție publică într-o zi remarcabilă pentru Academia de Științe a Moldovei, felicitând totodată comunitatea academică cu acest frumos prilej.

Membrul Comisiei de experți pe problema coronavirusului și pandemiei, dr. hab. prof. Constantin Spânu, renumit specialist în domeniul sănătății publice, a exprimat onoarea și bucuria de a asista la o prelegere susținută de un Laureat al Premiului Nobel, mulțumindu-i profesorului american pentru că a amintit de numele ieșeanului George Emil Palade, primul savant român Laureat al Premiului Nobel, care a dus faima științei românești în lume.

Președintele AȘM i-a mulțumit Prof. Schekman pentru inedita prestație, susținând o prelegere publică la o temă foarte actuală pentru comunitatea științifică din RM, reiterând invitația de a veni în Republica Moldova și de a-și vizita rudele din nordul republicii rămâne în vigoare, de îndată ce vom fi asigurați că riscul pandemic apune.

Și pentru că Ziua de 12 iunie este dedicată tuturor cercetătorilor și constituie un bun prilej pentru a menționa rezultatele obținute de comunitatea științifică, Prezidiul AȘM a apreciat eforturile savanților. Din cauza situației epidemiologice, nu a fost posibilă prezența mai multor persoane în incinta AȘM, astfel încât au fost înmânate doar câteva distincții, celelalte urmând a fi oferite cu alte ocazii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medalia „Meritul științific” clasa a II a fost conferită academicianului  Gheorghe Cimpoieș, doctor habilitat în științe agricole, profesor universitar, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, pentru realizări științifice deosebite în domeniul horticulturii și cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la naștere.

Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a fost acordată academicianului Grigore Belostecinic, doctor habilitat în ştiinţe economice, profesor universitar, rector al Academiei de Studii Economice a Moldovei, pentru realizări ştiinţifice de valoare şi contribuţii în studierea economiei naţionale, precum și cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani de la naștere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” –  dnei Rodica Sturza, doctor habilitat în științe tehnice, profesor universitar, membru al Secției Științe Exacte și Inginerești a AȘM, pentru rezultate relevante în activitatea de cercetare în domeniul chimiei şi siguranţei alimentelor pe parcursul a 30 de ani, precum și cu prilejul celei de-a 60-a aniversări din ziua nașterii.

Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” – dnei Georgeta Stepanov, doctor habilitat în științe ale comunicării, profesor universitar, decan al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova, membru al Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM, pentru activitate științifică prodigioasă, promovarea cercetării științifice pe plan național și internațional.

 

 

Ședința festivă l-a avut invitat de onoare pe celebrul compozitor Eugen Doga, cu un recital muzical, susținut în format de videoclip-uri și film, care a fost ca o încununare a marcării Zilei Academiei, dar și ca o tămăduire a sufletelor noastre întristate din cauza pandemiei care nu-și mai are sfârșit.

Programul muzical a început cu valsul din filmul „Dulcea și tandra mea fiară”, după care a fost proiectat documentarul Flacăra Film – „Eugen Doga” din cadrul serialului „100 de români celebri născuți în Moldova”, realizat, în 2013, de Luminița Dumbrăveanu, scriitoare și biografă a maestrului Eugen Doga, în care l-a prezentat Lumii (în română și engleză) pe faimosul artist cu largă recunoaștere internațională.

Recitalul a inclus videoclip-urile „Gramofon”, „Codrii mei…”, „Botticelli”, „Pârâiașul”, „Eterna”, „Marea”, „Trandafirii împușcați”, fragment din filmul „În drumul spre Murom” și melodia „Mă uit la orizont” din același film, câteva romanțe pe versuri de Eminescu, între care și capodopera „Ochiul tău iubit” și altele. Un loc aparte în programul selectat de maestrul Doga a ocupat „Imnul lui Mihai Viteazul”, din cantata scenică „Unirea cea Mare”, un proiect de anvergură realizat de Opera din Craiova, înregistrare din Sala Polivalentă din Craiova, România (2018), „Imnul lui Ștefan cel Mare”, înregistrare de la spectacolul „Drumul amintirilor” de la Palatul Național din Chișinău (2019). Compozitorul a prezentat fragmente-cheie din Baletul „Luceafărul” (1983), opera de suflet al artistului, recitalul culminând cu secvențe din concertele de autor de la Palatul Kremlinului din Moscova (2017), Ateneul Român (2017) de la București, Teatrul de Vară din Chișinău (2018).

Compozitorul Eugen Doga a apreciat înalt inițiativa conducerii AȘM de a-l invita în această zi importantă cu un recital, care a fost și un raport muzical, mulțumindu-le tuturor pentru interesul de a audia și privi secvențe din creația sa.

La rândul său, președintele AȘM i-a mulțumit compozitorului Eugen Doga pentru că a dat curs invitației și a prezentat publicului iubitor al muzicii sale, în speranța că cei care au privit evenimentul online, au rămas plăcut surprinși de programul, divers, bine selectat și structurat, propus de maestru, mulțumind tuturor pentru prezență și suport. (reportajul integral poate fi urmărit pe pagina oficială a Academiei de Științe a Moldovei)

 

Eugenia Tofan

 

 

Reportajul Televiziunii Naționale Moldova 1 TV, redactor Silvia Hodorogea

 

 

 

IDSI TV // Transmisiune ÎN DIRECT a Ședinței festive dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei

(video integral, Chișinău, 2 iunie 2020)

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Profesorul Randy Schekman: „Știința poate și trebuie utilizată pentru a ghida politica publică în chestiuni urgente, precum sănătatea globală, aprovizionarea cu alimente, energia, educația și clima”

Academicianul Mircea Bologa, fizician notoriu, sărbătorește astăzi 85 de ani din ziua nașterii sale

 

Academiile de la Chișinău și București s-au reunit pentru Unire în orașul în care Sfatul Țării a făcut Istorie

Unirea cuMINTE: academicienii Duca, Tighineanu, Groppa primiţi cu Onoare la Alba Iulia şi Bucureşti

 

Parlamentul RM şi colega Eugenia Tofan ne invită la Expoziţia de fotoCLIPe „Eugen Doga – 80 de primăveri”

Medalia de Aur „Meritul Ştiinţific” pentru Acad. Eugen Doga, cinstit la AŞM prin Conferinţă Internaţională

Eugen Doga este membru al Academiei Europene, fotoCLIPe de la ceremonia din Salzburg, Austria

Când cântă Eugen Doga la Kremlin şi tunurile tac… Ce frumos l-au omagiat ruşii pe maestrul nostru!

Un nou premiu pentru maestrul Eugen Doga, cel al intelectualității din statele ex-sovietice

 

„Meritul Științific” Acad. eminescian Mihai Cimpoi, părinte fondator al Congresului Mondial al Eminescologilor

Dialoguri de zile mari: Eugenia Tofan – prof. Viorel Prisăcari, renumit medic, ex-parlamentar

 

 

Sursa material: Eugenia Tofan / Serviciul de Presă al AȘM

Sursa foto: Eugenia Tofan

Sursa video: IDSI TV și Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] român. În 2013, unul dintre cei 3 câştigători ai Premiului Nobel pentru Medicină, profesorul Randy Wayne Schekman, recunoaşte că fără cercetările românului, descoperirile sale nu ar fi fost […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter