Medalia de Aur „Meritul Ştiinţific” pentru Acad. Eugen Doga, cinstit la AŞM prin Conferinţă Internaţională


Compozitorul academician Eugen Doga a devenit primul cavaler al Medaliei de Aur „Meritul Ştiinţific”, decernată de Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Ceremonia de înmânarea a distincţiei a avut loc joi, 4 mai 2017, în cadrul unei Conferinţe ştiinţifice internaţionale, organizată cu prilejul aniversarii a 80-a de la naştere maestrului.

Eugen Doga a primit Aurul recunoştinţei de la prim-vicepreşedintele AŞM, Acad. Ion Tighineanu, care a menţionat că renumitul compozitor este primul membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei căruia i-a fost înmânată această Medalie.

 

Eugen Doga la ASM Medalia Meritul Stiintific-Acad Ion Tighineanu-4 mai 2017

Acad. Eugen Doga primeşte Medalia de Aur „Meritul Ştiinţific” de la colegul, Acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM

 

„Maestrul Eugen Doga este compozitorul nostru al tuturor, iar muzica lui nu cunoaşte hotare”, a afirmat directoarea Festivalului „Crizantema de aur” din România, Alina Mavrodin Vasiliu.

„Are un mare talent, iar muzica lui atinge şi strunele sufletului poporului ucrainean, muzicienilor noştri, care-i interpretează creaţiile”, a specificat președintele Uniunii Muzicologilor din Ucraina, Evgheni Savciuk.

„Creaţia lui Eugen Doga este una valoroasă, rezistentă în timp şi unul dintre obiectivele acestei conferinţe este să promovăm opera compozitorului”, a spus directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, Victor Ghilaș.

Conferinţa ştiinţifică internaţională a AŞM Eugen Doga: Reverberaţii universale a fost prefaţată de o frumoasă Expoziţie de fotografii, realizate de-a lungul anilor de colega Eugenia Tofan, şefa Centului Media al AŞM (vezi foto).

Evenimentul a culminat cu proiectarea documentarului „Eugen Doga”, realizat de studioul Flacăra Film:

„E din seria documentarelor dedicate personalităţilor Neamului din toate timpurile – „100 de români celebri născuţi în Moldova” istorică, iar maestrul Eugen Doga este prima personalitate în viaţă care a intrat în acest serial”, a remarcat autoarea filmului documentar, Luminița Dumbrăveanu.

O nouă întâlnire cu muzica celebrului compozitor va avea loc pe 7 mai 2017, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

 

Studioul Flacăra TV & Film pregăteşte un grupaj de fotoCLIPe de la marele eveniment de astăzi.

Anul Eugen Doga – 2017 continuă!

Mulţi ani trăiască ilustrul compozitor academician Eugen DOGA

 

TVM Eugen Doga cinstit la Academia de Stiinte a Moldovei-4 mai 2017-jurnalisti-800px-IMG_3443

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

IDSI TV al AŞM – Înregistrarea integrală a Conferinţei Eugen Doga:

„Reverberații universal (80 de ani de la naștere)”

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu şi Eugenia Tofan

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Medalia de Aur „Meritul Ştiinţific” pentru Acad. Eugen Doga, cinstit la AŞM prin Conferinţă… […]

  2. […] Medalia de Aur „Meritul Ştiinţific” pentru Acad. Eugen Doga, cinstit la AŞM prin Conferinţă… […]

  3. […] Medalia de Aur „Meritul Ştiinţific” pentru Acad. Eugen Doga, cinstit la AŞM prin Conferinţă… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter